VM-käk från Ryssland, Borsjtj

Om rödbetssoppan Borsjtj är unikt rysk eller inte kan diskuteras. Liknande soppor finns i många öst- och centraleuropeiska länder samt länder som tidigare ingick i Sovjetunionen, till exempel i Polen under namnet Barszcz och i Lettland under namnet Barščiai. I Ryssland heter den dock Borsjtj och den passar utmärkt för att stärka sig inför eller under en VM-final.

Annons:

Fotbolls-VM tar slut på söndag , sedan får vi vänta fyra år till nästa gång. Vi har alla våra olika idéer på vad som ska ätas eller drickas framför teven i samband med en fotbollsmatch. För vissa är det chips och öl, för andra en drink eller läsk, vissa vill ha mat och vin med mera. För mig blir det lite olika beroende på tid och dag. Till VM-finalen får det dock bli något ryskt, Borsjtj, dvs rysk rödbetssoppa. Jag tycker att det riktigt gott och så här på sommaren kan det vara skönt med något som inte är så tungt. Ett annat alternativ är Biff Stroganov, recept hittar du här. Så Borsjtj står för det ryska och vinerna det franska och kroatiska.

Borsjtj
KGB still watching you – Jag är osäker på om de tittar de fotboll men jag är säker på att de äter Borsjtj!

Borsjtj har många olika namn och stavningar, t ex Borstj eller Borscht. Det är dock en rödbetssoppa, men för mig är det lika mycket en köttsoppa. Det går dock utmärkt att göra en vegetarisk  variant med grönskasbuljong och i jag har också hört att den del använder fiskbuljong. Oavsett buljong så är det denna som sätter standraden på soppan. Du vill nog ha en djup mustig buljong med mycket smak, bäst blir det ofatst om du gör denna själv eller köper den i en butik med en bra charkdisk, där de gör egen buljong.

Rödbetssoppa

Borsjtj, 4-6 personer

Det tar ungefär en timma att göra soppan, den blir likt många grytor dock godare dag två när den fått dra ihop sig och smakerna verklingen satt sig.

 • 300g rödbetor, skalade
 • 30-50g smör
 • 1 gul lök, (grovhackad)
 • 1 stor morot, (skiva)
 • 1  selleristjälk, (skiva)
 • 1 liten purjolök (skiva)
 • 8-10 kryddpepparkorn (mortla)
 • 8-10 svartpepparkorn (morla)
 • 2 lagerblad
 • 1,2-1,5 l köttbuljong (gör den helst själv eller köp i en bättre köttdisk)
 • 2 normalstora mjöliga potatisar (skär i små delar)
 • ca 200 g kål, vit eller röd (skär ned)
 • 4 vitlöksklyftor, skalade och krossade
 • 2 matskedar äppelscidervinäger
 • 1 tesked honung
 • Smetana eller rysk yoghurt
 • Färsk dill

Börja med att skålla rödbetorna så att du kan skala dem.

Rödbetssoppa

Skär ned 200 gram av rödbetorna och potatisarna till centimeterstora bitar. Slanta moroten, purjolöken och selleristjälken. Grovhacka den gula löken och skär ca 200 gram vit eller rödkål i fina strimlor. Krossa och hacka vitlöksklyftorna.

Rödbetssoppa

Koka den skurna potatisen och rödbetorna i ca 1 liter buljong, låt koka i 10 minuter.

Fräs samtidigt den gula löken, moroten, purjolöken, sellerin, kålen, pepparkornen (grovt mortlade) och lagerbladet i smöret ungefär 10 minuter, under  omrärning. Tillsätt vid behov (om det börjar bli torrt) 1- 2 dl buljong.

Rödbetssoppa

Under tiden kan du riva de återstående rödbetorna, använd den grova sidan av rivjärnet.

Häll över allt i en gryta. Tillsätt honungen, äppelcidervinägern, de rivna rödbetorna och en nypa dill, låt sjuda utan lock i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vissa gillar släta soppor, jag gillar textur så jag kör inte ned någon mixer i min. Servera med rysk yoghurt och dill. Om du vill kan du också strö lite knaperstekt bacon över det hela, det är dock inte nödvändigt.

Vin till Borsjtj

Till en rätt som denna vill jag ha något rent och fräscht att dricka, gärna med en liten sötma och kropp för att möta de mustiga smakerna. Jag har dock valt två viner som matchar de länder som spelar final. Jag har dock två viner som du behöver ha span på, då det ena är slutsålt och det andra kommer om någon månad, den som väntar på något gott och allt sånt…

Ett härligt kroatiskt vin som du tyvärr inte får hem till helgen är Galić Graševina 2017. Grasevina är det kroatiska namnet på druvan welschriesling, vinerna från Balkan har dock en mer fruktig ton än de från Österrike och Ungern. Galić är en förhållandevis ny vinproducent som gör moderna och fräscha viner på traditionella och internationella druvor. Vingårdarna och vineriet ligger i Slavonien.

Borsjtj

Galić Graševina 2017, Slavonien, Kroatien 193:-, Nr 75956, Beställningssortimentet

På Systembolaget står det årgång 2015, 2017 kommer inom kort – håll koll på bolagets hemsida, 2015 är dock också riktigt trevligt och väl värd att öppna om du har en flaska liggande!

Detta är ett rent fräscht vin med en fin fruktig ton som går från gröna äpplen, päron, citrusfrukter och gula krusbär till mer exotisk frukt som melon och annans. Årgång 2017 är lite mer elegant och balanserad än tidigare årgångar men ledordet är fortfarande syra och eftersmaken har en fin lätt aromatisk ton med inslag av jasmin, färska örter och en hint av halm och vitpeppar samt stensälta. Intensivt, friskt med lite kropp. Det funkar utmärkt till denna soppa men också till grillade grönsaker som sparris.

Galić Graševina är mycket bra men det har en bit kvar om man ska jämföra med mitt val av franskt vin. Här är det det champagne och ett med rysk anknytning, Louis Roederer Cristal. Just nu är det slutsålt på bolaget men för oss med en flaska eller två över i källaren är det nice och har du inte fyllt upp din källare finns det andra bra viner från producenten. Kanske lite dekadent, men det är gott och det är VM-finalhelg! Nu är detta möjligen i elegantaste laget till just borscht men varför inte ta ett glas som förrätt och nästa som efterrätt.

Borsjtj champagne

Louis Roederer Cristal 2009, Champagne, Frankrike, pris ex moms 1 529 kr, finns i restaurangsortimentet

Detta är en riktigt elegant och stringent champagne med en strålande balans. Årgång 2009 är öppen och tillgänglig som ung men kommer också bli bättre om det lagras. Nu ska den dock fram för att fira vinnaren. Det finns champagne och det finns champagne och denna har det!
Vinet finns i restaurangsortimentet, det betyder att du kan göra en privatimport. Kontakta importören Vinunic för pris och tillgänglighet.

Den ryska kopplingen hos Cristal ligger i att den ryske tsaren Alexander II var så förälskad i vinet att han begärde att det skulle levereras i buteljer av äkta kristall. Därav namnet! Så fram med kristallglasen, fram med champagnen och njut av ett riktigt stort vin och en sista helg med fotbolls-VM 2018. Var det gott nog för honom så är det gott nog för mig – skål!

Borsjtj Champagne

Vi vet vem som står med guldet på söndag, men kom ihåg det är bara fyra år till nästa gång…  …gör de vin i Dubai och vem blir vår gran då???

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar