- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Ganska klassisk Skagen med Kalixlöjrom
Ganska klassisk Skagen med Kalixlöjrom

Ganska klassisk Skagen med Kalixlöjrom
Det här receptet är taget från Tom Sjöstedts bok Äntligen Helg. En klassisk rätt där Tom varierat den med färskriven pepparrot och rå lök, han poängterar att det viktiga är att slå sin egen majonnäs. Bilden är lånad från boken.
Ganska klassisk Skagen med Kalixlöjrom 4 port
500 g färska räkor (det blir ca 200 g skalade), grovt hackade
1 1/2 dl majonnäs
1 msk créme fraiche
1 msk färskriven pepparrot
1 msk hackad dill
salt
svartpeppar
Övrigt:
16 små rundlar av formfranska
2 msk olja
25 g smör
4 röda steklökar, skalade och tunt skivade
100 g Kalixlöjrom eller annan löjrom
dill till garnering
Blanda alla ingredienserna till Skagenröran och smaksätt med salt och peppar om det behövs. Stek bröden i oljan och smöret tills de är gyllenbruna och knapriga. Lägg upp röran på nystekta bröd och toppa med rödlök, löjrom och dill. Placera allt på en skärbräda och servera direkt.
Vintips av Fredrik Schelin
Mousserande vin: Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir (nr 7889) 98:-
Champagne: Henriot Millésimé Brut 2005 (nr 7789) 499:-
Vitt vin: Alvarinho Contacto (nr 6707) 119:-
Vitt vin: Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (nr 5798) 119:-
