Baka med rödbetor

Alltid ligger det någon grönsak kvar i botten på lådan i kylskåpet. Idag tipsar jag om och goda bakverk med rödbeta. En billig svenskodlad rotfrukt som finns att tillgå året om.

Jag arbetar som kock inom äldreomsorgen och arbetar dagligen med en tajt budget. Att berika bakverken med grönsaker gör dem nyttigare, fiberrikare, saftigare och tar hand om svinnet. Låt rödbetorna i botten på grönsakslådan förgylla en härlig brownie eller muffins. Toppa dem med en härligt len smörkräm med choklad eller något annat gott.

Annons:

Rödbetsbrownie med chokladkräm

Brownie:
250 g smör
250 g mörk choklad (70 %)
3 ägg
250 g socker
150 g mjöl
0,5 tsk bakpulver
250 g kokt, skalad och riven rödbeta (ca 2 stora rödbetor) OBS! Spara skalet*
Smält smör och choklad i vattenbad. Vispa ägg och socker. Tillsätt chokladblandningen, mjölet och bakpulvret. Rör till en jämn smet och blanda till sist ner rödbetan. Häll smeten i en form, ca 20 * 20 cm (går bra att dubbla receptet för en större form), klädd med bakplåtspapper och grädda i 180 grader i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Chokladkräm
2,5 dl florsocker
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
125 g mörk choklad
Vispa rumsvarmt smör, ägg och siktat florsocker till en jämn smet. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda chokladen med smörblandningen. Spritsa krämen på rödbetsbrownien.
*Rödbetssalt
Torka skalen från rödbetorna, antingen i ugn eller i mattork. Mixa skalen med salt, sikta eventuellt för att få bort stora skaldelar.
Alternativt: Mixa ihop 1 1/2 dl finkornigt salt med ca 50 g rödbeta och 1 tsk torkad rosmarin. Strössla ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen på 50 grader i ca 1 timme och därefter någon timme på eftervärme. Mixa saltet igen för att få bort klumpar.

Rödbetsmuffins 12 st

125 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
200 g rå, finriven rödbeta OBS! Spara skalet till rödbetssalt och saften för att färga ev frosting
100 g vit choklad i bitar
2 dl mjöl
3/4 dl kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
2 msk starkt kaffe
Blanda mjöl, kakaopulver och bakpulver. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda ner de torra ingredienserna. Tillsätt den rivna rödbetan, kaffet och sist chokladen. Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 18-20 minuter.

Läs mer

Fler artiklar