Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Grillad röding med örthollandaise och örtsvängd färskpotatis - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Grillad röding med örthollandaise och örtsvängd färskpotatis

Maken kommer hem med färsk röding och säger: -Vad tänker du till den här? Det jag får ur mig är: – Örthollandaise! Enkel örtsvängd färskpotatis fick komplettera måltiden, såklart är en sallad trevlig till. Rökig grillad röding med en smörig lite syrlig sås med fin smak av gräslök och sedan varm nykokt färskpotatis med smör och färska örter. Hallelulja! Doften är oslagbar för att inte prata om smaken. Vi drack Trimbach Riesling (nr 2639) till som jag tycker matchade rätten perfekt. Syran i vinet matchade citrustonerna i rätten samt att den klarade av rökigheten från fisken och de smöriga tonerna i såsen. Lycka till!

Grillad röding med örtsvängd färskpotatis och örthollandaise Karoline Nordefors nordefors.com

Grillad röding med örthollandaise och örtsvängd färskpotatis 4 port

2 hela rödingar

blandade örter

Örthollandaise:

150 g smör

3 äggulor

2 msk vatten

1 tsk citronsaft

några stänk tabasco eller en knivsudd cayennepeppar

1-2 krm salt

2 msk finahackade örter t ex gräslök, persilja och körvel

Tillbehör:

Färskpotatis

Smör

Färska finhackade örter

Röding: Skär upp buken, ta ur fisken. Skölj noga i vatten. Pensla med olivolja, salta och peppra väl, även inuti. Fyll buken med blandade örter, gärna även stjälkar. Lägg rödingarna på uppvärmt grillgaller. Grilla på båda sidor i cirka 10 minuter eller tills köttet släpper från benen. Vänd bara en gång.

Potatis: Koka färskpotatis och vänd runt den med färska hackade örter och smör.

Örthollandaise: Smält smöret i en kastrull på låg värme och låt det så en stund stå att saltet sjunker till botten. Vispa gulorna med vattnet i en rostfri kastrull på mycket svag värme (eller i ett vattenbad). Vispa hela tiden till en fluffig, nästan tjock konsistens. Ta av kastrullen från värmen och ställ den på en fuktig disktrasa. Vispa i smöret (inte den vita bottensatsen) droppvis, särskilt i början. Vispa hela tiden. För mycket smör på en gång kan få såsen att skära sig.  När smöret är invispat ska såsen vara ganska tjock. Smaka av med citronsaften, salt och några droppar av tabasco eller lite cayennepeppar. Rör ner önskad mängd örter. Såsen kan inte värmas upp igen utan bör göras i anslutning till måltiden eller hållas varm på spiskanten.

Montering: Servera den grillade rödningen med örtsvängd färskpotatis och örthollandaise.

Karoline Nordefors nordefors.com (3)

Karoline Nordefors: Foodie, matbloggare och sommarjobbande kock

Website: nordefors.com

Twitter: @Nordefors

Facebook: Vardag med Nordefors

Instagram: @Nordefors

LinkedIn: Karoline Nordefors

Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline