Friterade pinnbröd med nässlor, ramslök och citron

Fredrik Kämpenberg fick frågan om att laga lite annorlunda snittar, helt veganska, till ett event. Med sommar och barndom som tema tog han fram dessa underbara små friterade pinnbröd smaksatta med nässlor, ramslök och citron. Perfekta att förbereda till sommarens alla fester!

Annons:

Friterade pinnbröd med nässlor, ramslök och citron 20 små pinnar

1 liter nässelblad

2 ramslöksblad

1,5 dl vatten

4 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

½ citron, rivet skal

50 g växtbaserat margarin

Skölj nässlorna och ramslöken och förväll dem snabbt i kokande vatten. Kyl direkt ned i ett isbad. Krama ur vätskan och mixa sedan väl med 1,5 dl vatten. Blanda de torra ingredienserna, häll i nässelvattet, margarin och rivet skal av en halv citron. Knåda ihop till en smidig deg, för hand eller i blandare. Låt vila några minuter och rulla sedan långa rullar, tjocka som ett finger ungefär. Dofta lite mjöl över om det behövs. Rulla upp ca 30 gram deg på ett grillspett. Det går bra att förbereda massor av pinnar och styckfrysa på t ex en plåt, för att sedan lägga i en påse. Rulla gärna bröden i lite extra mjöl.

Fritera bröden i 180 grader varm olja precis innan servering. När de här klara kan du rulla de friterade bröden i något frasigt t ex rostad lök, krossade tryffelchips eller torkade nässlor. Använd fantasin.

Jag serverade bröden stående i en gammal stubbe från Jämtland med en klick vegansk örtfärskost på toppen.

Rolig mingelmat!

Fredrik Kämpenberg – frilansande kock

Mail: kfkampenberg@hotmail.com

Instagram: @fkampenberg

Sajt: vaxtbaseradvardag.wordpress.com

Kämpenberg Creative Kitchen AB

Tävlingsledare Matverk Närke

FOTO: David Fernandez, WHYDOIT

Läs mer

Fler artiklar