I BAREN med Sean Eden – Semla Cocktail med gin, Disaronno, Amarula, kardemumma och mandelmassa

I BAREN Sean Eden Tures Brasserie och Bar nordefors.com Karoline Nordefors

Snart är det fettisdagen och dags för semlor, även kallad fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Det har varit mycket skriverier om semlor i nya former. Jag bestämde mig för att skapa ett cocktailrecept inspirerad av den gamla klassiska semlan.

Hur gick jag till väga?

Jag vände mig till Johan Sandelin, chefskonditor på Vete-Katten, som nyligen kommit hem från en VM-tävling i Lyon. Han och svenska konditorlandslaget tog hem en 7:e plats, stort grattis!!

Tillsammans kollade vi på mina tidigare recept. Smaktoner i semlan var det första vi tittade på. Johan berättade hur viktig betydelse grädden har i en semla. Den ska smaka grädde och inte smör, som en del semlor tyvärr gör. De andra viktiga smaktoner jag ville ha med i receptet var kardemumma och bittermandel.

Som spritbas valde jag en gin från södra delen av England, Plymouth.  Den har en del smaktoner av kardemumma och för att lyfta detta tillsatte jag även nymald kardemumma. Nu var det dags för bittermandeln. Jag besökte nyligen Disaronno i Italien där fick jag se hela processen av tillverkningen. En del av tillverkningen som tilltalar detta recept är val och bearbetningen av bittermandeln. Därför tillsatte jag Disaronno.

Nästa steg var den viktigaste ingrediensen i semlan – grädde! Jag valde en av mina favoriter, gräddlikören Amarula.

Ingredienserna var nu klara och det var bara att göra cocktailen.  Jag tog fram barredskap och började muddla, blanda, skaka och sila upp i ett cocktailglas. Johan smakade av och sade: ”Den behöver mandelmassa!” Han satte igång ugnen och började med dekorationen till cocktailen. ”Mandelmassan” sade han högt igen och gick iväg.  Han kom tillbaka med en nybakad mandelstav rullad i socker. Helt magiskt!

Jag tog en nypa mald kardemumma och strödde över cocktailen och Johan ställde mandelstaven på kanten av glaset.

Vi smakade av och skrattade, vi hade skapat en semla i drinkform!

TOPSEMLAN

Semla Cocktail

6-8 kardemummafrön

2.5 cl Plymouth gin

2 cl Disaronno

1.5 cl Amarula

3 cl grädde

2 cl mjölk

1 ägg

Muddla 6-8 kardemummafrön i en shaker. Tillsätt i samma shaker övriga ingredienser. Torrskaka. Tillsätt is och skaka. Dubbelsila i ett cocktailglas. Dekorera med mandelstav* och grovt malen kardemumma.

*Mandelstav:

Rulla en 10-15 cm lång stav av mandelmassa i strösocker.  Grädde i ugnen på 70 grader tills den får en gyllenbrun färg.

Sean Eden Bar Manager Tures Brasseri & Bar Stockholm

Sean Eden, Bar Manager Tures Brasserie och Bar, Stockholm

Instagram: @Sean_eden och @turesbrasseriebar

Kontakt: sean.edward.eden[@]gmail.com

Läs Seans tidigare inlägg

Läs alla tidigare inlägg I BAREN

Fler artiklar