Yamas Nemea! Yamas Hellas!

Är du på väg till Grekland? Då är sannolikheten stor att du är på väg till någon av öarna Kreta, Korfu, Zakynthos eller Rhodos, eller någon av de större städerna som Aten, Thessaloniki eller Ioannina.

Sannolikheten att du reser till Grekland för sol snarare än vin är nog också stor, men Grekland är ett intressant vinland med flera bra och intressanta vinregioner. Så missa inte chansen till bra vinupplevelser i Grekland!

Några ord om 4  grekiska vinregioner

Område 1: Mount Athos, ett berg och halvö i Makedonien, norra Grekland. Det här är sannolikt ett av de mer udda vinområdena i världen, det utgörs av 20 östortodoxa kloster och är en autonom stat, under grekisk överhöghet. Endast munkar får bo på Athos och för att besöka halvön krävs specialtillstånd och att man är man, inga kvinnor får besöka halvön. Här kan man prata patriarkala viner, mycket goda sådana!

Santorini
Santorini

Område 2 är vulkanön Santorini, en fantastiskt vacker ö i Egiska havet som delvis förstördes i ett enormt vulkanutbrott omkring 1600 f kr. Utbrottet fick ön att spricka sönder i flera delar och idag återstår bara dess yttre ring. Det finns de som spekulerar om detta är den ö som Platon menade när han talade om Atlantis – det är dock en historia jag för närvarande låter ligga. Vulkanen är fortfarande aktiv så det finns fog att jämföra ön med Etna och Sicilien och tala om vulkaniska viner. Här är det dock vita viner som gäller, såväl torra som söta. Druvan framför andra är assyrtiko. Vinodlingarna är fantastiska, på oerhört karga marker växer druvorna i vad som ser ut som buskar mycket nära marken, men i verkligheten är det snarast långa rankor som formats som korgar eller fågelbon så kallade kouloura. Många av dem är över 100 år gamla och vinerna är strålande. Jag kommer dock återkomma till dem i ett framtida inlägg.

buskodlade vinrankor i form av en kouloura,  denna är sannolikt drygt 100 år gammal
buskodlade vinrankor i form av en kouloura, denna är sannolikt drygt 100 år gammal

Det tredje och fjärde området är de som gäller för dagen: Nemea och Mantineia, bägge i Peloponnesos, cirka 1½-2 timmars resväg från Aten med bil. Staden, eller kanske byn, Nemea ligger i en fantastisk dalgång omgiven av berg och kullar fyllda med vingårdar, olivodlingar och fruktträdgårdar. Här möter man ett jordbrukslandskap med små insprängda byar och bevis på dess långa historia. Det var här Herkules utförde ett av sina storverk, när han besegrade Nemeas lejon. Det var här Nemea spelen avgjordes vartannat år till Zeus ära på 500-talet f.Kr., ett spel som hamnat i skuggan av de olympiska spelen men som har återupptagits på senare år.

Nemea & Mantineia

Nemea - utiskt från vingården Semeli
Nemea – utiskt från vingården Semeli

För att ett vin ska få kallas Nemea ska det vara gjort på druvan agiorgitiko, som betyder St Georges druva, vilket den fortfarande kallas ibland. Det är en röd vindruva, en av de mest planterade i Grekland, men det är i Nemea som den når sin högsta kvalitet. För ett par veckor sedan var jag i Nemea för att prova vin och uppleva regionen. Jag besökte ett 15-tal av det dryga 30-tal vinerier som finns i området och provade viner från 28 producenter, dvs nästan alla.

Vi provade också en del viner från grannappellation Mantineia, där man främst gör vita viner. Den vanligaste druvan i Manteineia är moschofilero, men man odlar också druvor som asproudes, roditis, assyrtiko och en del internationella druvor. En del vita druvor odlas också i Nemea. De vita vinerna är också värda att hålla koll efter. Min rekommendatuon är att undvika de med internationella druvor, enstaka är bra men överlag är cuvéer med de nationella mycket bättre.

Arbete i Tselepos vingårdar
Arbete i Tselepos vingårdar

Nemea och agiorgitiko hör samman som ler och långhalm och för att ett vin ska bli klassificerade som ett Nemea-vin ska det göras på 100 % agiorgitiko. Trots detta finns det dock en stor smakvariation i Nemea vinerna. Det är en druva som tar upp mycket av terrioren och vinmakarens önskemål. Vi provade viner som var odlade på ca 1000 meters höjd ned till omkring 300 meters höjd, viner som var lagrade i ståltank, ekfat (amerikanska ekfat, franska ekfat, ryska ekfat mm), nya fat, gamla fat eller i kombination och som kom från druvor som växt i olika jordmåner samt med olika ålder. Det vanliga är att man antingen lagra vinet i 4-8 år innan det buteljeras alternativt buteljerar det direkt. Med lite arbete skulle man mycket väl kunna utveckla ett cru-system. Det som kan vara lite krångligt är att utläsa vilken typ av vin man får, en tumregel: är det 1-2 år ungt är det i regel inte ekfatslagrat.

vingård

En av de sammanhållande dragen i vinerna är syran, intensiv frukt och tydliga örttoner. Vinerna är ofta rustika men har en inneboende elegans och ofta en intressant komplexitet. De har relativt låg alkoholhalt, ofta mellan 12,5-13,5 %. Traditionellt är vinerna ekfatslagrade vilka jag personligen oftast föredrar framför de ståltankslagrade. Ekfaten hjälper druvan att få en bättre längd och kryddigheten blir tydligare. Det finns dock en tendens till att man använder lite för mycket ny ek vilket skapar viner som blir lite obalanserade. Det finns också några som gör strålande oekade viner, så här det finns utvecklingspotential.

Vingård (600x398)

Som på många andra ställen har man också låtit sig förföras av internationella druvor som merlot och cabernet sauvignon och vita druvor som chardonnay och sauvignon blanc. Det finns många som gör bra viner på dessa druvor, det är välgjorda, druvtypiska men ofta inte särskilt intressanta om man villa finna Grekland i vinet. De är dock förhållandevis billiga om man jämför med liknande viner från till exempel Toscana eller Sicilien. Jag hoppas på att man inte börjat försöka göra supernemea-viner, det viskades lite om det. Däremot finns det vissa som gör mycket snygga lite lättare cuvéer med 10-15 % cabernet sauvigion och eller merlot tillsammans med 80-85 % agiorgitiko, detta ger ungefär samma effekt som ekfaten, viner med en bättre längd. Detta ser jag inte som ett problem då druvorna gifter sig fint, med ett supernemea-vin menar jag ett större biffigare vin i en internationell stil, vilket vi redan har fullt tillräckligt av. Ett av de bästa exemplen på ett vin med agiorgitiko och internationella druvor finner vi  hos Domaine Skuras: Mega Oenos 2008.

Skouras: Labyrinth 9908, Mega Oenos 2008 och Saint George Nemea 2011
Skouras: Labyrinth 9908, Mega Oenos 2008 och Saint George Nemea 2011

Vin-tips & Nemea i Sverige

Det finns några viner från Nemea att hitta i Sverige genom Systembolaget. Det finns dock inga på hyllorna i butik utan du måste beställa via beställningssortimentet. Vinerna som går att beställa är Nemea Boutari och Boutari Merlot, Lafkioti Nemea och Agiorgitik samt Nemea Driopi. Den senaste från Domaine Tselepos är riktigt trevlig och väl värd att köpas. Boutari har jag inte provat och Lafkioti är inte dåligt men inte heller en favorit. Ett annat trevligt vin som finns via beställningssortimentet är Tselepos mousserande vin Amalia Brut – gjort på 100% moschofilero.

Dropi classic Nemea 2012
Dropi classic Nemea 2012

De flesta av de som fastande i mitt minne hittas dock tyvärr inte i Sverige, just nu! Så här kommer några producenter att hålla ögon efter:

Raptis, Palivou, Tselepos, domaine Renaissance, Lafazanis, Mitravelas, Bairaktaris, Peppas, Papaioannou, Skouras, Gaia, Nikolaou, Lantides, Aïvalis, Semeli, Zacharias och Zafiri, se bilder nedan.

Om du åker till Nemea rekommenderar jag dig att njuta av landskapet, den fantastiska maten, de varma välkomnande människorna och framför allt vinet, men förvänta dig inte en turistort utan en genuin landsbyggd. Här finns massor att njuta av på ett mer slow-food-turistiskt sätt. Ett trevligt besök är hos vinäger-, oliveolje- och honungsproducenten Sofia Tis FisisWisdom of nature och givetvis de arkeologiska lämningarna från Zeus-templet och arenan för Nemea spelen. Staden Nafplion är väl värde ett besök med sin vackra gamla stadsmiljö, mysiga restauranger och närheten till Egeiska havet. I Nemea är Sofos Taverna värd ett besök och många av vingårdarna är öppna för besök – skicka dock gärna ett mail till dem först och kolla!

Zeus tempel i Ancient Nemea
Zeus tempel i Ancient Nemea

Mitt tips testa Grekland – det finns mycket kul att hitta!

Yamas (skål)!

Magnus Reuterdahl

Läs mer om Nemea och resan på Magnus Reuterdahls vinblogg

Fler artiklar