Svenska flaggan
Friterad brysselkål med riven parmesan och dijonmajonnäs - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Friterad brysselkål med riven parmesan och dijonmajonnäs

Tobias Andersson har tagit vinterns älskade brysselkål och förvandlat den till en enkel men läcker förrätt eller snacks. Med några få ingredienser kan du ta säsongens grönsak till en ny nivå.

Vi har gått in mot mörkare tider och hösten har anlänt. Då kanske man önskar lite kraftfullare smaker. Att fritera brysselkål är enkelt och går snabbt utan några jobbiga förberedelser. Passar perfekt som tilltugg eller snacks och är smått beroendeframkallande. I detta tips serveras brysselkålen med riven parmesan och dijonmajonnäs men kan bytas ut mot annan typ av ost eller majonnäs efter eget tycke men enligt mig är detta en ruskigt bra kombination.

Bild från Dinvinguide

Friterad brysselkål med riven parmesan och dijonmajonnäs

Brysselkål (mängd efter behov men ca 400 g räcker till 4 personer som tilltugg)

Dijonsenap (jag använder mig av Werners Gourmetservice ekologiska dijon)

Majonnäs, egengjord (se mitt grundrecept här, tillsätt bara mer dijonsenap)

Parmesan, gärna lite extra lagrad

Frityrolja

Fritös (går även i kastrull men använd då en större modell då det stänker en del)

Börja med att göra en majonnäs enligt recept, smaksätt med extra Dijonsenap. Ta bort de översta lagren blad på kålen. Spar de till senare. Kryssa med kniv vid roten ca 0,5cm in (beroende på kålens storlek). Värm frityroljan till ca 180 grader. Fritera brysselkålen ca 1 min tills de fått fin färg. OBS! Var beredd med ett lock när ni lägger i kålen, det kommer börja stänka olja när de läggs i. Var snabb! Ta sedan bort locket så fort det slutat stänka. När kålen är klar se till att få av så mycket olja som möjligt. Häll upp i bunke och salta. Servera på tallrik och riv över parmesan. Serverad med dijonmajonnäs och ät direkt!

Tips! Fritera även de små bladen som ni plockade bort på samma sätt. När de är klara, lägg på papper så den överflödiga oljan rinner av. Salta och låt torka till sig. Använd som garnering på olika rätter, passar till allt! Vill man torka bladen lite extra så låt de gå i ugn på ca 50–60 grader någon timme med ugnsluckan på glänt. De blir härligt krispiga!

Bild från Dinvinguide

Lycka till!

Bild från Dinvinguide

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @matifokus

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alt. strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

Läs alla tidigare artiklar i Kockens Tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer