Hel friterad lök med lammfilé, rödvinssås och smutsiga potatisar

Inspiration till nya rätter får jag från kockar, restaurangbesök, böcker, tidningar och genom ett fåtal bloggar. På Pocket i Stockholm åt jag en helt fantastisk hel friterad lök med caesardip. Sedan dess har jag provat att göra den hemma utan perfekt resultat. Efter att jag chattat med kocken som gör dem på Pocket fick jag tillslut en krispig och söt lök som jag serverade till lammfilé med rödvinssås. Löken ska ligga två dygn i kallt vatten så börja i tid. Den smutsiga potatisen har jag snott från Stefan Ekengrens eminenta kockblogg på Besöksliv. Ett mycket trevligt tillbehör att använda i många rätter. Eftersom jag hade frityrsmet kvar fick ett par skivor zucchini slinka ner i den kokande oljan. Gör hela eller delar av den här rätten. Löken är otroligt mättande och då behövs inte många potatisar per person men receptet går bra att dela. Rödvinssåsen går bra att frysa in om det blir över. Lycka till!

Hel friterad lök med lammfilé, rödvinssås och smutsig potatis

Hel friterad lök med lammfilé, rödvinssås och smutsiga potatisar 4 port

Lök:

4 gula lökar

Skala löken och skär djupa snitt i löken, utan att skära igenom. Lägg lökarna i kallt vatten och ställ i kylskåpet två dygn. Låt lökarna rinna av.

Zucchini:

12 skivor zucchini

Frityrsmet:

150 g vetemjöl

5 msk maizena

1 1/2 tsk bakpulver

2,3 dl vatten

1/2 tsk salt

2 msk olja

Sikta ner mjölet, majsenan och bakpulvret i en bunke. Vispa i vattnet, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i minst 30 minuter. Rör ner saltet och oljan när det är dags att fritera. Se till att det du ska fritera är torrt innan du vänder dem i smeten. Löken friteras i max 160 grader tills löken är ljust brun och frasig medan zucchinin blir krispig och fin på 190 grader.

Rödvinssås:

1/2 gul lök, finhackad

1 msk smör

1 1/2 msk socker

peppar

2 dl vatten

2 msk kalvfond eller 2 buljongtärningar

2 dl rött vin

1 msk soja

Fräs löken i smöret. Tillsätt socker och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd på med vatten, vin, fond och soja. Koka ihop ca 10 min. Sila ev. såsen och servera.

Smutsig potatis:

ca 32 små potatisar, gärna sparris- eller färskpotatis

2 msk olivolja

salt, peppar och lite socker

1/2 dl vitt vin

1-2 msk timjan, hackad

2 msk tapenade

Tapenade:

1 1/2 dl urkärnade svarta oliver, gärna Calamata

4 sardeller

1 msk kapris

2 vitlöksklyftor, grovhackade

1 citron, saften

5 msk olivolja

2 msk färsk basilika, hackad

nymald svartpeppar

Tapenade: Hacka oliverna grovt. Lägg dem med de övriga ingredienserna i en matberedare och kör tills det blir en grynig massa.

Borsta potatisen väl, men skala den inte. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Stek potatisen i olja tills den börjar bli gyllenbrun. Tillsätt timjan, salt, peppar och socker. Rulla runt potatisen. Slå på vin och puttra tills vinet kokat bort. Rör ner tapenade, slunga runt potatisen så att den ser lite smutsig ut.

Lammfilé:

600 g lammfilé

olja

salt

peppar

Sätt ugnen på 125 grader. Bryn filén hastigt i olja och smaksätt med salt och peppar. Stek filén i ugnen tills innertemperaturen är 50-52 grader (medium rare). Går bra att fortsätta steka i stekpannan på medelvarm platta, smaksätt med smör och timjan. Låt köttet vila några minuter innan det skärs upp.

Fler artiklar