Svenska flaggan
I BAREN med Kenneth Swärd - Skånsk Sidovagn med äppelbrandy, rabarbersnaps och rabarber - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

I BAREN med Kenneth Swärd – Skånsk Sidovagn med äppelbrandy, rabarbersnaps och rabarber

Kennet Swärd I BAREN nordfors.com

I jakten på kanske lite bortglömda smaker inom just bar- och drinkvärlden och även att till viss del följa säsongen när det gäller råvaror så har jag denna gång velat göra något med rabarber. Denna sura rosaskimrande växt börjar dyka upp i grönsaksavdelningen nu och är lockande att förädla ned i en shaker och slutligen ett kylt vackert glas. För att förstärka rababersmaken i min drink letade jag upp en överraskande välsmakande snaps som jag drack till julbordet, Österlen Rabarbersnaps, en trevlig lokalproducerad snaps. När jag ändå håller mig nere i österlentrakten så kändes äpple passande att använda ihop med rabarbern. Så när jag satt i baren hos min inspirerande bartenderkollega Fredrik Lundegård på Mat & Destillat, fastnade min blick på Svensk Äppelbrandy som görs utanför Lund av skånska äpplen, den kändes som en passande kamrat till rabarbern. För att behålla den syrliga karaktären i drinken så höll vi det enkelt och pressade bara i en halv citron och lite socker för balansen och skakade upp en sourvariant av det. Då drinken känns lite besläktad med sidecar och även brandy crusta så föreslog Fredrik en variant av sugarrim som serveras a part. Ett apelsinzest- och sockerpulver som han använder i andra kreationer blev en mycket trevlig sidogarnering till rabarbern. Namnet Skånsk Sidovagn känns lekfullt passande som koppling till sidecar och sideorder presentationen, skaka och avnjut vår i ett glas med tilltugg!

Skånsk Sidovagn I baren med Kennteh Swärd nordefors.com Karoline Nordefors

SKÅNSK SIDOVAGN

3 cl Svensk Äppelbrandy

1 1/2 cl Österlen Rabarbersnaps

1/2 pressad citron

Socker enligt smak

Några ”skivor” hackad rabarber.

Lägg några hackade skivor av rabarberstjälken ned i shakern, stöt med önskvärd mängd socker och tillsätt saften från 1/2 citron. I med destillaten, is och skaka kraftigt. Sila upp i ditt favoritglas och servera med resten av rabarbern till apelsinsockret. Utsökt!

Kenneth Swärd Etagegruppen nordefors.com

KONTAKT

Mail: Kswaerd78@yahoo.se

http://etagegruppen.se/

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline