Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ett tidigt vårtecken - Ramslök
Skriven av Karoline Nordefors

Ett tidigt vårtecken – Ramslök

Ramslök, ett riktigt vårtecken. Kockarna Amanda och Fabian tipsar och tre olika sätt att avnjuta denna delikatess. Färskost med ramslök, ramslöksblommor och ramslökskapris är bara måsten att prova i vår.

Trots att snön ännu ligger tjockt på de flesta hållen runt om i landet, så har solen med jämna mellanrum letat sig fram till våran ö, Gotland. När den värsta av snön har tinat bort, och ett par soltimmar har fått göra sitt så står den helt plötsligt där – ramslöken!

I all sin prakt står den där grön, vacker och otroligt smakrik. Ramslöken har många namn. En av dem är ”skogsvitlök” vilket är ganska lämpligt då smaken påminner väldigt mycket om just lök, dock med en mer behaglig styrka. Detta är startskottet för de ljusare tiderna som väntar oss. Vad passar då bättre än att ladda upp med några enkla recept i vildlökens tecken!

Färskost smaksatt med ramslök

Ett recept som passar väldigt bra när ramslöken är som yngst. Den har en väldigt behaglig smak och fungerar utmärkt tunt råskuren.

5 liter 3% mjölk

2 dl filmjölk

3 msk löpe

unga ramslöksblad

salt

Blanda mjölk och filmjölk i en stor bunke och låt stå i 30 min. Tillsätt löpe och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar. Därefter hänger du färskosten i en linneduk under ytterligare ett dygn. Smaka av med salt och finskuren ramslök.

Ramslöksblommor

Egentligen mer ett tips än ett recept. Men faktum är att de vita blommorna inte bara är vackra utan fullproppade med smak. Du konserverar dessa bäst genom att torka dem i en varmluftsugn på 70 grader med öppet spjäll eller ugnsluckan på glänt, detta gör du för att minimera risken utav kondens. Har du tillgång till en torkmaskin så går även det givetvis ypperligt. De torkade blommorna fungerar bra som både smakförstärkare samt att de är dekorativa. Antingen kan man ha dem hela eller så mixar man dem till ett fint pulver.

Ramlökskapris

Efter att ramslöken mist sina vita små blomblad återstår endast själva frökapslarna kvar. De är som små-små granater, sprängfyllda med smak. En favorit hos oss, som för många andra i kockyrket, är att göra kapris på dem.

Det du behöver är endast två saker. Salt samt en god vinäger, exempelvis champagne.

Första steget är att rensa knopparna ifrån ohyra eller smuts. Därefter fördelar du upp dem i rena glasburkar och tillsätter rikligt med salt. Skaka om och låt de stå svalt och mörkt under en till två veckor. Spola sedan av allt salt, häll tillbaka frökapslarna i burkarna och tillsätt vinäger så att det täcker helt. Efter två ytterligare veckors väntan är nu kaprisen redo att avnjutas under resten av året. För övrigt, en klockren kombo tillsammans med rödbetor!

Notis: Frökapslarna innehåller frön för nästkommande år och därför är det viktigt att plocka med omsorg och inte överkonsumera denna fantastiska råvara.

KONTAKT

Fb: Fabian Olli Johanson
Instagram: @Fabbenn
Mail: Fabian.oj@live.se
Mobil: 070-7523775

Fb: Amanda Lydahl
Instagram: @amandalydahl
Mail: amanda.lydahl@gmail.com

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer