- Karoline Nordefors
Ankbröst med björnbärsvinägrett
Ankbröst med björnbärsvinägrett
Anna Pettersson startar hösten på restaurang Costeau i Uppsala och i denna veckas Kockens Tips bjuder hon på en rätt ur höstmenyn - Ankbröst med björnbärsvinägrett, sidfläsk, shiitake och mandelpotatischips.
Från rawfood till smör och grädde igen! I kockyrket byter man ofta arbetsplats pga säsongsarbeten och ständig strävan efter nya utmaningar. Så jag lämnar sommaren bakom mig med nya erfarenheter inom rawfood och hälsotänk. Det har varit fantastiskt kul men samtidigt en svår utmaning som jag tycker att jag har klarat galant. Nu är jag åter bland lammlägg, Souvas, puréer, smörstekta kantareller och kål. Känns väldigt bra, och gott. Kommer bli en härlig höst med säsongsbaserade råvaror, hjärtvärmande bistrokäk, nya vänner och erfarenheter. Jag hoppas att ni gillar en av våra förrätter från höstmenyn. Den gör sig bäst ljummen eller varm men funkar även kall.
Ankbröst med björnbärsvinägrett, sidfläsk, shiitake och mandelpotatischips 4 port
Salladen:
blandsallad tex frisésallad, ruccola och lollo rosso
1 dl knaperstekt, tärnat eller strimlat sidfläsk eller bacon
4 medelstora shiitake, delade på fyra och smörstekta
0,75 dl naturella pistagekärnor
mandelpotatischips (recept)
björnbärsvinägrett (recept)
ankbröst (recept)
Ankan
Putsa ankbröstet fri från eventuella hinnor och senor. Snitta skinnet, salta och peppra. Stek ankbröstet på medelhög värme med snittytan nedåt tills skinnet är brunt och krispigt. Salta köttsidan och stek sedan klart i ugnen på 120 grader till en innetemperatur på 56 grader. Ta ut ankbröstet och låt det vila 10 minuter innan du skär upp det i tunna skivor.
Mandelpotatischipsen
4 medelstora mandelpotatisar
5 dl saltlag (5 dl kallt vatten och 0,4 dl salt) Rör ut saltet i vattnet tills det löst sig.
Skala mandelpotatisen och hyvla den tunt på mandolin. Skölj försiktigt i kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Låt potatisskivorna ligga i saltagen i ca 20 minuter. För att undvika stänkande het frityrolja, häll av saltlagen och försök torka potatisen så torr som möjligt (förslagsvis mellan två kökshanddukar). Fritera (se upp för frityrstänk!) på 155 grader tills chipsen är krispiga och har en gyllenbrun färg.
Björnbärsvinägrett
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
7 björnbär
salt
socker
Blanda ihop olivolja, björnbär och balsamvinäger. Mixa sedan vinägretten slät med en stavmixer. Tillsätt schalottenlök och smaka av med socker och salt. Har du björnbär över kan det vara trevligt att mosa ner ett eller två i vinägretten.
Vid servering:
Vänd salladen i björnbärsvinägretten. Fördela på fyra tallrikar och lägg på ankbröstskivorna. Strö över sidfläsk, svamp, pistagenötter och mandelpotatischipsen.
Anna Pettersson kock, Costeau, Uppsala
Mail: petterssonanna@live.se
Site: costeau.se
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om KarolineLäs mer
Kockens tips av Anna Pettersson – Betor med apelsin, timjan och kardemumma
Karoline Nordefors
Kockens tips från Anna Pettersson – Carpaccio på reninnerfilé med syltade kantareller och lingonchutney
Karoline Nordefors
Kockens tips från Anna Pettersson – Lammytterfilé med jordärtskockspuré, sauterade primörer, syrad lök och rödvinssås
Karoline Nordefors