Svenska flaggan
Cocktail - Jonas Bronck´s spirit och björksaft - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Cocktail – Jonas Bronck´s spirit och björksaft

I BAREN med Kenneth Swärd - Cocktail Bronck´s Birch med Jonas Bronck´s spirit, Cocchi Americano och björksaft. Björkspriten från Sverige som är på frammarsch i USA!

Fick för en tid sedan mail ifrån personerna bakom Havsjö Konferens som gör lite lokala produkter såsom tex granhonung, björksaft och sylt/marmelader på färska bär. Dom hade tydligen uppmärksammat att vi bartendrar har en tendens att leta nya smaker och produkter till våra kreationer så dom rekommenderade mig att testa deras ”träsprit”.

Ett vetedestillat som dom späder med björksav och sedan smaksätter med björklöv och lagrar i ca 12 mån. Det började i liten skala som något man erbjöd till gästerna på konferensanläggningen och sålde lokalt. Men det blev så populärt att man nu satsar både nationellt och internationellt, en rad krogar har den redan och restaurang Akvavit i New York väntar på att den ska bli klar för den amerikanska marknaden.

 

Området i Amerika uppkallades efter Jonas med familj och blev Broncks Land, numera känt som The Bronx i New York.

Detta har uppmärksammats en hel del i media nationellt och internationellt i samband med 375-års jubileet förra året och ett besöks- och turismcenter har upprättats i Broncks namn. Den trevliga björkspriten är också namngiven Jonas Bronck’s Spirit. Självklart blev jag intresserad av att testa och använda mig av den här lokala småskaliga produkt med en så intressant historia och vad passar inte bättre än att presentera den här för DinVinguides intresserade läsare. Drinken vi tänkte rekommendera blir en before dinner cocktail med tydlig karaktär av björk och trä.

Det som är ännu fräckare med historien är att marken där björkarna tas ifrån ligger granne med släkten Broncks mark. En släkt som på 1600-talet med Jonas Bronck i täten utvandrade till Amerika och bosatte sig där.

Bild från DinVinGuide

Bronck´s Birch 

4 cl Jonas Bronck’s spirit

3 cl Cocchi Americano

5 droppar De Kuyper Juniper bitters

lite björksaft (även den från Havsjö konferens)

Kyl ett coupetteglas eller liknande med is och björksaften. Blanda övriga ingredienser i ett rörglas med is och rör kallt. Häll sedan ut isen och björksaften ur cocktailglaset så att du bara ”coatar” glaset med lite björkdoft. Sila upp drinken och garnera gärna med björklöv när våren kommer, citronzest får duga så länge.

Bild från DinVinGuide

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer