Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
I BAREN med Kenneth Swärd - Amandas Gold med bourbon, brännvin, vermouth och bitter - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

I BAREN med Kenneth Swärd – Amandas Gold med bourbon, brännvin, vermouth och bitter

Kennet Swärd I BAREN nordfors.com

God fortsättning på det nya året allesammans!

Nytt år och nya möjligheter. För min del började nya möjligheter redan i november då jag tog steget att delvis trappa ned i nattklubbsbaren till förmån för att utveckla mig inom cocktailscenen. När jag fick erbjudandet om en bartjänst på min favorit- och stammisbar var det med en ärofylld känsla och stolthet jag tackade ” Ja” till att ansluta mig till gänget på Fredrik Lundegård och Marcus Nybergs succékrog Mat & Destillat i Lund.

Med en backbar på ca 400 flaskor finns det oerhörda möjligheter att förkovra sig i sprit och cocktails. Barkonceptet har en förkärlek till klassiska spritiga cocktails som dom en gång skapades på 1800-1900-talet med sprit, socker och bitters. Enkelt och robust. Råvaror, service och hantverk premieras.

Jag tänkte slå ett slag för en trevlig cocktail från vår meny som min kollega tillika mentor Fredrik skapat, Amandas Gold. Storyn bakom denna drink är att den gode herren skulle smutta på sin favoritdrink Old Fashioned framför TVn en ledig lördagkväll. När den Lundättade Amanda Jenssen tog ton i programmet ”Så mycket bättre”, med en egen version på Orups ”När vi gräver guld i USA”, så kände barmästaren att han också ville förära denna fantastiska sommar och fotbollsbrons 1994 med en egen skapelse. USA, Sverige och guld.

Det fick bli en Buffalo Trace-bas för USA. Rånäsbrännvin för Sverige. En del Antica Formula för att mjuka upp drinken likt sången gjorde med barmästaren. Peachbitter för guld/brons kopplingen. Detta rördes svalt och silades upp i  favoritglaset över is, garneringen fick passande nog bli lördagsgodis i form av gelépersikor som ändå låg inom räckhåll. Apelsinzest gifter sig naturligtvis utmärkt med Rånäsdestillatet om så önskas. Sippa och njut!

Amandas Gold

Amandas Gold

3 cl Buffalo Trace (bourbon)

2 cl Rånäsbrännvin

2 cl Antica Formula (söt röd vermouth)

3-4 stänk Peachbitter

Röres, silas upp över rocksglas med is. Garnera med persika eller apelsinzest.

TIPS

Vill också tipsa om Calvados Nouvelle Vogue International Trophy, söndagen den 11 januari på Viskans Vinbar i Borås Kl.15.00. Uttagningarna sker i två klasser; ”professionals & students”. De tävlande visar upp sina bidrag till drinktävlingen som arrangeras av IDAC (Interprofession Des Appellations Cidricoles), dvs alla ciderhusen i Normandie. Vinnarna i båda klasserna tävlar i den internationella finalen på plats i Deauville, Frankrike 29-30 mars 2015.

Kenneth Swärd profilbild

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline