Svenska flaggan
I BAREN med Emil Åreng - Margareta's Cupcake med björkrökt tequila, Creme de Cacao och hjortronskum - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

I BAREN med Emil Åreng – Margareta’s Cupcake med björkrökt tequila, Creme de Cacao och hjortronskum

I baren med Emil Åreng nordefors.com

För att kunna kalla sig bartender (inte mixolog, det är bara pajaserier att folk fortfarande skyltar med det, VI ÄR BARTENDERS!) måste man verkligen kunna sina klassiker. En av mina absoluta favoriter och även många andras är den tunga cocktailen Margarita (tequila, Cointreau, lime, socker och saltad kant). Till cocktailmenyn på Rex denna vår ville jag göra en version på den med en historia till, en historia om kärlek och överraskande möten.

Here it goes:

Margareta, 47 år från Piteå, var less på att vara singel. Hon reste runt hela världen för att hitta den rätta men lyckades aldrig. Ett resmål hade hon dock kvar, det var Mexico. Detta kändes som sista chansen, hon hade träffat mexikanska män runt om i världen och tyckte verkligen om deras mentalitet och kärleksfulla sätt att se på livet.

Hon reste till Mexico i hopp om att träffa den rätta. Efter två dagar i Mexico City med shoppande och god mat så vaknade hon upp på tredje dagen och gick ner till ett kafé för att fika. Hon ställer sig i kön och hon skymtar en man sitta lite längre bort och äta en klassisk amerikansk cupcake, han var brunbränd och snygg i håret.  Margareta jobbade som frisör och prioriterade bra hår, såklart. Men det hon fastande för var hans ögon, en klassisk douchebag-mystik som alla kvinnor gillar (?) låg över honom men han såg även geunint snäll ut. Hon var ju där för att hinna en man så hon gick fram till honom och presenterade sig.

-Hello, my name is Margareta.

-Hej, my name is Jonas.

Det visade sig att Jonas var en svensk man från Järvsö och detta var verkligen kärlek vid första ögonkastet. Jonas bokade om sin resa eftersom han skulle åka hem samma dag, de stannade i två veckor och umgicks varje sekund. När de tog flyget hem så lovade de varandra att de aldrig någonsin skulle skiljas åt.

Margareta och Jonas flyttade till den plats som låg mitt emellan Järvsö och Piteå, nämligen Umeå. Margareta hade en trevlig hårsalong och Jonas jobbade som lärare. De är tillsammans än idag och kommer aldrig skiljas åt, och självklart kallar Margareta Jonas för sin lilla cupcake.

Detta är min hyllning till kärlek och klassikern Margarita!

Fotograf: Fredrik Ceved
Fotograf: Fredrik Ceved

MARGARETA´S CUPCAKE

40 ml björkrökt tequila* (Reposado)

15 ml Creme de Cacao från Tevsjö Destilleri (Järvsö) – Detta är den första likören som levererar utöver det vanliga!

30 ml citronjuice (gärna ekologisk)

20 ml sockerlag

Toppa med ett hjortronskum*, rökt flingsalt och cupcake-kulor.

*Björkrökt tequila

Använd björknäver, fyll en tom flaska med rök och sila över tequilan.

*Hjortronskum

Koka ett sockerlag (50/50). Låt det svalna och rör i 500 gr hjortron. Låt stå i ett dygn. Sila bort hjortronen, värm lagen till 50 grader och tillsätt två blad gelatin som legat i kallt vatten. I med allt i en gräddsifon. Skaka. Kör i två gaspatroner och sen är det bara att använda.

Tips! Har du inte tillgång till hjortron så kan du köpa Hjortronsirap från Samiska Apoteket och blanda ut det med 250 ml varmt vatten.

Njut!

Emil Åreng REX Bar och Grill Umeå nordefors.com

EMIL ÅRENG Bar Manager Rex Bar & Grill Umeå

Instagram: @emilseth

Alla Emils tidigare inlägg

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline