Svenska flaggan
Hummersoppa med hummerröra
Skriven av Karoline Nordefors

Hummersoppa med hummerröra

Lyxigt men enkelt, alla kan göra en bra hummersoppa. Vill man inte koka egen hummer finns det bra färdigkokta i de bättre butikerna.

Det här receptet blir lagom till 4-5 personer. Ni kan välja om det ska vara till en förrätt eller huvudrätt men om det ska vara matigare så servera med till exempel smörstekt levainbröd och då lagom till max fyra personer.

Vill man förbereda soppan dagen innan går det utmärkt, dock bör hummerröran blandas ihop samma dag som den ska ätas.

 

Bild från DinVinGuide

Hummersoppa med hummerröra

Soppa:

2 kokta humrar

1 morot, grovt hackad

2 bananschalottenlökar, grovt hackad

1 kingsolo vitlök, grovt hackad

30 g tomatpuré

5 dl vitt vin

3 dl grädde

4 dl mjölk

8 dl vatten
vitpepparkorn

dillfrö

1 liten nypa cayennepeppar

1-2 cl Konjak

salt

Plocka köttet ur humrarna och spar köttet tills senare. Rosta hummerskalen ordentligt i ugnen på 220 grader ca 10 min.
Hacka morot och lök grovt och fräs detta i en stor kastrull med lite olja tills löken blivit glansig. Tillsätt tomatpuré och låt tomatpurén fräsa lite till med grönsakerna. Tillsätt vin och låt reducera till cirka 2/3. Tillsätt de rostade hummerskalen. Smaka på vinblandningen, känns det balanserat i smaken så häll i vatten, grädde och mjölk. Tillsätt vitpepparkorn, cayennepeppar och dillfrö. Svårt att säga exakt mängd så använd ditt sunda förnuft.

Låt stå och småkoka i cirka en timme. (får ej stormkoka)

Smaka av. Känns det som att soppan behöver stå och dra lite till kan den gärna göra det men håll koll på hur den utvecklas.
Sila soppan i en ny kastrull när smakerna är bra. Reducera soppan eller red av den för att få önskad konsistens. Används beurre manie rekommenderas det att sila soppan ännu en gång för att få bort eventuella rester från redningen.
Salta och smaka upp soppan med en skvätt konjak. Om soppan känns för tung i smakerna så balansera upp den med lite pressad citron eller äppelcidervinäger, men var försiktigt för att tillbehören kommer bistå med en frisk syra.

Tips!

Precis innan servering är ett bra tips att mixa/skumma soppan med en stavmixer och om soppan skulle spricka under tillagningen så går det att mixa ihop den igen med en stavmixer.

Hummeröra:

hummerkött från 2 st humrar, skuret

gräslök, fint skuren

1 syrligt äpple, skalat och tärnat fint

pressad citron

olivolja

salt

Skär hummerköttet i mindre bitar så att det går att äta med sked. Finhacka gräslök. Tärna äpplet fint. Blanda ihop allt och smaka upp med pressad citron, olivolja och salt.

Tänk på att det ska finnas en framträdande syra i blandningen så den bryter av med hummersoppan. Testa genom att lägga lite av röran och soppan på en sked och smaka av.

Fördela röran centrerat i botten på djupa tallrikar och fyll på med varm soppa. Garnera ev med gräslök  och även några droppar olivolja.

Perfekt som en lättare lunch, förrätt eller en huvudrätt.

Lycka till!

Bild från DinVinGuide

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @Tobas_

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

Läs alla tidigare artiklar i Kockens Tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer