Svenska flaggan
floddal
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vad är Muscadet sur lie?

Vad är Muscadet sur lie? Det är namnet på ett vitt vin från vinregionen Loire som görs på druvan melon de bourgogne och lagras på sin jästfällning. Personligen är det ett av mina favoritviner när det kommer till ostron och skaldjur. Idag tittar vi lite närmare på vinet och druvan.

För några veckor sedan var jag på Val de Loire Millésime 2023 för att prova nya årgångar och upptäcka nya viner på plats i vinregionen Loire. En av vinstilarna jag höll lite extra koll på var Muscadet sur lie. Dessa viner har länge haft en given plats i min vinkällare då de är strålande skaldjursviner. Övertid har jag också insett att det är strålande viner för andra tillfällen. I denna artikel fördjupar jag mig därför lite mer i vinstilen, druvan och regionen utifrån frågan: vad är muscadet sur lie?

Muscadet sur lie

Muscadet sur lie är en stil av vitt vin som produceras i Pays Nantais nära Atlanten i den västra delen av vinregionen Loire. Vinerna görs exklusivt på druvan bourgogne de melon och de lagras på sin egen jästfällning, vilket kallas sur lie.

Muscadet sur lie är ett lite annorlunda vin som initialt kan upplevas som nästan smaklöst men med hög syra. Där finns dock smaker av citron, grapefrukt och gröna frukter samt blommiga och karga örter som växter i havsnära landskap samt en stenighet som ligger nära havssälta. Med skaldjuren förstärks dessa samtidigt som skaldjuren får mer smak. Om vinerna har legat längre på sin jästfällning, mer än 18 månader, får de vanligen också lite mer krämighet och fina jästtoner. Då blir de riktigt trevliga att dricka för sig själva eller till lite mer smakrik mat!

Jag har provat några muscadet sur lie viner som finns på bolaget, som jag tycker riktigt bra. Vi inleder dock med några ord om regionen, området, dess cruer och druvan.

Vineyard

Bourgogne de melon

För Muscadet sur lie används bara druvan bourgogne de melon. Druvans namn ger associationer till Bourgogne och druvan kommer mycket riktigt därifrån, men odlas inte där längre. Den började planteras i Loire under 1600-talet och blev populär under början 1700-talet, mycket tack vare att den överlevde de mycket kalla vintrarna 1709-10. Efter det har de viner som vi känner som Muscadet sur lie utvecklats.

Läs mer om druvan i vår druvguide.

Muscadet sur lies hemvist: Pays Nantais

Pays Nantais ligger i vinregionen Loires västra del, nära Atlanten. I området finns fyra appellationer för muscadet sur lie, de två viktigaste är Muscadet och Muscadet-Sèvre-et-Maine. Vinet produceras också i Muscadet-Coteaux de la Loire och Muscadet Côtes de Grandlieu. Vita viner på druvan bourgogne de melon dominerar stort i denna del av Loire, men det produceras också mindre kvantiteter av röda viner samt lite rosé.

Klimatet är svalt och fuktigt med ett tydligt maritimt inflytande från Atlanten. Majoriteten av druvorna odlas i en jordmån med både sand och lera samt inslag av olika bergarter såsom granit, skiffer och gnejs samt krita. Det senare hittar du främst i Muscadet-Coteaux de la Loire.

Muscadet

Muscadet är huvudappellationen för vinet och omfattar drygt 8 000 hektar med vingårdar. Den blev en AOP (AOC) redan år 1936. För att få kallas sur lie måste vinerna ligga på sin jästfällning i minst 6 månader, de flesta ligger dock längre än så. Det finns mer än 600 producenter i området.

Viner som produceras inom ramen för denna AOC är ofta lite enklare i stilen, men fortfarande riktigt bra viner. De kräver dock i regel att du har mat till dem för att de ska leverera. Som jag skrivit innan är det skaldjur såsom musslor, ostron och räkor som fungerar bäst. Till mer smakrika skaldjur som hummer, havskräfta och krabba rekommenderas muscadet sur lie viner med lite längre tid på jästfällningen.

Muscadet Sevre et Maine

Muscadet Sevre et Maine är den största och viktigaste appellation inom Muscadet för sur lie viner. Här produceras omkring 75-80% av vinerna med namnet. Det är också härifrån toppvinerna i regel kommer. AOP:n omfattar drygt 6000 hektar och ligger framförallt öster och sydöst om staden Nantes.

Inom appellation finns det idag sju olika identifierade cru-områden.  Det är områden där förutsättningarna är mer specifika och vinerna i regel får lite mer karaktär. Vinerna ligger också längre på sin jästfällning, exakt hur länge skiljer sig mellan områdena men minst 18-24 månader.

År 2011 fastslogs de första tre cru-områdena inom appellationen, Clisson, Gorges och Le Pallet. Ytterligare fyra fastslogs år 2019, Château-Thébaud, Goulaine, Monnières-Saint-Fiacre och Mouzillon-Tillières. Arbetet fortsätter och det finns tre cruer som sannolikt står på tur att fastlsås i en nära framtid, La Haye-Fouassière, Vallet och Champtoceaux.

Vinerna är strålande till ostron men också mer smakrika skaldjur, fisk och ljusare kött.

Bild från DinVinGuide

Muscadet sur lie att prova

Muscadet sur lie är ofta viner som i regel är mycket prisvärda. Detta är några viner på Systembolaget som jag tycker är riktigt bra, två är lite enklare och tre lite mer smakrika och komplexa. Två av dem kommer från de ovan nämna cru-områdena.

Vitt vin Loire FrankrikeMuscadet Sèvre et Maine sur lie 2022, Loire, Frankrike, 95:-, Nr 2275, Systembolaget

Utmärkt instegs-muscadet sur lie från Gadais Père & Fils. Det är ungt, friskt och har en tydlig havston. I smaken finns citrustoner och vita stenfrukter kantat av vitpeppar och blommiga örter. Syran är hög och avslutet långt där ekot av Atlanten är tydligt, vinet vaknar till liv med ostron eller en härlig räkmacka.

Vitt vin Loire FrankrikeChâteau du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2021, Loire, Frankrike, 95:-, Nr 2185, Systembolaget

Chateau du Cléray gör ett riktigt bra instegs-muscadet sur lie som funkar perfekt till skaldjursserveringarna under sommaren. Här är syran hög, vinet fräscht och i smaken finner jag citrusfrukter, gröna äpplen och lite krusbärsaromatiska toner kantat av stänk havssälta. Vinet har en fin energi och drar igång saliveringen.

Vitt vin Loire FrankrikeClos de la Placelière Famille Lieubeau 2021, Loire, Frankrike, 179:-, Nr 57600, Systembolaget

Ungt, friskt och elegant med härlig längd. I smaken finns citrusfrukter, grå päron, vita stenfrukter och en underliggande hint av fläder och lime. Syran står i centrum tillsammans med en frisk havston och en lätt kryddighet. I avslutet finns toner av riven mandel och en hint av beska som ger karaktär. Ett utmärkt vin till skaldjuren men också för att svalka sig en varm dag.

Vitt vin Loire FrankrikeChâteau de la Ragotière Mouzillon-Tillières Muscadet Sèvre et Maine 2018, Loire, Frankrike, 179:-, Nr 56641, Systembolaget

Muscadet sur lie från en av cruerna, med lite mer ålder och längre lagring på jästen. Det märks, här får vi ett vin med mer kropp och djupare smaker. Jag hittar toner av gröna äpplen, citrusfrukter och stenfrukter kantat av fläder och färska örter. Avslutet är långt med en hint av rostat bröd, en liten lätt bitterhet från rivna citronskal och havstoner. Riktigt bra! Ett vin att njuta av till skaldjur, pasta eller kyckling.

Vitt vin Loire FrankrikeChâteau-Thébaud Famille Lieubeau 2018, Loire, Frankrike, 269:-, Nr 57595, Systembolaget

Château-Thébaud Famille Lieubeau kommer från sluttningen L’Aulnaye i cru Château-Thébau. Det är gjort i en lite smakrikare och fylligare stil med inslag av gula äpplen och päron samt en hint av aprikos som kantas av inslag av fläder och fänkål. Vinet har fin rundhet, en lätt jästton och ett långt avslut med inslag av havssälta, vitpeppar och en hint av grapefruktsbeska i avslutet som bryter av. Att njuta av till en hummer eller smörstekta pilgrimsmusslor. En av mina favoriter i stilen.

Detta är fem riktigt bra viner, från de raka och enkla till de mer komplexa och smakrika. Det är fem viner som passar utmärkt med skadjur och fiskrätter men också mycket annat. Fyll kylen och njut!

Ps. Håll koll på TSE-släppen, ibland kommer det muscadet sur lie med ytterligare lite mer ålder, dessa är väl värda att hålla ögon öppna efter. I Loire provade jag några från 2014 som var strålande, de hade legat me än 60 månader på sin jästfällning. Ds.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Vad är Muscadet sur lie?

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer