Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
I BAREN med Pontus "Poppe" Berglöf - Chocolate Cochon med baconbourbon, chokladlikör och bitters - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

I BAREN med Pontus ”Poppe” Berglöf – Chocolate Cochon med baconbourbon, chokladlikör och bitters

Pontus "Poppe" Berglöf I BAREN nordefors.com

Som hemmablandare har jag sällan stora ambitioner med de drinkar jag gör; jag är helt tillfredsställd så länge de smakar gott och är lättgjorda. Ibland ger jag mig på mer avancerade saker men det slutar oftast med att jag tänker ’gott, men för mycket jobb’. Vill jag ha komplexa cocktails med många smaknyanser går jag till proffsen så får jag det bra på en gång.

Jag har dock ett litet undantag som jag återkommer till då och då och som jag tycker är riktigt gott: Baconbourbon. Det bästa av två världar. Det är både lätt att göra samt lämnar goda biprodukter.

För att smaksätta vår bourbon behöver vi baconfett, vilket jag tycker går lättast i ugnen. Börja med en rökig bacon av god kvalitet, gärna tjocka skivor med rejäl fettrand. Lägg dem på ett galler och placera dem i ugnen på 150 grader i ca 30-45 minuter. När de är härligt mörkbruna så är de klara. Glöm inte att placera en behållare under som samlar upp fettet!  Ett vanligt 140-gramspaket ger ca 0.5 dl fett samt en samling krispiga baconbitar med låg fetthalt. Till varje del av det smälta fettet tillsätter du tre delar av din favoritbourbon i en burk och låter stå i rumstemperatur över natten. Placera sedan burken i frysen några timmar så att allt fett stelnar, gör hål i fettlagret och häll ut din Baconbourbon. Sila bort de små baconbitarna och eventuella fettklumpar som följt med och din Baconbourbon är färdig (om du vill få den riktigt fin kan du även hälla den genom ett kaffefilter). Märk och frys in fettet igen för framtida matlagning,  förslagsvis amerikanska pannkakor.

Baconbourbon går alldeles utmärkt att dricka som den är, men vi ska göra en drink. En härligt stärkande dryck med smaker av bacon, bourbon, mörk choklad, lite körsbär och en touch av apelsin.

I BAREN med Pontus "Poppe" Berglöf - Chocolate Cochon med baconbourbon, chokladlikör och bitters

Chocolate Cochon (#2)

6 cl baconbourbon

1 cl chokladlikör

1 cl körsbärslikör (tex Maraschino)

1 cl Amaro

1-2 dashes av apelsinbitters

Häll alla ingredienser i ett mixerglas, tillsätt is och rör om. Sila ned i ett isfyllt whiskyglas. Garnera med apelsinskal och körsbär och servera tillsammans med baconbitarna som du doppat i mörk choklad. Somliga kan inte få nog av det.

Värt att notera är att Jamie Boudreaus Chocolate Cochon (orginalet) görs på Kirsch (torr, inte söt som Maraschino) och inte med apelsinbitters. Jag tycker den är godare så här.

I Baren - Pontus "Poppe" Berglöf nordefors.com

Pontus “Poppe” Berglöf  – hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com

Alla Poppes tidigare inlägg

Alla tidigare inlägg I BAREN

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline