Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
I BAREN med Madeleine Rapp - Begrava en drink - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

I BAREN med Madeleine Rapp – Begrava en drink

Madeleine Rapp I BAREN nordefors.com

I skrivande stund sitter jag på en bar i San Francisco. Baren heter Padrecito och ligger i Cole Valley och är, hör och häpna, ett mexikanskt ställe. Min vän Chris jobbar och vi ska när hennes brunchskift är slut hämta min vän Johan på flygplatsen. Jag har redan varit här i en vecka och värmt upp och även om New York ligger mig varmt om hjärtat så måste jag säga att det är något speciellt med San Francisco. Men nog om det.

I BAREN med Madeleine Rapp - Begrava en drink

Att 2014 är slut går inte att undvika och statusar, bilder och dylikt med ”Fuck 2014, 2015 is my year” har börjat dyka upp för länge sen. Jag har aldrig riktigt förstått det, grejen med att ”claima” ett år eller hur nu folk gör det. Vi kan väl ta alla år allesammans? Hur som så fick det mig att tänka på en grej som man gör på Tales Of The Cocktail i New Orelans varje år; begrava en drink. Men vaddå och hur då kanske ni tänker. Jo, man väljer helt enkelt en drink som man tycker har gjort sitt. Drinkar som Sex On The Beach, Long Island Ice Tea och Fuzzy navel har begravts, men frågan är ju om det fungerat? Jag har nog aldrig fått en beställning på en Fuzzy Navel men en Long Island Ice Tea-beställning får jag nog en gång varannan vecka i alla fall.

Visst är det ganska festligt och roligt att detta görs och förmodligen väldigt mycket ”med glimten i ögat”, men det får mig att tänka på hur mycket vi bartenders (och andra i denna bransch) dömer folk för vad de dricker. Och ja, jag ska vara ärlig, Long Island Ice Tea? På riktigt. Men vad ger oss rätten att göra det? Ett bra exempel på detta är när jag och min bästa vän för två år sedan sitter på en av New Yorks mest erkända och bästa cocktailbarer och blir totalt påhoppade för att vi enligt bartendern beställde helt fel drinkar. Personen i fråga totaldissade båda våra val och vi blev så chockade att vi knappt fattade vad som hände. Hur som så fick han oss att dricka något annat som inte alls var bra och inte alls var det vi ville ha. Och då ska jag säga att jag beställde en Tipperary (irlänsk whiskey, söt vermouth och grön Chartreause) och min vän beställde en Manhattan (rye whiskey , söt vermouth och Angostura Bitter). Ganska legetima val av drinkar eller hur? Ändå så fick vi inte beställa det. Min fråga är om det är OK av hen och oss att göra så? Klart det är OK att rekommendera andra drinkar men är det verkligen OK att säga att det är ett dåligt val och att man borde dricka något annat. Hur långt ska vi dra det?

För att återkoppla till just Fuzzy Navel och anledningen till att jag började fundera på det här är att jag googlade ”Buried cocktails Tales of the cocktail” och en bartender har skrivit ett inlägg om hur han tycker att denna tradition är jättedålig och han frågar vad som är nästa; Jack Rose? Rob Roy? Rusty Nail? Ja, det var han som skapade Fuzzy Navel. Och jag kan på något sätt hålla med honom. Jag vill absolut inte begrava Jack Rose men vad ger oss rätten att begrava den typen av drinkar och då också döma ut våra gäster som dricker dom drinkarna? Ja, det kanske inte vad vi kallar ”an acquired taste” men smaken är som baken, eller hur?

Som ni ser så ställer jag många frågor just nu. Mest för att jag tycker om att öppna upp för diskussion och debatt kring många men också för att jag det är en tunn linje mellan att döma en beställning och att bara rekommendera något annat som enligt oss är nytt och spännande. För fem år sen när jag jobbade på Kåken drack alla Whiskey Sour och det var förmodligen då det trendigaste man kunde dricka. Och jag lovar att många bartenders idag, förmodligen jag själv också, rynkar på näsan när en gäst beställer det. Varför gör vi det? Kanske för att många slentrianbeställer Whiskey Sour istället för att beställa något liknande. Men om man nu måste döma lite så är det väl bättre (om vi nu måste säga bättre) att dricka Whiskey Sour än Fuzzy Navel? Kom igen, bourbon, syra, sötma och eventuellt äggvita. Om det gör rätt så är det väldigt gott, tycker jag i alla fall.

Men det sagt så tänker jag avsluta med att tacka för 2014 och att jag kommer att begrava Lynchburg Lemonade. Inte Tequila Sunrise som på bilden.

Madeleine Rapp Bartender Tweed Stockholm nordefors.com

MADELEINE RAPP bartender Tweed Stockholm

MAIL: madeleine.rapp(@)gmail.com

INSTAGRAM: @madeleinesolorapp

Läs Madeleines tidigare inlägg

Alla tidigare inlägg I BAREN

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline