Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
I BAREN med Hampus Thunholm - Kaffedrink med tequila, Brännlands Iscider, gul chartreuse och yuzu - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

I BAREN med Hampus Thunholm – Kaffedrink med tequila, Brännlands Iscider, gul chartreuse och yuzu

Hampus Thunholm nordefors.com

Hej hej igen, länge sedan!

Nu när kylan verkligen har kommit upp till oss här i västra Härjedalen så tänkte jag ta och bjuda på något varmt och stärkande på ett lite annorlunda sätt.

För er som känner mig så vet ni att kaffet tar upp en väldig stor del av min vardag både här i norr & i Stockholm. För tre år sedan så lärde jag känna Johan & Öner på Stockholm Roast. Dom kom upp till mig och Niklas Landgren (Ölbaren Åre) när vi drev Agaton ihop för att skapa ett nytt kaffekoncept på restaurangen. Jag minns det väldigt väl när Bagdad (en jävligt gammal bil) kom inrullande på parkeringen i Ramundberget och två snubbar med mössorna på sned och ciggen tänd en sekund efter att de hade hoppat ur bilen. In kom de på restaurangen med vågar och kannor som jag egentligen inte hade någon aning om vad det var förutom att jag tyckte att de var väldigt fina! Vi drack kaffe hela dagen och man kände hur ögonen börja rycka till höger och vänster. Först så fattade jag inte riktigt grejen med kaffet och tyckte det var väldigt speciellt, trodde ett tag att det var te. Men efter middagen och ett gäng bättre flaskor vin så började det att bryggas kaffe som aldrig förr och jag förstod kaffet helt. Det var just en böna från Etiopien, Goji (som vi fyra bestämde label på några månader senare vid en sjö i Jordbro, sjukt bra dag!) som jag fastnade för. Mycket börja hända i mitt huvud om just kaffe och sprit i kombo som jag så länge har ratat med allt det kaffe som dricks dagligen av oss svennebannaner. Hårt rostat och bara jävligt beskt.

Det går ju att börja köra med olika bönor och olika sorters sprit beroende på bönans karaktär. Och självklart då att den ultimata kaffedrinken skulle skapas med just det här kaffet och någon rolig bryggmetod. Jag erkänner att den här drinken inte är den ultimata men den är fan sjukt god!

Drinken som jag har gjort idag bryggs i en Chemexkanna och med kaffe från Stockholm Roast. Bönorna som jag har valt är Kiziba Mountain från Burundi som jag tycker är sjukt elegant men med en viss nötighet och lite snygg syra som jag tycker gör sig bra med grädden och yuzun. Låt det smaka för nu måste jag dra, middagen på Fäviken börjar om 5.

Kaffedrink med tequila, Brännlands Iscider, gul chartreuse och yuzu

KAFFEDRINK MED TEQUILA, BRÄNNLANDS ISCIDER, GUL CHARTREUSE OCH YUZU

40 g kaffe

570 g vatten

20 cl tequila

15 cl Brännlands Iscider

10 cl gul chartreuse

7 cl agave syrup

8 cl svart japanskt socker smaksatt med yuzu

57 cl 92 gradigt vatten

1 kanelstång

Så man börjar att preppa kannan med ett svart socker från Japan smaksatt med yuzu, zest från yuzu, kanel och agave syrup som vi har smaksatt med lite ingefära och chili. Alkoholen som jag har valt är tequila, gul chartreuse och Brännlands Iscider. Just den kombon är ganska välbeprövad, i alla fall hemma hos mig. Det kryddiga i chartreusen och tequilan och den skarpa syran i cidern tycker jag är magisk! När man har gjort det så är det bara att börja brygga. Man brygger kaffet med en klassisk pour-over-metod rakt ner i kannan så allt blandas, 40 g kaffe och 570 g vatten. Efter det så är det bara att snurra runt lite och hälla upp i ert val av glas, på med lättvispad grädde och zezta över yuzu.

Hampus Thunholm Agatons Ramundberget nordefors.com

Hampus Thunholm krögare Agatons Restaurang & Bar Ramundberget

Twitter: @HampusThunholm

Instagram: @HampusThunholm

Mail: Restaurang@ramundberget.se

www.ramundberget.se

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline