Upptäck det röda Portugal

Då är vi där igen, det är ett nytt år och vi är redo för nya upptäckter. Jag tycker att det är hög tid för alla att upptäcka vinlandet Portugal. I denna artikel handlar det om det röda Portugal, här tipsar jag om tre viner som kan öppna dina ögon för tre portugisiska vinregioner och producenter. På köpet får du en riktigt bra start på vinåret 2021.

Äntligen är det nytt år, 2020 kan förpassas till historieböckerna och 2021 står redo att överraska och förnöja! Låt oss hoppas på ett nytt år med nya möjligheter, nya viner och nya årgångar att upptäcka och njuta av. Vad det gäller resor får vi tyvärr dock vänta lite innan vi åter kan resa och uppleva omvärlden. I avsaknad av resor så passar jag på att dyka ned i minnenas skafferi och reser i drömmen men smaken och doften som styrmedel.

vingård Vinho Verde

Upptäck det röda Portugal

Jag börjar mitt 2021 med några schysta röda viner från Portugal. Om du inte redan upptäckt Portugal så är det hög tid, om du som jag redan är förälskad så kan det vara bra att bli påmind om vilka viner som finns på bolagets hyllor och i beställningssortimentet just nu. För att verkligen få känslan av att vara där, i Portugal, så har jag också rört ihop lite portugisiskt krubb. Allt för få en grym start på 2021.

Recepten har jag plockat upp ur DinVinguide.se receptdatabas. Korka upp en pava, sätt på spisen och häng med till Portugal.

Röda viner från Douro, Daõ och Alentejo

Mitt första vin och recept kommer från den norra delen av Portugal, från Douro. Detta är ett av världens vackraste vinområden med branta sluttningar ned mot den ringlande floden fyllda av vinodlingar. Här föddes portvinet och ett av Portugals mest kända och ikoniska viner, Barca Velha.

Barca Velha var det första egentliga bordsvinet från Douro, den första årgången kom år 1952. Producenten heter Casa Ferreirinha, idag ägs det av Sogrape Vinhos och vinmakare är Luis Sottomayor. Vinet produceras bara under exceptionella årgångar, hinintills har det producerats ett knappt 20-tal årgångar. Idag är det ett av de där stora bucket-list vinerna som du bara ska ha avnjutit minst en gång i livet. Barca Velha är dock såväl dyrt som svårt att komma över, men Casa Ferreirinha gör andra viner, många av dessa är lite snällare för plånboken och lättare att få tag i, så som detta:

Röda Portugal

Casa Ferreirinha vinha grande 2018, Douro, Portugal, 139:-, Nr 2752, Systembolaget

Detta är ett härligt smakrikt vin med fin fräschör och en bra syra. Det är ungt och fruktigt med inslag av mörk frukt, lila blommor och en snygg kryddig örtighet. I frukten hittar du mörka körsbär, lila plommon och björnbär. Vinet har fina tanniner och ett långt avslut. Vinha grande är ett riktigt bra vin som passar lika bra till vardag som fest. Om du vill lagra det kommer det få lite extra djup och komplexitet.

Till vinet provar vi en av Portugals fantastiska mackor, Francesinha!

Francesinha - Portos stolthet

LÄS MER
Francesinha Porto macka

Lite söder om Douro ligger vinregionen Daõ. Vingårdarna ligger förhållandevis högt i terrängen, i bördiga dalgångar kopplade till bergskedjorna Caramulo, Buçaco, Nave och Estrella. Bergen ger dem skydd från kalla vindar vilket ger balanserade viner med solmogen frukt trots att vingårdarnas höjd över havet.

Röda Portugal

Cabriz 2017 Osvaldo Amado, Dão, Portugal, 105:-, Nr 2457, Systembolaget

Cabriz har en tät fruktighet och en fin fräschör samt tydliga men integrerade tanniner. Fruktighet drar år det lite mörkare hållet. Vinet har en ton av ekfatskryddor och fin struktur. Avslutet är långt och i det finns en liten antydan till blommighet och örtighet. Detta är ett utmärkt vardagsvin som också är riktigt gastronomiskt. Likt många viner från Dão går det bra att lagra i några år för ökad komplexitet.

Till vinet gör vi en annan klassisk macka från Portugal, Bifana, Lissabons stolthet!

Annons:

Bifana - Lissabons stolthet

LÄS MER
Portugals underbara mackor: Bifana

Från Daõ fortsätter vi söderut till Alentejo, Portugals brödkorg. Här hittar vi korkekarna, jordbruket men också massor med vingårdar. En av mina favoritproducenter är den galne tandläkaren, Miguel Louro. Nu tror jag inte att han fokuserat så mycket på andra gommar än läckergommar sedan han någon gång på 1980-talet blev vinmakare. Oavsett vilket gör han fantastiska viner under etiketterna Quinta do Mouro, Casa dos Zaglos samt Vinha do Mouro. Vinerna från de två sistnämnda är lite enklare än de från Quintan, men för att vara instegsvin så är de fantastiska ambassadörer för Alentejo och Louros vinmakarfilosofi. På beställningssortimentet finns just nu denna pärla:

Röda Portugal

Vinha do Mouro 2015, Alentejo, Portugal, 119:-, Nr 77359, Systembolaget beställningssortimentet

I detta vin slåss röda och mörka frukter och bär om uppmärksamheten, i smaken finns röda och mörka körsbär, hallon och en liten hint av svarta vinbär. Vinet har mjuka inbyggda tanniner, smak av läder, örter och kryddor med en hint av aromatiska inslag. Det har ett långt avslut med en hint av lakrits. Detta är ett vin som minner om ett bordeauxvin med lätt mogenhet med en fin fyllighet. Det är enkelt och rakt på men inte utan komplexitet och här finns också elegans. Det är ett vin att njuta av under vintermånaderna.

För att öka på minnena om sommar, sol och värme så avnjuts vinet med en härlig tomatsoppa från regionen.

Tomatsoppa från Alentejo, Portugal

LÄS MER
Portugisisk tomatsoppa

Det är skönt att lämna 2020 bakom oss men hemmaracet är är inte klart än, håll ut och se till att göra det så bra som möjligt. Passa på att njuta av det du kan såsom mat, vin, böcker och filmer. Det kommer jag göra.

God fortsättning och låt oss ha ett riktigt bra 2021!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar