Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Glad påsk
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vårdagjämning och sommartid!

Våren är här och sommaren är runt knuten, åtminstone är det snart dags att ställa om klockan till sommartid och vårdagjämningen inföll häromdagen. Det börjar bli dags att göra det lite somrigt och fylla på vinkällaren med vårens och sommarens drycker. Om du känner dig lite ringrostig på dessa så har jag några grymma tips!

Du missade väl inte att vårdagjämningen inföll häromdagen och att det snart är dags att ställa om klockan? Det fick mig att fundera på vad som menas med vårdagsjämning och hur länge vi har haft sommartid? Vet du?

Vårdagjämning

Vårdagjämning betyder att dag och natt är lika långa. Egentligen är det dock inte en dag utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt. Denna tidpunkt inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn. I år skedde det den 20 mars, klockan 15.33.

Förr var det en viktig dag, faktisk så viktig att den fastställdes vid kyrkomötet i Nicæa år 325 e-Kr, då till den 21 mars. Då den julianska kalendern infördes försköts dock solåret i förhållande till kalendern över tid, vilket efterhand korrigerades vid införandet av den gregorianska kalendern på 1580-talet. I Sverige väntade vi dock in på 1750-talet att genomföra ändringen. Folkligt firades dagen länge på Gregoriusdagen, dvs den 12 mars.

Längtar du efter våren? Längtar du efter våra vintips?

Nu är det kanske lite i senaste laget att fira dagen, men om vi ser det som vårens ankomstdag så tycker jag nog att våren kan vara väl värd en skål (även i efterhand). När jag tittade ut från mitt fönster häromdagen kunde jag notera att kvarterskrogens uteservering var på plats. Det och vårsolen väckte mina vårkänslor till liv!

Sommartid

Förutom att våren är här så är också årets första sommartecken är på gång. Den 27 mars ska vi ställa fram klockan en timme, med andra ord det är dags för sommartid.

Idéen om sommartiden har sina historiska rötter i 1700- och 1800-talen, men det tog sin tid innan den satte sig. De första officiella försöken att införa den gjordes under första världskriget och följdes sedan av nya försök under det andra världskriget. Det var dock inte särskilt populärt.

Sommartid i sin nuvarande form infördes i Sverige först år 1980. Jag vet inte om sommartiden är särskilt populär nu heller, på senare år har det dock varit diskussioner om att ta bort uppdelningen i sommar- och vintertid. Personligen skulle jag gärna slippa den, men än så länge är det som det är.

Det som är trevligt med sommartiden är dock att den påminner oss om att det dags att planera för semestrar, lata dagar i solen och ljumma kvällar med tända grillar. Jag har redan sett många plocka fram klotgrillar eller utnyttja grillplatserna i området där jag bor. Med andra ord lurar vår vän sommaren bakom hörnet och väntar på att få värma upp oss igen.

Några vintips för vårdagjämning och sommartid!

När solen börjar titta fram och den första värmen kommer vaknar min lust för att sitta och njuta på uteserveringar. Under denna tid på året dricker jag också betydligt mer roséviner och pigga, fräscha vita viner än under vinterhalvåret. Å andra sidan kommer också grillen fram ur förrådet och med den behövs också lite bra rödpang till korvarna, hamburgaren, flapsteaken eller vad jag väljer slänga på grillen.

Utifrån detta har jag kollat lite på viner som finns nu eller som är på gång upp på bolagshyllan, viner som är utmärkta att njuta av så här på vårkanten.

Jag börjar med ett bubbel. För bubbel är synonymt med firande, åtminstone hemma hos mig och ett vin som jag påmindes om när jag besökte Champagne härom månaden var Gosset grand rosé. En klassiker bland rosa bubbel på bolagshyllan.

ChampagneGosset Grand Rosé Brut, Champagne, Frankrike, 499:-, Nr 7405, Systembolaget

Gosset grand rosé brut är ett riktigt härligt vin med en fin fräschör och en fin mjuk mousse med massor av små bubblor. Det är en rosé där de röda tonerna är lite mer markerade i smaken. Här finns toner av hallon, smultron och röda vinbär samt blodapelsin och krusbär. Under detta finns också en underliggande nivå med stenfrukter såsom nektarin och persika. Avslutet är långt och bär med sig blommiga örter och en fin salinitet som bygger på fräschören.

ChampagneVill du gå upp en nivå och fira på allvar så rekommenderas Gosstes roséprestige Celebris Rosé. Jag provade årgång 2008 i Champagne och det är ett vin som du absolut inte ska missa! Vinet är fortfarande purungt med en fantastisk syra och massor med fräschör. Vi får dock vänta lite på årgång 2008 men 2007 säljs nu, även detta är ett riktigt bra vin som är lite mer tillgängligt i smaken än 08:an (Nr 77264, 1399:-).

Från bubbel till stilla vin. Jag gillar roséviner som smakar rosé. Ett sådant kommer från vårt grannland Norge. Där Sigurd Wongraven, känd från black metal bandet Satyricon vid sidan av tung musik gör strålande viner. Just detta vin görs i Piemonte i Italien på nebbiolodruvor från odlingslägen i Barolo och Barbaresco.

Rosé Italien PiemonteWongraven Senza Compromesso Rosato 2020, Piemonte, Italien, 139:-, Nr 53020, Systembolaget beställningssortimentet

Senza Compromesso Rosato är ett rosévin som tål lite lagring så var inte rädd för att det från årgång 2020. Jag är säker på att det kommer utvecklas fint i ytterligare några år i källaren om du vill lägga undan ett par flaskor. En del i detta är kvaliteten på druvorna, en annan del är vinets stil som är mer strukturerad.

Detta är ett charmigt, smakrikt rosévin med fin struktur. Frukten är saftig och koncentrerad med inslag av körsbär, blodgrape och blommiga örter. Det har ett fint djup och en ren ton, en bra syra och fina tanniner som ger vinet en bra riktning. Avslutet är långt och bär med sig lite kryddighet och salinitet som drar igång saliveringen.

Ett utmärkt vår- och sommarvin som passar bra till såväl sallader som vid grillen eller för all del i bersån.

När det kommer till vita viner så här på våren är viner på druvan sauvignon blanc utmärkta. De har en härlig fräschör, en fin fruktighet och pigg aromatisk ton som sätter igång vårkänslorna. Ett som jag verkligen gillar kommer nu i en ny årgång:

Sofias tips - tillfälligt sortiment 25 mars 2022Dog Point Sauvignon Blanc 2021, Nya Zeeland, 195:-, Nr 93288, Systembolaget

Dog Point sauvigon blanc är ett vin som å ena sidan är typisk för nya världen och druvan men som är gjort i en riktigt läcker stil. Det är smakrikt, friskt och balanserat. Här finns en härlig fruktighet med inslag av krusbär, exotiska frukter, citrus och vit persika. Fruktigheten balanseras upp av en riktigt snygg syra och aromatiska örter. Vinet har ett långt avslut med fin fräschör.

Jag dricker gärna detta vin till skaldjur, färska såväl som grillade eller till nyfångad och nygrillad fisk.

Från vitt till rött med ett svenskt vin från Chianti Classico. I Toscana driver Sofia Ruhne vingården Terreno och lyckas varje år toppa sig själv. Just nu säljs utmärkta årgången 2018 men snart kommer 2019 och den är riktigt bra. Det som skiljer årgångarna är att 2018 var lite varmare och gav fylligare mer solmogna viner medan vinerna från 2019 har lite mer energi och fräschör.

Till påsklammet - fyra viner från Chianti Classico årgång 2018Terreno Chianti Classico 2019, kommer snart!

Årgång 2019 är ett riktigt härligt vin med utmärkt balans och massor med charm samt fin fräschör. Här finns en ren körsbärsfrukt med inslag av såväl röda som mörka körsbär, vildhallon och tranbär. Vinet har en rak syra, slanka lite sandiga tanniner och fin struktur samt en hint av ekfat. Avslutet är lätt kryddigt med inslag av vilda örter. Ett perfekt vin vid grillen, till buffén eller pastan under hela sommarhalvåret.

Terreno Chianti Classico 2018 (Nr 50966, 165:-) säljs just nu och är också riktigt bra. Varför inte köpa ett par flaskor att jämföra årgångarna med.

Detta är några viner som är utmärkta att ha hemma i vinkällaren då de passar till vårens och sommarens smaker och maträtter. I år lärde jag mig dessutom något nytt. För att markera att våren är här firar bland annat Uigurerna Nowruz. Det firade jag den 21/3 och skålade för att också jag överlevt den hårda vintern, till det blev det dock annan dryck än vin.

Magnus Reuterdahl

Vårdagjämning och sommartid! Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer