Tre tips på vegan-certifierade viner inför sommaren

För några månader sedan skrev jag om viner för vegetarianer och veganer - här kommer en uppföljning på den med ett par vintips inför sommaren - för dig som vill ha vegan-certifierade viner (jag rekommenderar dem även till er som inte är veganer!).

För en tid sedan skrev jag om vegan-certifierad viner här i DinVinguide. I den artikeln bad jag att få tips på fler vegan-viner och ett par tips har kommit in. Vad som är ett vegan-vin är dock inte helt lätt säga, även certifierade viner har sina problem – allt beror på vad du vill ha. Läs gärna min tidigare artikel för mer om detta resonemang och fler vintips.

Vegan certifiering Tyskland

Sedan den tidigare artikeln har jag provat tre vegan-certifierade viner, två från Tyskland och ett från Frankrike. Förutom att vara vegan-certifierade är de också viner som jag tycker passar utmärkt under sommaren när man gärna äter lite lättare maträtter eller om man vill ha ett vin att svalka sig med i sommarvärmen.

Vegan certifiering Frankrike

Annons:

Vegan-certifierat från Tyskland

Det två första vinerna kommer från Moseldalen och vinproducenten Weingut Caspari-Kappel. Bägge är gjorda på riesling, det ena är torrt (trocken) och det andra lite sötare (feinherb). Riesling är en aromatisk druva som ger viner med hög syra och smak som ofta drar åt exotisk frukt, citrus och blommor. Ofta kan man också ana stensmaker och lokala kryddor och örter. Lagrade rieslingviner kan få en petroleumdoft och vinerna kan bli lite oljiga i texturen.

Weingut Caspari-Kappel

Caspar X riesling trocken är ett riktigt fräscht vin med en härlig syra och en fin citruston. Vinet passar utmärkt till lättare sommarrätter.

Weingut Caspari-Kappel

Caspar X riesling feinherb är lite sötare och är vad som kan kallas för ett snackvin eller sällskapsvin. Vinet har en fin syra som gör att det inte blir kletigt. Mycket trevligt en ljum sommarkväll i bersån.

Bägge vinerna finns i Systembolagets beställningssortiment, se nedan.

Vegan-certifierat från Frankrike

Det tredje vinet kommer från Loire i Frankrike och är gjort på druvan sauvignon blanc. Även denna druva ger aromatiska viner med en finns syra och en hel del steniga toner. I Loire får dock vinerna en annan typ torrhet som ofta kan upplevs lite som mer slankt och smakerna har ofta drag av t ex krusbär, nässlor men också mer exotisk frukt som mango.

Brochet Loire

Brochet Réserve sauvignon blanc 2015. Vinet är gjort i Loire och lagras sex månader på ståltank. Det här rent och fräscht och har en snygg fruktighet med inslag av exotisk frukt och lite inslag av färska örter och nässlor. Det har en ganska lång eftersmak som ligger kvar länge i gommen. Detta vin fungerar såväl som sällskapsvin som till mat. Riktigt bra!

Vinet finns i de flesta Systembolagsbutiker.

Kombinera med mat

Jag gillar att kombinera viner i dessa stilar med lite sälta, äter man ost är getost med lite honung riktigt trevligt, äter man fisk eller skaldjur är det också mycket gott men man kan också tänka sig sallader med inslag av såväl sötma som sälta och gärna lite hetta. De fungerar också bra till att bryta lite feta smaker, tex salta nötter, rostade mandlar eller varför inte en het röra på aubergine såsom caponata.

  • Brochet Réserve sauvignon blanc 2015, 99:-, Nr 78967, Systembolaget
  • Caspar X Riesling feinherb, 2014, 169:-, Nr 74228, Systembolaget beställningssortiment
  • Caspar X Riesling trocken, 2014, 169:-, Nr 74719, Systembolaget beställningssortiment

Magnus Reuterdahl

Vegan-certifiering. Det är inte helt lätt veta exakt vad som ingår i de olika certifieringarna då beskrivningarna hos certifierarna oftast refererar till andra produkter än vin. Det verkar dock som att certifieringarna vanligen rör vinmakningen och arbetet inne i vineriet, dvs att producenterna inte använder gelatin, fiskdelar eller äggvita vid klareringen av vinet. Jag utgår från detta då man i flera fall godtar biodynamisk vinmakning. Vid biodynamisk vinmakning används djurdelar i bland annat de sprayer man sprutar på vinstockarna. Man gräver också ned animala produkter, bland annat horn, på olika ställen i vingården. I många fall används också stallat gödsel i vingårdarna. Utifrån detta kan man anta att det är arbete inne i vineriet som är certifierat snarare än arbetet i vingården. En mer ingående beskrivning av detta finns att läsa här.

Läs mer

Fler artiklar