Vattenhål i Malmö

Sommaren är här, helt plötsligt, men de flesta av oss har några arbetsdagar kvar innan semestrarna börjar. Många åker utomlands men man behöver inte åka så långt för att hitta äventyr, god mat och nya upplevelser. Sverige har blivit ett mat- och vinland, det finns massor med fantastiska restauranger, barer samt mat- och vinproducenter att besöka.

Skåne haft en särskild plats i mitt hjärta sedan jag var liten. Våra semestrar tog mig till Brösarps backar och Österlen, Ystad, Malmö och Helsingborg och många andra platser i Skåne. Då var höjdpunkten pizza eller grillning på stranden, nu är det istället stopp på svenska vingårdar, hos odlare som Vikentomater eller restauranger och barer.

tomatodling

Under våren har jag haft förmånen att besöka Malmö ett par gånger. Första gången besökte jag Bastard och 13 bord, läs mer här. Två ställen som passade mig som handen i handsken.

Senast var jag nere för att prova vin och då besökte jag två andra ställen jag gärna återvänder till. Det första är en vinbar, L’enoteca på Västergatan 6C.

L'enoteca Vinbar Malmö
Erik Schneider, L’enoteca Vinbar Malmö

Här har man ett härligt barhäng, massor med bra viner och trevlig personal. Bland vinerna finns såväl klassiska viner som mer speciella flaskor och naturviner – det finns något för alla, på glas eller flaska.

Det är ett sådant där ställe där man sätter sig och helt plötsligt har ett par timmar försvunnit, man provar lite olika viner och kanske tar en matbit och är nöjd med livet. Mycket trevligt – rekommenderas!

Annons:

Det andra stället jag vill rekommendera heter Bloom in the park, det ligger vid eller rättare sagt inne i Pildammsparken. På utsidan ser det inte särskilt mycket ut för världen, mest som ett vanligt parkcafé där man kan köpa våfflor, glass eller dricka kaffe.

Malmö Pildammsparken

Malmö PildammsparkenNär man kommer in stiger man in i en annan värld. Modernt, snyggt och elegant. Allra bäst är dock chef’s table – där man har härlig insyn i köket. Ett kök där Titti Qvarnström har full kontroll och skapar magi.

Att sitta och se in i köket är som att titta på ett välregisserat skådespel. Det är hela tiden något som händer. Likt kugghjul finns det alltid någon som hakar i där någon annan är klar. Den första hackar grönsaker, nästa lägger upp huvudrätten, en tredje kommer med sås och fjärde lägger på den sista touchen. Man följer små mästerverk från den första kniven till upplägget. Mat som både överraskar och imponerar.

Bloom in the park
Titti Qvarnström och Igi Vidal, foto vid Chefs table, Bloom in the park

Servicen är utmärkt och Igi Vidal och Miguel Maksymowicz leder oss med säker hand mellan rätter och viner. Stjärnkrogar kan lätt bli lite pretentiösa, så är det inte här. Det är professionellt men avslappnat, det verkar som att personalen har kul och trivs. Allt känns genuint. Maten är modern men inte överarbetad, den är slående vacker och framförallt mycket smaklig.

Mat upplägg
Se fler matbilder i galleriet

Bloom in the park är ett besök som inte ska missas om du semestrar i Malmö – det här är riktigt riktigt bra!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar