Cocktails med glögg
Jakob och Robin från baren Pig n Hen i Norrköping bjuder på glögg. En variant på just klassisk glögg och två drinkar med glögg. Unna dig riktigt goda drinkar i december!
Att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden men i Sverige möter vi benämningen glödgat vin för första gången år 1609. På kontinenten lämnade man på den här tiden bruket att dricka vinet kryddat, men i Sverige levde det kvar. I kokboken ”Den svenske kocken” från 1837 kan vi läsa följande recept på Glödgat win:
”Vanligt rödt win uppkokas med något muskotblomma, kanel och kryddnejlikor, jämte nödigt socker och antändes. När det slutat brinna, silas det och drickes varmt.”
I mitten av 1800-talet börjar vi träffa på benämningen glögg i våra kokböcker. Jacob Leufvenmark har i sin ”Handbok i förädling, förskärning och tillverkning av viner och spirituosa”, från 1870, fyra recept under rubriken Glögg. Vi kan läsa hur man gör såväl Vanlig glögg som Katarrh-glögg. Den senare är en dryck som innehåller både lakritsrot och islandsmossa. Den sades bota hosta och skulle drickas på förmiddagen.
Här kommer några varianter på glöggdrinkar i olika smakprofiler som vi vill tipsa om för att komma i rätt julstämningen. En utav dem är våran variant på ”glögg” som vi sedan använder i dom andra två drinkarna.
1. ”Glögg”
1 flaska rödvin, 75 cl
1,5 dl mörk rom
2 kanelstänger
5 kryddnejlikor
1 bit färsk skalad ingefära, skuren i bitar
1 1/2 dl muscovadosocker
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk torkade enbär
1/2 vaniljstång
skal från en hel apelsin
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt stå och dra över natten. Hetta upp glöggen före servering och smaka av. Tillsätt citronjuice efter smak för ytterligare syra och muscovadosocker för en sötare profil. Servera med en kanelstång och en apelsinskiva.
2.
40 ml mörk rom
30 ml glögg
*20 ml apelsin- & nejlikasirup
1 ägg
2 dash choklad- & kaffebitters
Skaka alla ingredienser först utan is i ca 10 sekunder, sen med is i en shaker. Serveras i ett lågt glas med is.
Toppa med riven muskot
*Koka upp lika delar färskpressad apelsinjuice och socker. Tillsätt 8 kryddnejlikor under uppvärming.
3.
30 ml bourbon
20 ml kryddad rom (vi använde oss utav Charman’s Reserve Spiced Rum)
30 ml citronjuice
10 ml apelsinjuice
10 ml sockerlag
20 ml glögg
Skaka alla ingredienser (utom glöggen) med is i en shaker. Serveras i ett lågt glas med is. Toppa med glöggen.
Kontakt
Instagram: @jackexo @rnockmar @pignhen
Site: pignhen.se
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om Karoline