Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cocktails med glögg
Skriven av Karoline Nordefors

Cocktails med glögg

Jakob och Robin från baren Pig n Hen i Norrköping bjuder på glögg. En variant på just klassisk glögg och två drinkar med glögg. Unna dig riktigt goda drinkar i december!

Vintern är snart här och julmyset har sakta men säkert börjat med julbord och julpyssel. Även fast det är några veckor kvar innan julafton, tänkte vi komma i stämning genom att ge några varianter på den traditionella vinterdrycken glöggen. Något för alla att njuta av. Ordet ’glögg’ kommer av glödga, som betyder uppvärma.

Att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden men i Sverige möter vi benämningen glödgat vin för första gången år 1609. På kontinenten lämnade man på den här tiden bruket att dricka vinet kryddat, men i Sverige levde det kvar. I kokboken ”Den svenske kocken” från 1837 kan vi läsa följande recept på Glödgat win:

”Vanligt rödt win uppkokas med något muskotblomma, kanel och kryddnejlikor, jämte nödigt socker och antändes. När det slutat brinna, silas det och drickes varmt.”

I mitten av 1800-talet börjar vi träffa på benämningen glögg i våra kokböcker. Jacob Leufvenmark har i sin ”Handbok i förädling, förskärning och tillverkning av viner och spirituosa”, från 1870, fyra recept under rubriken Glögg. Vi kan läsa hur man gör såväl Vanlig glögg som Katarrh-glögg. Den senare är en dryck som innehåller både lakritsrot och islandsmossa. Den sades bota hosta och skulle drickas på förmiddagen.

Här kommer några varianter på glöggdrinkar i olika smakprofiler som vi vill tipsa om för att komma i rätt julstämningen. En utav dem är våran variant på ”glögg” som vi sedan använder i dom andra två drinkarna.

1. ”Glögg”

1 flaska rödvin, 75 cl

1,5 dl mörk rom

2 kanelstänger

5 kryddnejlikor

1 bit färsk skalad ingefära, skuren i bitar

1 1/2 dl muscovadosocker

1 tsk kardemummakärnor

1 tsk torkade enbär

1/2 vaniljstång

skal från en hel apelsin

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt stå och dra över natten. Hetta upp glöggen före servering och smaka av. Tillsätt citronjuice efter smak för ytterligare syra och muscovadosocker för en sötare profil. Servera med en kanelstång och en apelsinskiva.

2.

40 ml mörk rom

30 ml glögg

*20 ml apelsin- & nejlikasirup

1 ägg

2 dash choklad- & kaffebitters

Skaka alla ingredienser först utan is i ca 10 sekunder, sen med is i en shaker. Serveras i ett lågt glas med is.

Toppa med riven muskot

*Koka upp lika delar färskpressad apelsinjuice och socker. Tillsätt 8 kryddnejlikor under uppvärming.

3.

30 ml bourbon

20 ml kryddad rom (vi använde oss utav Charman’s Reserve Spiced Rum)

30 ml citronjuice

10 ml apelsinjuice

10 ml sockerlag

20 ml glögg

Skaka alla ingredienser (utom glöggen) med is i en shaker. Serveras i ett lågt glas med is. Toppa med glöggen.

Kontakt

Instagram: @jackexo @rnockmar @pignhen

facebook.com/pignhen

facebook.com/jakobbravo

facebook.com/robinnockmar

Site: pignhen.se

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer