- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Bakad rotselleri med tryffel och äggkräm
Bakad rotselleri med tryffel och äggkräm
Bakad rotselleri med tryffel och äggkräm
Den här rätten serverade jag på en matkretörsmiddag som jag och mina vänner har. Min tanke var att laga något riktigt exklusivt med en billig råvara. Här möter en smörig mjuk och smakrik rotselleri en len äggkräm och kraftfull tryffel. Rotsellerin tar tid i ugnen, minst två-tre timmar. Välj så små huvuden som möjligt. Det är snyggt att servera en hel skiva rotselleri med sås till.
Bakad rotselleri med äggkräm och tryffel 4 port
1 fint litet rotsellerihuvud, skalat
smörgåskrasse
Äggkräm:
(10 g gotlandstryffel, riven eller tryffelolja)
100 g äggulor (ca 5 äggulor)
100 g smör
100 g crème fraiche
salt
Baka sellerihuvudet i folie med smör i ugn på 175 grader ca 2-4 timmar beroende på storlek. Sellerin ska vara mjuk men inte överbakad. Låt svalna en aning och skär upp i skivor eller bitar beroende på hur du ska servera den. Äggkrämen: Rör ihop alla ingredienser till krämen över svag värme tills den tjocknar. Smaka av med salt och servera nylagad och ljummen.
Montering: Servera nybakad selleri med några korn salt på, garnera med smörgåskrasse. Servera krämen till eller arrangera den på tallriken.
Dryckestips: Servera ett smakrikt veteöl eller en champagne med tydliga lagringstoner till.
