Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Akvavit. Inte bara en snaps, nubbe eller sup.
Skriven av Karoline Nordefors

Akvavit. Inte bara en snaps, nubbe eller sup.

Vår nya bartender i artikelserien I BAREN Crippe Jos serverar en härlig cocktail på akvavit. Ta vara på snapsen och skapa en fantastisk drink med julens smaker. Vad sägs om kardemummainfuserad Akvavit, kryddpeppar- och ingefärslag med honung, citron och Angostura bitter. God jul!

Akvavit. Inte bara en snaps, nubbe eller sup.

Sup är detsamma som en nubbe. Nubbe är ett annat ord för snaps. En snaps är ett litet glas sprit, fyllt med vodka eller brännvin som bits av eller med fördel dricks i ett svep. Något som jag tror dem flesta plockar fram vid högtider eller när sill och kräftor står på menyn. Jag personligen relaterar ordet snaps till just midsommarafton, påsken, kräftskivan och julafton. Här hittar vi de älskade klassikerna O.P. Andersson, Skåne Akvavit och Aalborg Jubilæums som alltid står på bordet iskalla och täckta av frost.

Visst är de som balsam för strupen och en egoboost för scenskräcken! Ändå tycks vi glömma hur väl dessa drycker gör sig i cocktails.

Visserligen är snapsen fantastisk i sin renaste form. Idag tänkte jag dela med mig av en liten goding som, ni nu där hemma i juletid, kan blanda ihop till era nära och kära.

Santas sledge

60 ml kardemummainfuserad Skåne Akvavit*

30 ml kryddpeppar- och ingefärslag med honung*

30 ml färskpressad citron

1 dash Angostura bitter

1 stjärnanis till garnering

Skaka alla ingredienser med is i en shaker. Serveras i ett lågt glas med is.

*Kardemummainfuserad Skåne Akvavit

750 ml Skåne Akvavit

21 gram kardemummakärnor

Blanda allt i en burk med lock och låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar. Sila sedan bort kärnorna från Akvaviten. Klart!

*Kryddpeppar- och ingefärslag med honung

2,5 dl fast honung

1 dl vatten

30 ml malen kryddpeppar

3 msk grovt hackad ingefära

Rosta kryddorna på mediumvärme i ca 2-3 min, blanda i vatten och honung under omrörning. Ta bort kastrullen precis vid kokpunkt, muddla sedan ingefäran och låt stå tills svalnat. Sila sedan lagen igenom en ostduk (en tunn kökshandduk fungerar också) så att den är klar och fin utan kryddrester. Håller i ca 2- 3 veckor kylt.

Crippe Jos, egenföretagare i barbranchen

Instagram: @theombibulousgentlemen
Mail: crippe@theog.se
Hemsida: www.theog.se

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer