- Karoline Nordefors
Hummersoppa med hummerröra
Hummersoppa med hummerröra
Lyxigt men enkelt, alla kan göra en bra hummersoppa. Vill man inte koka egen hummer finns det bra färdigkokta i de bättre butikerna.
Det här receptet blir lagom till 4-5 personer. Ni kan välja om det ska vara till en förrätt eller huvudrätt men om det ska vara matigare så servera med till exempel smörstekt levainbröd och då lagom till max fyra personer.
Vill man förbereda soppan dagen innan går det utmärkt, dock bör hummerröran blandas ihop samma dag som den ska ätas.
Hummersoppa med hummerröra
Soppa:
2 kokta humrar
1 morot, grovt hackad
2 bananschalottenlökar, grovt hackad
1 kingsolo vitlök, grovt hackad
30 g tomatpuré
5 dl vitt vin
3 dl grädde
4 dl mjölk
8 dl vatten
vitpepparkorn
dillfrö
1 liten nypa cayennepeppar
1-2 cl Konjak
salt
Plocka köttet ur humrarna och spar köttet tills senare. Rosta hummerskalen ordentligt i ugnen på 220 grader ca 10 min.
Hacka morot och lök grovt och fräs detta i en stor kastrull med lite olja tills löken blivit glansig. Tillsätt tomatpuré och låt tomatpurén fräsa lite till med grönsakerna. Tillsätt vin och låt reducera till cirka 2/3. Tillsätt de rostade hummerskalen. Smaka på vinblandningen, känns det balanserat i smaken så häll i vatten, grädde och mjölk. Tillsätt vitpepparkorn, cayennepeppar och dillfrö. Svårt att säga exakt mängd så använd ditt sunda förnuft.
Låt stå och småkoka i cirka en timme. (får ej stormkoka)
Smaka av. Känns det som att soppan behöver stå och dra lite till kan den gärna göra det men håll koll på hur den utvecklas.
Sila soppan i en ny kastrull när smakerna är bra. Reducera soppan eller red av den för att få önskad konsistens. Används beurre manie rekommenderas det att sila soppan ännu en gång för att få bort eventuella rester från redningen.
Salta och smaka upp soppan med en skvätt konjak. Om soppan känns för tung i smakerna så balansera upp den med lite pressad citron eller äppelcidervinäger, men var försiktigt för att tillbehören kommer bistå med en frisk syra.
Tips!
Precis innan servering är ett bra tips att mixa/skumma soppan med en stavmixer och om soppan skulle spricka under tillagningen så går det att mixa ihop den igen med en stavmixer.
Hummeröra:
hummerkött från 2 st humrar, skuret
gräslök, fint skuren
1 syrligt äpple, skalat och tärnat fint
pressad citron
olivolja
salt
Skär hummerköttet i mindre bitar så att det går att äta med sked. Finhacka gräslök. Tärna äpplet fint. Blanda ihop allt och smaka upp med pressad citron, olivolja och salt.
Tänk på att det ska finnas en framträdande syra i blandningen så den bryter av med hummersoppan. Testa genom att lägga lite av röran och soppan på en sked och smaka av.
Fördela röran centrerat i botten på djupa tallrikar och fyll på med varm soppa. Garnera ev med gräslök och även några droppar olivolja.
Perfekt som en lättare lunch, förrätt eller en huvudrätt.
Lycka till!
Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs
Instagram: @Tobas_
Twitter: @Tobban_ och @edsbackabistro
Facebook: Edsbacka Bistro
Mail: tobias@matifokus.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se
Web: www.matifokus.se
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om KarolineLäs mer
Rimmade pilgrimsmusslor på toast med mascarponeost och citron
Karoline Nordefors
Kockens tips från Jan Lööv – Stora räkor (ASC) med pecannötssmör, endiver, sparrispotatis, ruccola och dressing på örtyoghurt med jalapeño
Karoline Nordefors
Gratinerade pilgrimsmusslor i ett smör smaksatt med sambal oelek, timjan och lime
Karoline Nordefors