Vinresa 2018? Överväg Georgien!

Funderar du på att åka på en vinresa under semestern? Varför inte resa till ursprunget. Georgien är en av de platser som gör anspråk på att vara vinets vagga. Jag åker dit igen om ett par veckor.

En vinresa kan vara mycket. För många är det kanske ett sätt att passa på att besöka någon eller några vingårdar i närheten av det resmål som valts. Ett annat sätt är att åka till en plats, ett område eller ett land med vinet som fokus och få det andra på köpet. Om du vill åka till ett spännande och intressant land som ger dig en förnimmelse om vinets ursprung så är Georgien en bra start. Det är också ett land som ger fantastiska naturupplevelser, historiska miljöer och storstadskänsla i Tbilisi.

Georgien vineyard

Om Georgien är vinets vagga eller inte kommer nog aldrig med full säkerhet kunna sägas. Det är dock en av vinets vaggor. Det är sannolikt att de första vinodlarna levde och verkade i det som idag är Georgien, Armenien och/eller Anatolien.

Kvevri Gerogien

I Georgien kan du också prova viner som görs på ungefär samma sätt som under stenåldern och under antiken.  Jag är dock säker på att de lärt sig en del över årens lopp, så vinerna smakar sannolikt inte riktigt som de första vinerna.

De traditionella vinerna görs i stora amforor (kvevri) som är nedgrävda i marken. Just jorden skapar en form av kontrollerad temperering av vinerna och genom att använda olika stora kvevris kan vinmakaren styra vinernas smak, till exempel att få det att bli fruktigare eller få högre syra. Vissa låter vinerna få mycket lång skalkontakt, ibland längre än sex månader. Det är detta som ger orange vin av gröna druvor. Metoden används även för röda viner med mycket gott resultat.

Annons:

Några fakta om de äldsta fynden som visar på vinodling: I Armenien har arkeologer hittat lämningarna av det äldsta kända vineriet, kallat Areni 1, detta är ca 6100 år gammalt. I Georgien har de hittat de äldsta spåren av vinmakning, här har de analyserat keramik som är cirka 8000 år gammal som visar på vintillverkning. DNA-forskning på vinrankor indikerar dock att domesticeringen av vinrankorna sannolikt påbörjades ytterligare ett par tusen år tidigare, för 10000-11000 år sedan.

Om du reser till Georgien så kommer du komma till huvudstaden Tbilisi och om du åker för att prova vin så finns det flera vinbarer som kan fixa det åt dig. Det gäller dock att veta vart du ska om du vill hitta de bästa vinerna. Vinbarer som G.Vino, Vino Underground, Poliphonia och Azarphesha rekommenderas.

Tbilisi

Tbilisi är en pulserande ”storstad”. Storleksmässigt är den ungefär som Stockholm. Även om det är en förhållandevis stor stad känns den oftast ganska liten och mysig. Här finns dock flera olika centrum med lite olika stil. Det är en stad med många lite galna men mycket vänliga invånare, många små barer och restauranger och mycket att titta på. Här finns hypermodern arkitektur insprängd mellan historiska byggnader mittemot byggnader som minner om Stalins Sovjet. Det är också en stad som är lätt att röra sig i, antingen till fots, via spårvagn eller taxi.

Georgien

Det finns kvarter som är mer moderna än andra där byggnaderna är i behov av lite omvårdnad och restaurering. Andra kvarter erbjuder shopping och vissa är fyllda med restauranger och barer. Här finns massor av små ringlande gränder som bryts av stora avenyer som går kors och tvärs genom staden. Trots detta lär du dig hitta ganska fort, åtminstone i de mer centrala delarna av staden.

Georgien

För mig är det dock vin och mat som är det riktigt speciella med Georgien och gillar du bägge dessa så är Georgien inte bara kul, då finns det också massor att upptäcka.

Att äta i Georgien

Georgien är ett land där mat och vin går hand i hand med kulturen. Maten och råvarorna är fantastiska, oavsett om du gillar grönsaker, kött eller fisk.

Här finns kryddor och örter som skiljer sig från de vi vanligen använder och de använder kryddorna på andra sätt än vi är vana vid. Det är framför allt mycket och gott som gäller, det är svårt att gå hungrig någon längre stund.

Georgien

Prova deras fantastiska dumplings (khinkali) med olika fyllningar, olika röror gjorda på grönsaker eller örter eller grillat kött. Jag skulle kunna sitta ned och äta hela tiden. Köttet serveras ofta på grillspett, i kebabliknande serveringar eller i olika typer av grytor.

Köket är som en naturlig fusion mellan slaviskt, arabiskt, asiatiskt och västeuropeiskt – allt i en enda stor smältdegel som tillsammans känns typiskt georgiskt.

Georgien

Supra är en sorts fest som erbjuds på många restauranger. Festen går i princip ut på att äta under lång tid. Under festens gång bjuds det på polyfona sånger och mängder med skålar. Det är bara luta sig tillbaka och njuta av intrycken och se till att äta mellan skålarna (samt att komma dit hungrig)!

Att resa i Georgien

Tbilisi är enkelt, allt du behöver är en karta. Räkna dock med att du anländer och reser från Georgien sent på natten/tidigt på morgon, typ 04.00-05.00. Att resa ute i landet är lite mer komplicerat, men väl värt det!

Georgien

Landskapet är dramatiskt, höga berg, djupa skogar och stora slätter. På kullarna finns ofta ruiner av slott eller kloster, långt från alla är dock ruiner och många nyttjas fortfarande. Det känns lite som att komma till Tolkiens Middle-earth eller något av länderna i Games of Throne.

När du kommer ut på landsbygden känns det lite som att tiden stannat och du är ömsom tillbaka till 1880-talet, ömsom 1950 och 60-talet. Räkna med att du  kommer bli tvungen att stanna på grund av fåraherdar som vallar sina får eller andra djur på vägarna – så gör ett schema som tål förseningar.

Om du har speciella önskemål, t ex att besöka vingårdar eller speciella platser så är min rekommendation att anlita något som planerar detta åt dig, det finns flera små företag som gör detta. ett som jag provat och som är bra är Taste Georgia. En del hotell kan också hjälpa dig då de arrangerar vissa dagsresor.

Tänk på att många vingårdar ligger långt ute i bushen eller i svårtillgängliga byar och mobilavgifter är skyhöga, så GPS är svårhanterat (se till att GPS är inkluderat om du hyr bil). Tänk också på att adresser är svåra att hantera på landsbygden, då de antingen anges med lokala alfabetet eller inte är helt exakta. Många vinerier är inte heller öppna för att bara komma förbi, utan du behöver boka tid. Det finns dock en del vingårdar som också har hotellverksamhet eller hyr ut boende, t ex Schuchmann. Sådana kan vara en bra utgångspunkt om du åker till Kakheti eller någon av de andra regionerna.

Georgien

Gillar du istället dramatiska landskap och att vara ute och vandra så rekommenderas ett besök till bergsregionen Kazbegi. Här finns också ett utmärkt hotell med hög standard och en bra restaurang, Hotel Kazbegi. Jag har inte varit där vintertid men det sägs att skidåkningen här är fantastik och det finns flera skidanläggningar.

Georgien

Vill du åka till ett speciellt område där du kommer få många nya intryck och vidga dina vyer så rekommenderas Georgien.

 New wine festival

Det är kanske i senaste laget att planera en resa för att åka dit redan i maj. Jag ska dock dit nu för att besöka New wine festival i Tbilisi. Det är ett utmärkt tillfälle om du vill en helhetsbild av Georgiens viner och vad som händer. Här kan du prova de så kallade kvevrivinerna (gjorda i amfora), naturviner, vanliga viner och viner gjorda för den ryska marknaden, dvs lite sötare. Framförallt kan du prova många viner på en mängd druvor du aldrig hört talas om och viner från områden som är svåråtkomliga samt träffa vinmakarna.

Georgien

Det som slog mig senast jag besökte festivalen var framförallt stämningen. Det är folkfest, här sitter familjer och grillar, skrattar och sjunger. Det är svårt att jämföra med andra vinmässor, detta är mer en blandning av folkfest och vinprovning. För trots den uppsluppna stämningen så är vinmakarna seriösa och de erbjuder såväl viner som information om dem.

Georgien

Dagen innan New wine festival körs så går mässan Zero compromise – everything or nothing av stapeln på Fabrica i Tbilisi. Jag kommer att gå på denna också. Här är det bara naturviner som gäller. I år har de för första gången också bjudit in vinmakare från andra länder som Spanien, Frankrike och Italien med flera. Det ska bli spännande att se vilka. Zero compromise är ett utmärkt tillfälle att träffa vinmakare och prova en del viner dagen innan i en lite annan miljö än på festivalen.

Jag återkommer med en artikel om viner och vinerier efter denna resa senare i sommar.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar