Svenska flaggan
Gör din egen Hot Sauce! - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Gör din egen Hot Sauce!

Metervis med snö täcker Sverige och vad passar inte bättre än att mjölksyra sin egen hot sauce. Tobias Andersson har ett enkelt recept som alla klarar av men du behöver sedan vänta 3-4 veckor. Njut av ostron, ägg eller kanske wok med din egen heta sås!

Att göra sin egen hot sauce är enkelt men kräver några veckors tid. Smaksättningarna kan variera efter egna smakfavoriter. Jag bjuder på mitt recept som vi serverar på Edsbacka Bistro till våra ostron.

Jag har gjort två olika varianter med olika sorters chili, en mild och en stark men med samma grund. Det går även bra att blanda mild och stark chili i samma batch om man vill ha mer ”ren” chilismak med mindre hetta. Endast fantasin sätter gränser. Krydda upp den mörka vintern med en egen hot sauce!

Viktigt i detta recept är att använda rena redskap och krus eftersom receptet baseras på en mjölksyrning så vill man inte att det ska komma något orent och förstöra den naturliga mjölksyrningen. Välj gärna ekologiska råvaror om ni har möjlighet till det. Inspiration till receptet kommer från Jenny Neikell´s bok “Fermentera” som är mycket bra för grundkunskap inom mjölksyrning.

Bild från Dinvinguide

Hot sauce

120 g chili (valfri sort), delade på längden

1–2 st bananschalottenlök (är den liten så ta två st), skalad och i mindre bitar

5 vitlöksklyftor, skalad och i minde bitar

50 g skalad ingefära, i mindre bitar

3 svartpepparkorn

½ citron, zest

250 g vatten

9 g jodfritt salt

1 glaskrus, gärna med gummiring och lås (se till att den är steriliserad innan)

Skölj grönsakerna. Dela chilin i mitten på längden, ta bort den gröna kvisten. Skala ingefära och lök. Skär allt i mindre bitar. Lägg allt i kruset. Lös upp salt i vattnet och täck innehållet i burken. Se till att det är så lite utrymme för luft som möjligt i burken. Om det är för stort luftrum, gör påsticket (fyll en plastpåse med vatten och lägg överst i burken). Stäng locket.
Ställ kruset i rumstemperatur och gärna utan dagsljus i ca 2 veckor. Ställ ytterligare i kyl ca 1–2 veckor.

Plocka sedan ur grönsakerna och lägg i en blender. Använd först cirka hälften av vätskan som finns i burken. Mixa helt slät. Sila sedan. Om det känns som konsistensen är för tjock, späd ytterligare med mer vätska från lagen (se till att sila den) tills önskad konsistens. Häll upp i lämplig flaska. Jag använder mig av små dressingflaskor, se bild.

Såsen behövs inte saltas mer utan den bör ha fin sälta och med en naturlig syra från mjölksyrningen. Men önskar man ändå mer syra så kan man tillsätta vinäger efter eget tycke. Hållbarheten är lång. Förvara i kyl och skaka alltid flaskan innan servering då den lätt siktar sig.

Använd som vilken hot sauce som helst. Experimentera dig fram till olika recept med olika chilisorter. Resultatet av enbart olika sorter ger enorm skillnad. Skriv ner allt så underlättar det med framtida recept.

Lycka till!

Bild från Dinvinguide

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @matifokus

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alt. strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

Läs alla tidigare artiklar i Kockens Tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer