Fänkålssallad, kall örtsås och lax

Anna Pettersson, kock på Costeau i Uppsala bjuder här på en perfekt sommarmåltid. Ugnsbakad lax med kall örtsås och fänkålssallad med citronvinägrette. Lätt att förbereda och imponerande att bjuda på.

Annons:

Ugnsbakad lax med kall örtsås och fänkålssallad med citronvinägrette

Kall örtsås

½ kruka dill

½ kruka gräslök

1 kruka basilika, bladen

1 liten knippa persilja, bladen

½ dl olivolja

2 dl turkisk yoghurt, naturell

½ dl majonnäs

½ vitlöksklyfta, pressad

1 tsk dijonsenap

1 tsk salt

nymalen peppar

Mixa olivolja, salt, dill, persilja, basilika och gräslök i en mixer. Rör ihop örtblandningen med yoghurt, senap, vitlök och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Citronvinägrett

1 msk olivolja

1 msk pressad citron

1 nypa socker

1 nypa flingsalt

Fänkålssallad

1 fänkål

1 stor schalottenlök

1/2 halv gurka

1/2 kruka dill

1 äpple

Ansa fänkålen och skär bort roten. Skär fänkålen, äpplet och gurkan tunt med hjälp av en mandolin. Skala löken och skär även den tunt. Blanda alltsammans i en skål och plocka ner dillen. Vänd salladen i citronvinägretten.

Ugnsbakad lax

800 g färsk laxsida med skinn, urbenad

Sätt ugnen på 125 grader. Placera laxen i en ugnsform, salta och peppra. Sätt in laxen i ugnen i ca 40 minuter till en kärntemperatur på 48 grader.

Serveras förslagsvis med färskpotatis.

Anna Pettersson kock, Costeau, Uppsala

Mail: petterssonanna@live.se

Site: costeau.se

Se Annas tidigare Kockens tips

Se alla tidigare Kockens tips

Läs mer

Fler artiklar