Svenska flaggan
Cocktail "Shrewbury´s Morning" - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Cocktail “Shrewbury´s Morning”

Jag driver tillsammans med Fredrik Schelin ett event som heter Vin möter mat. Till eventet bjuder vi in professionella bartenders som får skapa drinkar både ur en råvarukorg och som här, i en cocktailfilm. Otroligt stolt och glad att ha med Björn Kjellberg och Hampus Thunholm, luta dig tillbaka och se denna unika film!

Bild från DinVinGuide

Shrewbury´s Morning

4 cl Vernon´s spanish barrel blend*

2 cl Doorly´s XO eller annan bra mörk rom

2 cl lime

1/2-1 cl sockerlag efter behag

2 cl äggvita

* 4 delar stout eller porter, 3 delar oloroso, paolo cortado eller amontillado sherry, 1 del sockerlag och 2 cl ingerfärajuice/liter blend.

Skaka alla ingredienser utan is och sedan med is, sila upp i glas.

Bild från DinVinGuide

Intervju med Björn Kjellberg

Namn: 

Björn Kjellberg

Nuvarande arbetsplats: 

Bottles, Renbjer & Magnusson, Whisky Collector och som medlem av Board of Education för EBS (European Bartender school)

Kan du berätta om din väg in i barvärlden?

Jag började av en slump när jag pluggade filmveteskap i brist på annat att göra. Jag fick ett jobb genom en god vän som diskplockare på en nattklubb i Växjö. Första gången jag klev in på nattklubben innan den öppnat för kvällen var det som att komma hem och jag var fast. Detta var 2001 eller 2002 på PM & Vänners dåvarande nattklubb Loft i Växjö.

I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den?

Det varierar från månad till månad då vi jobbar väldigt mycket med vår aktuella drinklista. Nu senast tror jag Micke Karlssons Absolut Fieldtrip som han van tävlingen Absolut Invite med varit storsäljaren.

Vilken är den mest minnesvärda cocktail du skapat?

Svårt att säga för det är så sinnesjukt många. Men för at nämna någon så känns Gimlet-pre-Gimlet (Genever eller Navy style Gin och Navy Rum som rörs med Navy Cordial som är en cordial på olika citrusfrukter)väldigt bra. Men varje gång man hittar någon av sina signaturdrinkar på en meny i någon annan bar och stad blir man väldigt stolt.

Skakad or rörd?

Beror på årstiden och tid på dygnet men generellt rörd.

Vilken är din favoritcocktail:

Min för evigt topp tre är Old-Fashioned, Manahattan och Mint Julep. Men det beror som sagt på årstid, plats och tid på dygnet. Jag dricker t.ex. väldigt mycket hellre en Tom Collins en sommardag än en Manhattan.

Att blanda:

Har ingen direkt prestige i det men Old-Fashioned är alltid kul att göra. Över lag gillar jag att göra arbetade cocktails när det är lite kaos i baren.

Att dricka:

Se ovan

På menyn:

Från senaste menyn gillade jag Carina II väldigt mycket (Variation på gammalt vin, Grapefrukt och Champagne).

Vad är det viktigaste i din barutrustning?

Barsked och jag själv

Vilket är ditt mest stolta ögonblick som bartender?

Att jag lyckats åstadkomma så väldigt mycket och gjort så pass stor skillnad för så många unga bartenders och att jag faktiskt varit med och gjort en skillnad för den svenska barscenen och dragit mitt strå till stacken för att dels höja nivån i stort och dels sprida den utomlands. Att jag även varit en del av att intresset och kunskapen kring tequila och mezcal äntligen blivit något känns otroligt bra.

Isolarede händelser så är väl alla titlar under Bartenders’ Choice Awards fjädrar i hatten. Roligast att vinna var nog Årets Bar nu senast. Alltid roligare att göra saker tillsammans och det faktum att jag och Micke gick ut från Little Quarter ”in Blazin’ Glory” kändes bra!

Om du kunde åka till vilken stad i välden just nu för att dricka cocktails och sprit, vart skulle du åka och varför? 

Cocktails: New York för jag har bara varit där en gång och då fanns knappt några av alla de ställen som finns nu. Gamla Milk & Honey kommer iof aldrig att kunna toppas.

Sprit: Mexico för det var alldeles för längesedan jag var där och jag saknar ständigt att vara där.

Vilken trend ser du kommer härnäst?

Kanske ingen direkt trend men att fler barer vågar nischa sig mer och faktiskt stå för en egen stil och identitet och göra det hela vägen. Mer konkret trend tror jag fler och fler kommer att upptäcka starviner i alla dess former.

Salt är jag med ganska säker på att vi kommer få se väldigt mycket mer av. Ibland smart och väldigt bra och dessvärre minst lika många gånger lite mer sådär.

Vilket är ditt mest idiotsäkra cocktailrecept för hemmabaren?

French 75 (3-9 cl gin, 2 cl citronjuice, 2 cl sockerlag eller 2 teskedar strösocker och champagne).

Vad har du på gång?

Välgörenhet och överlevnad

 

 

KONTAKT

Mail: bjorn@bottles.se 

Instagram:@bartillgrav @bottlesbar @renbjermagnusson

Sajt: bottles.se / whiskycollector.se

Kom till Bottles! Micke och Hampus är bäst!

Foto: Raphael Cameron dinvinguide.se

 

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer