Svenska flaggan
Skriven av Karoline Nordefors

Choucroute med rökt sidfläsk, korv, dijonsenap och cornichons + vintips

Jag har länge funderat på att göra något gott med surkål och nu föll valet på en choucroute garni, surkål med tillbehör. Alla franska familjer har säkerligen sitt eget recept, jag gjorde ett eget fast med klassiska ingredienser. Tillbehören kan vara egentligen vad som helst t ex kyckling, korv, fläsk, kassler, revbenspjäll, fläsklägg, konfiterad anka. Det får gärna vara något rökt och jag valde här ett rökt sidfläsk. Dessutom hittade jag fina färska korvar av typen salsicca som fick komplettera surkålen. Det här är en stadig rätt och jag tycker inte att potatis behövs men gärna en frasig baguette att suga upp den goda skyn med. Perfekt fredagsmiddag som är klar på under en timme. Fredrik Schelin ger dig sina bästa vintips till rätten. Trevlig helg!

Choucroute med fläsk, korv, dijon och chornicons

Choucroute med korv och fläsk 4 port

Surkål
100 g rökt sidfläsk, tärnat

1 gul lök, fint strimlad

500 g surkål

1 äpple, skalat och grovt rivet

1 msk kycklingfond

3 dl vatten

1 dl vitt vin

1-2 msk vinäger

1 lagerblad

1 tsk kummin

Korv, fläsk och tillbehör

4 färska korvar t ex salsicca, bratwurst eller kabanoss

4 tjocka skivor rökt sidfläsk

Dijonsenap

Cornichons

Bröd eller kokt potatis

Fräs sidfläsk och lök i en kastrull tills det börjar få färg. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka under lock i 45 minuter. Stek mot slutet av koktiden korvarna, enligt anvisning på paketet, och sidfläsket. Servera surkålen med fläsk, korv, senap, cornichons och bröd eller potatis.

Fredrik Schelin dinvinguide.loc:8000Fredrik Schelin tipsar

Dopff Brut Cuvée Julien (nr 7410)Riesling Hugel (nr 12191)

Dopff Brut Cuvée Julien (7410) Pris 109:-
Härligt balanserad mousse med fruktiga inslag och toner av ljust bröd, vinterpäron, gula äpplen, tropisk frukt och balanserad citrus.

Riesling Hugel (12191) Pris 129:-
En klassiker från området med toner av gula äpplen, kex, mineralitet, vita florala inslag och avslut med viss ton av honung samt citrus och mineraler.

Cuvée Ste Catherine Riesling (93995) Pris 319:-
Ett helt fantastiskt vin, kan vara min favorit från området, här har man komplexa frukttoner med inslag av gröna mogna äpplen, balanserad citrus, mineraler, tropiska vita frukter, päron, petroleum och avslut med florala inslag.

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline