Gazpacho på gurka, grön paprika och dill 4-6 port
1 gurka (2 st om det är primörgurka som t ex egenodlad)
1 grön paprika (gröp ur kärnhuset)
1/2 grön chili (smaka och kolla hur stark den är och smaksätt därefter eget tycke, ta bort kärnorna)
1 litet knippe dill, ca 10 g grovplockad
2 salladslökar
ca 1 msk äppelcidervinäger
1–2 dl vatten
2 normalstora bananschalottenlökar
4–5 klyftor vitlök
3 dl vitt vin
Hacka lökarna. Sautera i kastrull och slå över vinet. Låt reducera till 1/3. Låt svalna något. Hacka alla ingredienser grovt och mixa allt tills det är helt slätt med vin och lökreduktionen, ca 3 min uppskattningsvis (är den för fast i konsistensen så tillsätt mer vatten när ni mixar tills den har en bra konsistens). Smaka upp med ca 2–3 msk finare olivolja och salt. Det kan ev. behövas mer syra från äppelcidervinäger. Ställ i kylen och servera kall. Det är bra om den står kylt en timme för då hinner även smakerna blomma ut.
Serveringstips
Halstrad kammussla, serveras med små tärningar av gurka och plockad dill. Ringla gärna över lite olivolja. Garnera med säsongens grönt. Perfekt förrätt eller huvudrätt i sommarvärmen.
Lycka till!
Om ni har vägarna förbi Strängnäs i sommar så titta in hos oss på Edsbacka Bistro.
Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs
Instagram: @matifokus
Twitter: @Tobban_ och @edsbackabistro
Facebook: Edsbacka Bistro
Mail: tobias@matifokus.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se
Web: www.matifokus.se