I BAREN med Madeleine Rapp – Det norditalienska läkemedlet – Fernet-Branca

Madeleine Rapp I BAREN nordefors.com

”Det finns bara ett enda järn som jag nekar.”, sa jag till min vän när vi satt i en bar i New York för snart fem år sen. ”Fernet!”, detta sa jag sekunderna efter att bartendern ställt två Fernetjärn framför oss. ”Du får fan ställa upp.”, sa hon och gav mig järnet. Och det gjorde jag.

Jag brukar ofta tänka på det här när jag idag gärna dricker ett glas Fernet efter maten eller bara för att det är gott. ”Du är en sån där bitter brud.”, sa en föreläsare till mig (med väldigt mycket kärlek och glimt i ögat) när jag läste till sommelier för några år sedan. Detta efter att jag berättat att jag gillar både Fernet och Campari, men egentligen så ska vi ju inte gilla bittra saker. Bittert är ju något som både små människor och djur tidigt får lära sig är giftigt och att det ska spottas ut snabbt. Jag spottar inte ut Fernet längre.

Men det är ju så att smak hela tiden förändras och att vi lär oss att tycka om saker. Det är inte många som gillar kaffe första gången man smakar det och speciellt inte Fernet. Men man brukar lära sig till slut, i alla fall när det kommer till kaffe. Jag vet inte hur jag lärde mig att gilla Fernet, kanske drack jag det tillräckligt många gånger tills jag lärde mig att tycka om det. Eller kanske insåg jag att det inte bara är ganska gott utan att det också fyller en funktion. För det gör det faktiskt.

En annan vän sa till mig en gång efter att jag beklagat mig över magsmärtor; ”Du behöver rådfråga det norditalienska läkemedlet!”. Fernet alltså och visst hjälpte det. Men hur kommer det sig? Till att börja med så ska det sägas att Fernet är mycket gammalt, det var en man som hette Benadino Branca som 1845 skapade denna dryck eller bitter som det kallas. Det är en sprit som är kryddad med bland annat en mängd örter och receptet är så klart mycket hemligt. Några av ingredienserna är myrra, bittra apelsiner och gentiana rot (som för övrigt är bland det bittraste som finns).  Innan allt är klart för att drickas så lagras spriten på fat i 12 månader. Och för att svara på frågan varför detta är ett så bra läkemedel är just det sprit ofta var till för från början, för att just läka och i detta fall just för magen. Många av ingredienserna i Fernet är bra för just magen, denna typ av sprit kallas även för digestive, som är bra för matsmältningen. Och mycket mer.

Fernet Branca

Det är nog få som missat att just bartenders gillar att dricka Fernet. Varför är det så? Kanske för att vi ofta alltid ska vara först med att dricka något. Det får gärna vara lite konstigt också, det har varit både blå curacao och mezcal (som inte är konstigt längre men var det från början) och såklart Fernet. Man brukar kalla San Francisco ”The Fernet Capital of America” och ungefär en tredjedel av all Fernet som kommer till USA går dit. Det sägs att det är där som hela trenden med att dricka Fernet började. Det dricks fortfarande mycket Fernet i San Francisco, kanske är det en av anledningarna till att jag tycker om staden så mycket?

Men det finns en grej som är ännu mer intressant. Vet ni vart i världen det också dricks kopiösa mängder Fernet? Argentina. Det är även där den enda fabriken utanför Italien ligger, det är också den största. Men i Argentina dricker man inte Fernet som den är utan med Coca Cola.

För att runda av så vill jag dela med mig av ett av mina bästa resetips; alltid resa med små Fernetflaskor i necessären. Det hjälpte för diverse magåkommor för mer än 150 år sedan och gör det än idag. Jag lovar!

Må gott!

Madeleine Rapp Bartender Tweed Stockholm nordefors.com

Madeleine Rapp, frilansande bartender, Stockholm

Mail: madeleine.rapp(@)gmail.com

Instagram: @madeleinesolorapp

Läs Madeleines tidigare inlägg

Alla tidigare inlägg I BAREN

TIPS!

Söndag den 29:e mars kör vi San Franciscokväll på Svartengrens i Stockholm. Inte bara ska vi dricka massa Fernet utan det kommer även en grym bartender från ”The Fernet Capital of America” och gästspelar med mig. Välkomna!

Fler artiklar