Gazpacho på gurka, grön paprika och dill

Sommarvärmen håller i sig så varför inte laga en kall soppa med gurka som bas. Uppfriskande och gott. Serveras perfekt med en halstrad kammussla men även med kokta räkor och andra skaldjur. Minimalt med tillagningstid och håller sig bra i kylen. Passar utmärkt till sommarens drycker så som friskt vitt vin eller varför inte en kall öl.

Annons:

Gazpacho på gurka, grön paprika och dill 4-6 port

1 gurka (2 st om det är primörgurka som t ex egenodlad)

1 grön paprika (gröp ur kärnhuset)

1/2 grön chili (smaka och kolla hur stark den är och smaksätt därefter eget tycke, ta bort kärnorna)

1 litet knippe dill, ca 10 g grovplockad

2 salladslökar

ca 1 msk äppelcidervinäger

1–2 dl vatten

2 normalstora bananschalottenlökar

4–5 klyftor vitlök

3 dl vitt vin

Hacka lökarna. Sautera i kastrull och slå över vinet. Låt reducera till 1/3. Låt svalna något. Hacka alla ingredienser grovt och mixa allt tills det är helt slätt med vin och lökreduktionen, ca 3 min uppskattningsvis (är den för fast i konsistensen så tillsätt mer vatten när ni mixar tills den har en bra konsistens). Smaka upp med ca 2–3 msk finare olivolja och salt. Det kan ev. behövas mer syra från äppelcidervinäger. Ställ i kylen och servera kall. Det är bra om den står kylt en timme för då hinner även smakerna blomma ut.

Serveringstips

Halstrad kammussla, serveras med små tärningar av gurka och plockad dill. Ringla gärna över lite olivolja. Garnera med säsongens grönt. Perfekt förrätt eller huvudrätt i sommarvärmen.

Lycka till!

Om ni har vägarna förbi Strängnäs i sommar så titta in hos oss på Edsbacka Bistro.

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @matifokus

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

Läs alla tidigare artiklar i Kockens Tips

Läs mer

Fler artiklar från Karoline Nordefors