Tre röda viner direkt från bolagshyllan

Februari, mörker och kyla, det stämmer ganska väl hitintills. Mörkret har dock lysts upp av två os-guld och ett os-silver och förhoppningsvis blir det mera. Det behövs dock mer än OS-medaljer för att hålla mig på gott humör, här kommer tre viner som fått mig att visa smilgroparna.

Annons:

Du har säker också haft den där dagen eller veckan då allt varit lite motvals. Dagar då det är skönt att dra täcket över huvudet och hoppas att februari är slut när man vaknar. Sådana gånger räcker det med en liten seger för att livet ska kännas lättare, en sådan kan vara att hitta några bra viner.

För dagens artikel tog jag en tur till ett av mina lokala bolag i Stockholm. Väl på bolaget börjar jag gärna med att gå till hyllan eller vagnen med små partier. Det är oftast där jag hittar viner jag verkligen vill ha. Inte för att de andra är dåliga, men de jag tycker om har druckits många gångar och det är alltid kul med något nytt.

Vid just det här tillfället hittade jag tre riktigt bra viner, två från det ordinarie sortimentet och ett från små partier. Ett klassiskt vin, ett riktigt bra nya världen vin och ett som kanske kan bli vinet som får oss att upptäcka ett nygammalt vinland.

Det är tre viner i olika stil, gjorda på olika druvor med det gemensamt att de är röda.

Tre röda viner för februari

Jag börjar med det mest spännande vinet, det som kommer från Armenien och är gjort på druvan areni noir. Armenien är vad man skulle kunna kalla ett nygammalt vinland. I Areni har arkeologer hittat det hitintills äldsta vineriet, det vill säga lämningar där man kan se hur vinproduktionen gått till för omkring 6100 år sedan. Sedan dess har dock mycket vatten runnit under broarna och dagens vinindustri är förhållandevis ung.

En av de nya producenterna heter Zorah och det är en producent att hålla ögonen på. Vinet säljs just nu i Systembolagets små partier och det är ett vin du inte bör missa.

Rött vin Armenien

Karasì areni noir 2015 Zorah, Armenien, 249:-, Nr 92107, Systembolaget

Vinet är en kombination av Italien och Armenien. Vineriet startades upp av Zorik Gharibian som har rötterna i såväl Armenien som Italien. Vingården ligger i Armenien, druvan är inhemsk men vinmakaren Alberto Antonini kommer från Italien.

Vinet känns modernt, är fräscht och rent. Det har en stil som liknar pinot noir men det är mörkare och fylligare i smaken. I anslaget finns en härlig syra vilket backas upp av stensälta vilket ger det massor med fräschör. I smaken finns sötsyrliga körsbär, hallon och mogna plommon. Taninnerna är tydliga och har hint av grönstick vilket ger vinet struktur. I avslutet finns det såväl peppartoner som färska örter och det ligger kvar länge.

Det är ett vin som är något av en kombination mellan modernt och traditionellt. Det finns ett modernt rent anslag och en mer rustik struktur. Tillsammans blir det ett riktigt härligt vin som passar utmärkt till lamm eller fågel.

Mitt andra val blev ett vin från Bordeaux, lite mer klassiskt och konservativt. Jag provade detta vin i våras när denna årgång lanserades. Då tyckte jag att det var lite knutet, men jag hade ändå en positiv känsla för det. Nu var det dags att prova om det och nu känns det mer öppet och tillgängligt.

Vinet kommer från Bordeaux och ett av de mer kända områdena, Margaux i Haut Médoc, på den vänstra stranden.

Rött vin Bordeaux

La Dame de Malescot 2014, Margaux, Bordeaux, Frankrike, 299:-, Nr 5491, Systembolaget

Vinet är Chateau Malescot St Exupery andravin och är en så kallad 3 cru. Vinet görs på en blandning av druvor: 50% cabernet sauvignon, 35% merlot, 10% cabernet franc och 5% petit verdot.

I smakerna är det ett klassiskt bordeauxvin från Margaux. Här finns en intensiv frukt med inslag av svarta och röda vinbär, plommon, björnbär och cassis. Det känns att det finns en del nya ekfat inblandade men de är inte störande och ger såväl struktur som kryddiga toner med smak av cederträ och kaffe till vinet. Vinet har en fin syra, bra bett i tanninerna och i eftersmaken finns inslag av aromatiska örter, grön paprika och viol. Avslutet är långt och detta är ett vin som kommer att utvecklas fint i en vinkällare men det är också riktigt gott just nu.

Släng i några lammkotletter i pannan, smaksätt med vitlök och rosmarin, servera med en rödvinssås och ugnsstekt potatis.

Från Bordeaux kastar jag mig till nya världen där en av Rhonedruvorna byter namn till shiraz. I Australien görs det många riktigt bra viner, tyvärr kommer alltför få till Sverige. En klassisk producent i Australien som vi dock får en del flaskor av är Penfolds.

Rött vin Australien

Bin 28 Kalimna Shiraz 2015, South Eastern Australia, Australien, 229:-, Nr 16320, Systembolaget

Namnet kan få dig att tro att alla druvor kommer från vingården i Kalimna i Barossa valley, så var det en gång i tiden. Nu för tiden används också druvor från McLaren Vale, Padthaway, Wrattonbully och Robe. Det gör det dock inte till ett sämre vin utan ett vin där vinmakaren strävar efter balans.

Vinet är smakrikt och kraftfullt med en intensiv frukt med solvarma smaker. Mörka körsbär, mogna plommon och björnbär möter fräscha örter som eukalyptus och mynta samt en fin syra. Vinet kantas av ekfat som ger smak av vanilj och lite struktur. I eftersmaken finns smak av lakrits och tjärpastiller samt nymald svartpeppar.

Detta är ett vin där balans är ledordet. Det skulle lätt kunna få slagsida men tack vare syran och de fräscha örtiga inslagen håller det kursen och känns friskt. Bin 28 passar perfekt om du gillar att grilla eller steka bra nötkött.

Ut och fynda du med, hitta något som får dig att vilja vara vaken hela februari ut.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar