Svenska flaggan
  • Karoline Nordefors
  • I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf: Hot Buttered Rum – varm drink med rom, kryddig smörkräm och grädde

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf: Hot Buttered Rum - varm drink med rom, kryddig smörkräm och grädde - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf: Hot Buttered Rum – varm drink med rom, kryddig smörkräm och grädde

Pontus "Poppe" Berglöf I BAREN nordefors.com

Äntligen är december här! Första advent, julafton, pepparkakor, varma juldrycker som glögg och… ja, det var väl den. Jag älskar glögg, men när jag kommer in på tredje flaskan börjar jag tröttna och vill dricka något annat. Julöl och kardemummakaffe i all ära, jag vill ha varm dryck som stärker själen. För några år sedan hörde jag talas om Hot Buttered Rum och insåg att det var vad jag saknade i mitt liv, då jag även älskar rom. Jag fann många lockande brygder med massa kryddor och beredningar som var juliga och goda, men ack så mycket jobb. Eftersom jag är lat vill jag undvika jobb så långt det går men ju lättare de var att göra, desto tråkigare och mindre juliga blev de. Från Kacy Fitch fick jag tipset om att blanda ihop en smet och förvara i frysen. Genialt.

Hot Buttered Rum - Poppe I BAREN nordefors.com

HOT BUTTERED RUM

SMET* (räcker till ca 30 drinkar)

3 dl vaniljglass av bästa kvalitet (eller gör egen om du är riktigt ambitiös)

150 g osaltat smör

150 g rårörsocker

150 g florsocker

1 msk färskriven muskot

1 msk kanel

1 msk vaniljsocker (beror lite på vilken rom och glass du använder och hur mycket du gillar vanilj, prova dig fram)

Låt alla ingredienser nå rumstemperatur, lägg dem i en bunke och blanda ihop med en elvisp. Om någon ingrediens är för kall kommer smöret att klumpa sig vilket ser oaptitligt ut. Smeten kan fortfarande räddas om du försiktigt värmer den lite och vispar igen.

Jag brukar göra den här till mitt årliga adventsfika och har den då liggande i kylskåpet för snabb åtkomst. Blir det något kvar fryser jag in det i isbitsformar så går det lätt att komma åt dem senare; de tinar på någon minut om de får ligga framme.

Angående rom: Till mitt adventsfika med många gäster använder jag El Dorados Dark Rum, en trevlig och billig rom. Ska jag njuta själv eller med någon enstaka gäst tar jag El Dorados 15-åriga. Fantastiskt. Använd din favoritrom, blir bäst så. Eller bourbon om du känner dig äventyrlig.

HOT BUTTERED RUM 1 GLAS

2 rejäla tsk smet*

3 cl mörk rom (för extra julig känsla)

6 cl hett vatten

lätt vispad grädde

Förvärm valfritt dryckesdon så inte drinken kallnar för snabbt, extra viktigt om du använder glas. Lägg smeten i valda (tomma) dryckesdon och tillsätt romen. Rör runt tills de blandat sig bra, tillsätt vattnet och blanda runt en sista gång. Häll den lätt vispade grädden över drinken så den bildar ett lock. Grädden ska vara tunn och ligga som ett sista skikt av drinken, inte flyta som ett isberg. Avsluta med att riva lite muskot över grädden. Servera med pepparkaka och ett leende.

I Baren - Pontus "Poppe" Berglöf nordefors.com

Pontus “Poppe” Berglöf  – hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline