Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
I BAREN gästspel med Niklas Falkman - 4 sorters gäster i hemmabaren och fyra olika drinkar - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

I BAREN gästspel med Niklas Falkman – 4 sorters gäster i hemmabaren och fyra olika drinkar

Som hemmabartender har du det bekvämt. Du väljer din gäster själv. Du har all tid i världen. Och eftersom ingen betalar får du servera precis vad du vill. Därför kan du kosta på dig att jobba MOT gästerna istället för MED dem. Överlag har nämligen folk ganska luddiga idéer om vad de tycker om och inte så sällan fördomar om olika sorters sprit. Ta chansen att bredda deras horisonter – bjud på något de inte alls vill ha.

rockandrye

”Nåt fräscht och syrligt”

Det här är ofta en gäst som gillar idén om cocktails mer än själva drinken. Cocktails är festligt och glamouröst, men de får inte vara för knepiga. En bra cocktail ska se snygg ut när man går omkring med den och slinka ner utan att göra så mycket väsen av sig. Med en Mint Julep får man både något fint och fräscht. Men längst nere i muggen lurar en rejäl snyting bourbon.

Mint Julep:

7 cl Four Roses Single barrel

2,5 cl sockerlag

10 färska myntablad

1 liten bukett färsk mynta

Muddla mycket försiktigt myntan med sockerlagen i en julepkopp av metall. Fyll till hälften med krossad is och bourbon. Rör tills det blir frost på utsidan av koppen. Fyll upp med mer krossad is, rör om lite till och stick ner en bukett med mynta vid kanten.

”Inget sliskigt”

Somliga har fått för sig att de inte gillar sött. Det är ett missförstånd. Alla gillar sött. Det är vi genetiskt förprogrammerade till. Vad de egentligen menar är att tuffingar bara gillar sprit som gör ont. Här rör vi därför ihop en Rock & Rye. Ett litet mirakel till klassiker, som bevisar att sötma lyfter även ganska stökig sprit till nya nivåer. Jimmy Dymott gör den bäst:

Rock & Rye:

7 cl Rittenhouse Straight Rye

3,5 cl rock candy-sirap*

3 bitar citronskal

3 stänk Angostura organge bitter

3 stänk Angostura bitters

Lös upp rock candy-sirap med ryewhisky i ett rörglas. Pressa i skaljoljan ur två bitar citronskal och tillsätt bitters. Rör med is. Servera i ett rocksglas med en stor isbit, sked och det sista citronskalet.

*Rock candy syrup:

6 dl strösocker

10 dl vatten

Värm sockret i en kastrull på mellanhög värme och rör tills sockret klumpar sig och börjar brynas. Tillsätt lite av vattnet när allt socker smält och rör om ordentligt. (Passa dig – det skvätter och sprätter!) Fortsätt röra och tillsätta vatten. Reducera i 10 minuter och låt svalna. Förvara i flaska eller glasburk.

”Vad som helst, utom tequila”

Alla har en dålig tequilahistoria i bagaget. Få har lyckliga slut och leder ofta till ett livslångt avståndstagande från agavedestillat. Det är synd. Tequila är en av spritvärldens få riktigt genuina hantverkstraditioner. Men den som någon gång hamnat i dåligt sällskap (hej, röda hatten) har svårt att återuppta bekantskapen. Så när de säger ”ingen tequila” – nicka och gör en Margarita. Men välj en riktigt bra tequila på 100% agave. Med Arette Blanco blir Margaritan frisk, örtig och fruktig. Med Los Tres Toños Reposado blir den rökigt komplex.

Margarita:

5 cl tequila

3 cl Cointreau

3 cl färskpressad lime

Skaka med is. Häll upp i en coupette med saltad kant.

”Inte för starkt”

Här måste man ändå gå sin gäst åtminstone halvvägs till mötes. Att lura i folk åttioprocentig rom eller seglarstark gin är inte särskilt kul. Men den som inte gillar starkt brukar vanligtvis få hålla till godo med en blaskig gin och tonic. Med en Blood & Sand får lite mer försiktiga gäster en cocktail med mycket karaktär och lite alkohol.

Blood & Sand:

2 cl scotch

2 cl Cherry Heering

2 cl söt vermouth

2 cl färskpressad apelsinjuice

Skaka alla ingredienser med is och sila i ett cocktailglas eller coupette. Garnera med en bit apelsinskal.

 Niklas Falkman Foto: Raphael Cameron Vanity Studios

Niklas Falkman är copywriter på Søder Reklambyrå, cocktailentusiast och barfluga.

Följ honom som @nick_falk på Instagram.

Cocktailrecept

Läs fler artiklar från I BAREN

Läs tidigare artiklar från Niklas Falkman

Foto: Niklas Falkman och Raphael Cameron Vanity Studios

 

Niklas Falkman är copywriter på Søder Reklambyrå, cocktailentusiast och barfluga. Följ honom som @nick_falk på Instagram.

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline