Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tre spännande röda viner från Spanien - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Tre spännande röda viner från Spanien

Det finns många vinregioner i Spanien som är värda att upptäckas. Detta är tre riktigt bra röda viner från tre regioner som jag trycker att du borde prova. Tre viner från Spanien som visar hur bra viner som finns att hitta om vi öppnar ögonen!

Spanien är ett av de klassiska vinländerna i Europa. Vi är många som njuter av viner från Rioja, livas upp av fräsch bubblig cava och varvar ned med ett glas sherry. Det finns dock mer att upptäcka, mycket mer!

Du har väl inte missat DinVinguide.se vinatlas? Just nu arbetar jag med vinlandet Spanien. När jag skriver om dessa regioner så blir jag också sugen på att prova vin från dem.

Det finns många spanska viner på bolaget, men många av dem är från några få regioner. Därför kan det också vara bra att snegla åt näthandeln. Nedan hittar du tre viner från tre spännande vinregioner, läs om dem i vår vinatalas: Madrid, Castilla y Leon och Balererna. Vinerna är rena och fräscha och perfekta nu, när våren snart (förhoppningsvis) står för dörren.

Tre röda viner från Spanien

Spanskt rött från från San Martin de Valdeiglesias, Vinhos de Madrid.

Vinhos de Madrid

Treintamil Maravedies 2017 från Bodega Maranones, Madrid, Spanien, 179:-, Nr 90432, Systembolaget

Madrid är inte bara Spaniens huvudstad, det är också en riktigt bra vinregion. Några av de bästa vinerna kommer från ett område som heter San Martín de Valdeiglesias och är gjorda på druvan garnacha (grenache), precis som detta vin. Just detta vin är gjort på ungefär 90% garnacha och 10% av olika andra druvor.

Ungt, fräscht och somrigt med smak av såväl värme som höjd. I smaken finns jordgubbar, blodapelsin och lingon. Det har tydliga tanniner, en härlig syra och en kryddig eftersmak. Att njuta av tillsammans med hårda ostar och chark. Detta är charmigt och riktigt gott!

Spanskt rött från från Bierzo, Castilla y Leon.

röda viner från Spanien

Camino del Norte El Tesón 2015, Bierzo, Spanien, 395:-, M Wines, näthandel (Danmark)

Bierzo är ett svalare område i den nordvästra delen av vinregionen Castilla y Leon. Vinerna påverkas av såväl höjden som av influenser från Atlanten, de har därför en riktigt härlig fräschör.

Detta vin är gjort på druvan mencia, en druva som i sig ger fräscha lite aromatiska röda viner. Det här är ett Bierzo i ett glas, det är så här det ska smaka. Fruktigt, smakrikt och elegant. Här finns en spelande syra, mjuka tanniner och en örtigt aromatisk avslutning. Ett vin som ger sommarkänslor. Vuxenjuice!

Vinet finns inte på bolaget, men är ändå tillgängligt i Sverige, via M Wines. Läs mer om deras köpvillkor på deras hemsida.

Spanskt rött från från Mallorca, Balererna.

Mallorca

ÀN/2 2016 Bodegas Anima Negra, Mallorca, Spanien, 259:-, Nr 70120, Systembolaget beställningssortimentet.

Mallorca är mycket mer än soliga stränder och bad, charterresor och parasolldrinkar. Det är också ett riktigt bra vinområde med spännande druvor och riktigt bra viner. Vinet görs på druvorna callet, manto negre, fogoneu och syrah.

Vinet har en fin fruktig ton med inslag av söta körsbär, hallon och björnbär. Det har tydliga tanniner och en snyggt integrerad kryddig fatton och lite havssälta i avslutet. Ett vin som passar utmärkt till en bit rött kött eller till kyckling, till grillat eller ugnsstekt. Strunta i paraflaxdrinken och beställ in ett riktigt bra rödvin istället!

Tre riktigt sköna viner att fira in den ankommande våren med. De är också tre viner från områden i Spanien som behöver mer uppmärksamhet och som vi vill ha fler viner av på bolagshyllor och hos näthandlare.

Salud

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer