- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Alkoholfritt – när smaken är viktigare än alkoholen
Alkoholfritt – när smaken är viktigare än alkoholen
![Alkoholfritt – när smaken är viktigare än alkoholen](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcloud.dinvinguide.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F05%2Falkoholfritt.jpg&w=3840&q=75)
Jag måste nog tyvärr erkänna: Under många, många år tyckte jag att alkoholfria drinkar var riktigt
tråkigt. Jag tror att det berodde på brist på bra alkoholfria ingredienser i kombination med min egen
avsaknad av kreativitet.
På den tiden jag jobbade på nattklubb så skojade vi ibland och uppfann den alkoholfria drinken ”La
Main” (allt blir tydligen roligare på franska). Receptet är ganska enkelt, genom att lägga hela handen
på läskpistolen och trycka på alla knappar samtidigt. Trot eller ej, men det var faktiskt förvånansvärt
många som tyckte att det var en fullt godtycklig alkoholfri drink.
För några år sedan hade jag en rätt ung kockkollega. När han gjorde personalmat så var det helt
magiskt. Jag bör kanske nämna för den oinvigne att personalmat på krogen inte alltid är
superinspirerande. Fläskgryta oätligt fullproppad med rosepeppar har man ju varit med om. När
man frågar köket varför det är så galet mycket peppar i grytan så får man till svar “– För att den räcker längre då”.
Nåväl, tillbaka till denna unga kock. En gång när jag tackade för maten så sa jag att det var den bästa
personalmaten jag ätit. Jag frågade honom hur det kom sig att han lade ner så mycket energi på maten
till oss. Hans svar var genialiskt och det är ledord som jag ofta tänker på när jag gör något mindre roligt.
– Allt handlar om valet man gör. Jag kan välja att hata att göra mat till er, men jag kan också välja att
älska det. Jag väljer att älska det. Då kommer du kanske in i köket och säger till mig att det är den
godaste personalmaten någonsin. Den energin får jag tillbaka och då gör jag ett bättre jobb.
Det här, det här är så jäkla viktigt.
Vi i baren på Avalon tänkte på det här när vi satte den alkoholfria delen på vår meny. Och jäklar
vilken positiv energi vi har fått tillbaka.
Vad har vi gjort då? Inget speciellt faktiskt. Vi har lagt extra tid och kärlek på ingredienserna och
utifrån det utgått ifrån klassiska drinkar som de flesta känner igen.
Vill du ha en Negroni men ändå kunna köra efteråt? En Aperol Spritz med tjej-gänget utan att berätta
att du är gravid ännu? En Gin Tonic men du tar medicin? Eller helt enkelt en Amaretto sour men du
vill inte ha de onödiga kalorierna? Anledningarna till att inte dricka alkohol är många och vi vill
absolut att alla skall kunna komma till oss och ta en välarbetad och god drink, med eller utan alkohol.
På måndagar har vi dessutom en alkoholfri afterwork med ett nice price på våra alkoholfria drinkar.
Jag väljer att älska alkoholfria drinkar, för vi gör dom så fantastiskt bra.
Non-Aviaton
10 ml Ginsyrup
10 ml Violsyup
40 ml citronjuice
30 ml sockerlag
Avalon Spritz
30 ml Bitter apelsin syrup
50 ml Soda
½ fl Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine
Nogroni
30 ml Bittersyrup
30 ml kryddat alkoholfritt vitt vin
Daniel Seehuusen, barchef, Avalon Hotel, Göteborg