Cocktail med mezcal, getost, rödbeta och honung

Bartendern Samuel Wiktorsson finner man nu på Erlands i Stockholm. Här tipsar han om en av helgen storsäljande cocktails med den udda blandningen av mezcal, getost, hasselnöt, rödbeta, citron och honung. Besök baren eller skaka ihop den själv!

Annons:

Samuel här igen. Mycket har hänt sedan i somras. Mitt gamla jobb Shibumi stängde ner och jag är nu tillbaka i Stockholm från lite ”ofrivillig” ledighet hemma i Jämtland. Sedan någon vecka tillbaka jobbar jag på en cocktailbar vid S:t Eriksplan som heter Erlands. Jag tänkte berätta lite närmare om just den.

Erlands är en liten cocktailbar inredd i 40-50-talsstuk. Grundaren Gustaf döpte baren efter sin farfar Erland, som var den häftigaste personen han visste under sin uppväxt. Farfar Erland var ung under just 40-50-talet och hade säkerligen uppskattat allt som har att göra med sonsonens ställe. På Erlands serveras mycket klassiska cocktails som Manhattan, Old Fashioned och Dry Martini. Egenkomponerade varianter finns också och här inspireras man gärna av klassikerna, gärna med en touch av Sverige. Maten är traditionellt svensk. Lite gamla klassiker även här, så som isterband med persiljestuvad potatis och smörrebröd med gravad lax och hovmästarsås. Gästerna på Erlands kan stundtals avnjuta sin dryck och mat ihop med livejazz. Om man vill, finns det möjlighet till att köpa cigarrer i baren att avnjuta tillsammans med till exempel en härlig rom eller whisky.

En liten summering av mitt nya ställe. Jag tänkte avsluta med att berätta lite närmare om en av de nya drinkarna på listan. Drinken heter La Cabra, ”Geten” på spanska, och är en utmanande kreation med mezcal, getost, hasselnöt, rödbeta, citron och honung. En drink som vi behöver pusha lite för att få gästen att beställa. Jag tycker man behöver åtminstone en sådan drink per meny. Den generelle gästen får testa på något nytt och spännande.

Till vår stora glädje har La Cabra blivit väl emottagen och blev en storsäljare under helgen som varit.

La Cabra

35 ml mezcal smaksatt med getost*

15 ml Frangelico

20 ml färskpressad citronjuice

20 ml honung- och rödbetslag*

Skaka med is och sila i ett cocktailglas. Garnera med en citronzest.

*Mezcal smaksatt med getost

700 ml mezcal

150 g getost

Skölj och skär upp osten i mindre tärningar och lägg tillsammans med mezcalen i ett valfritt kärl. Rör om lite, plasta och låt stå i rumstemperatur över natten. Sila sedan bort de större ostbitarna genom en större sil. Sila efter det genom kaffefilter eller silduk för att få ut en klar och fin vätska. Förvaras kylt.

*Honung- & rödbetslag

1 del rå rödbetsjuice

1 del honung från burk

Värm upp honungen för att få den rinnande. Koka förslagsvis upp vatten i en större kastrull och lägg ner burkarna och låt de täckas i ungefär 5 minuter. Skrapa sedan ur honungen, häll på rödbetsjuicen och blanda om. Förvaras kylt.

Välkomna förbi hos oss på Erlands!

Samuel Wiktorsson, bartender Erlands, Stockholm

Instagram

@samwiktor

@erlandsbar

Läs mer

Fler artiklar