Svenska flaggan
Emil Åreng bjuder på tre enkla innovativa nyårsdrinkar - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Emil Åreng bjuder på tre enkla innovativa nyårsdrinkar

Emil Åreng, Rex Bar & Grill i Umeå, kom på 11 plats i världen, i förra årets mest respekterade bartendertävling Diageo World Class.  Nu har Emil skapat enkla innovativa nyårsdrinkar där varje drink har en liten historia.  Med en norrländsk twist förstås med tanke på att han bor och kommer från Umeå. Gott Nytt År!

Nyårsdrinkar av Emil Åreng nordefors.com

JOHNNIE WEE IN GAIA (Bild 1)

50 ml Johnnie Walker Gold

10 ml portvin

2 barskedar flytande honung

2 dashes Angostura Bitter

Rör alla ingredienser utan is för honungen ska lösas upp med resten av ingredienserna, tillsätt is och rör ca: 15 sekunder, sila sedan upp till whiskeyglas på is.

Johnnie Wee var en äventyrare som reste runt i Portugal på 50-talet, drack oändliga mängder av sina två favoritspritsorter Blended Scotch Whiskey och portvin. Hans favoritcocktail var den klassiska Old Fashioned och det var de sista han drack. Han var nämligen oerhört allergisk mot honung och när en bartender blandade en Old Fashioned åt honom så dog han. Bartendern hade slut på råsocker och använde honung istället, men sa aldrig något till Johnnie. Detta är en hyllning till honom. Om han fanns? Det förtäljer inte historien.

SWEDISH 57 (bild 2)

30 ml Ketel One Vodka

20 ml citron

3 barskedar hjortronsylt

Champagne

Skaka alla ingredienser med is i shaker förutom champagne, sila upp med dubbelsil (för att undvika ”hjortronkött”) till champagneglas och toppa med champagne.

Den klassiska champagnecocktailen French 75 (gin, citron, socker & Champagne), döpt efter den klassiska franska 75 mm kanonen, i en svensk tappning med Ketel One Vodka som bas istället för gin. Om du ska fria, gör det på norrländskt vis, i med hjortron och en originell ring på glaset, ingen säger NEJ till det.

Den norrländska renringen är designad av Johanna N.

BEE AND COW räcker till 4 små mjölkflaskor (bild 3)

 6 nejlikor

1 kanelstång

1/2 – 1 pkt saffran (1/2 g pkt)

3 mortlade kardemummakärnor

10 matskedar muscovadosocker

100 ml flytande honung

800 ml mjölk

200 ml Zacapa 23

Värm upp mjölk till 70-80 grader och tillsätt alla ingredienser ovan, rör om i ungefär 10-15 minuter. Sila upp med dubbelsil och tratt till mjölkflaska eller liknande. Tillsätt 50 ml Zacapa 23 i varje flaska. På med handskar och ut i kylan!

Klockan 00:05 varje nyårsafton i alla de år jag levt har de alltid varit isande kallt ute och alltid ska man stå ute och frysa med champagne. Drick champagne innan ni går ut och kollar på fyrverkerier, sen tar ni med er en flaska med Bee and Cow ut i kylan istället och ni klarar av att stå i -20 grader minst 10 minuter till (beroende på hur fort ni dricker).

Foto: Anna Hållams

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline