Flammkuchen med kantareller och bakad rödlök

Flammkuchen med kantareller och bakad rödlök. Klassikern från Alsace görs egentligen med sidfläsk och tunt skivad gul lök. Här är en variant med väldigt smakrik smet i botten som vare äggulan blir härligt krämig. Ett champagnetilltugg av rang!

Annons:

Flammkuchen med kantareller och bakad rödlök 4 st

Deg:

5 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 msk olivolja

1,5 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg. Gör ett test genom att dra isär en liten bit deg försiktigt, bildar degen långa trådar som inte går av så är den färdigarbetad. Annars arbeta degen ytterligare en stund. Låt degen vila några minuter. Kvala ut degen så tunt som möjligt. Antingen avlånga eller forma runda som pizza. Grädda bottnarna på 200 grader ca 5 minuter. Bottnarna behöver inte få någon färg under första gräddningen.

Fyllning:

2 rödlökar

4 lagerblad

500 g rensade kantareller

smör

salt

Smet:

4 äggulor

200 g finriven lagrad gruyere

5 dl crème fraiche

salt

rikligt med nymalen svartpeppar

Skär av toppen på lökarna, skär ett kryss i mitten av varje lök och tryck in 2 st lagerblad. Ugnsstek lökarna i 1,5 timma på 160 c. Låt lökarna svalna. Plocka ut lagerbladen. Kläm ut den mjukbakade löken ur skalet. Kvarta upp löken och plocka ner i lameller, salta löken.

Rensa kantareller. Dela större kantareller. Bryn kantarellerna i smör på medelhög värme. Krydda kantarellerna med salt och peppar mot slutet av stekningen. Låt kantarellerna svalna av. Rör ihop crème fraiche, äggula, ost och kryddor till en smet. Stryk ut ett tunt lager smet på bottnarna. Fördela löklameller och stekta kantareller på botten. Grädda 3 minuter på baksten i 300 grader varm ugn. Låt flammkuchen vila en minut. Skär upp och servera som snacks eller servera som en lunchrätt med en god sallad till.

Tor Stålhandske, kock på by Pontus

Mail: t.svardby@gmail.com

Instagram: @torstaal

Flammkuchen med kantareller och bakad rödlök

Läs mer

Fler artiklar