Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Spaniens gröna druvor
Skriven av Magnus Reuterdahl

Spaniens gröna druvor

För många är Spanien liktydigt med röda viner. Det odlas dock mycket gröna druvor och produceras mycket vitt vin. Vet du vilken som är den mest odlade spanska gröna druvan? Den heter airén. Den är till och med den mest planterade druvan i världen, men den är inte särskilt känd.

Vindruvor är grunden i vin. Det finns en stor mängd olika druvor och ännu fler namn på dem, detta då många druvor går under flera olika namn. I de kända vinländerna hittar vi många olika druvor, men de flesta känner bara till några få. Trenden har också varit att några druvor blivit dominerande vilket har gjort att dessa blivit än mer kända. Dessa druvor odlas i många olika länder och kallas ofta för internationella druvor medan lokala ofta bara odlas inom mindre eller några få områden.

Spanien är ett klassiskt vinland med många stora vinregioner. Bland de mer kända är Rioja och Priorat, bägge dessa regioner är främst kända för sina röda viner. Bland vita viner är sannolikt det mousserande vinet cava mest välkänt men det görs också många riktigt bra och spännande vita viner som du inte bör missa.

De mest kända vitvinsregionerna i Spanien är Rueda i Kastilien & León, Rias Baixas i Galicien och cava-vinerna från Katalonien. Cava görs dock idag i flera vinregioner runtom i Spanien. Bra vita viner görs dock i de flesta regioner, särskilt spännande är vinerna från ögrupperna Balearerna och Kanarieörna. Vi ska inte heller glömma vit Rioja och att det görs en del spännande torra viner i Jerez.

Det finns många spanska gröna druvor att upptäcka, till exempel: airén, alarije, albarello, albariño, albillo, alcañón, borba, calagraño, cayetana, esquitxagos, forastera, garnacha blanca, godello, hondarrabi zuri, lado, lairén, listán blanca, loureira (marqués), macabeo, malvar, malvasía, merseguera, moll, moscatel, moza fresca (doña blanca), palomino, pardillo, parellada, pedro ximénez, planta fina, planta nova, subirat parent, torrontés, treixadura, verdejo, verdello, verdil, verdoncho, xarel-lo (xarello), zalema med flera.

Spanska gröna druvor på Systembolaget

I ingressen nämnde jag druvan airén. Det är världens kanske mest odlade druva, det finns nära 300 000 hektar med vingårdar med denna druva. Den kommer från regionen La Mancha, där den står för 90% av de gröna druvorna. Mycket mer än så behöver du inte veta om den, den används främst i bulkviner och är inte jättespännande som druva. Känner du att du trots allt att du vill veta mer så kan du läsa i DinVinguide.se druvguide.

Nedan hittar du istället några riktigt trevliga vita viner på bra spanska druvor, som finns på bolaget.

Om du letar efter ett fräscht torrt vin med en fin fruktighet och härlig fräschör så är vinerna från Rias Baixas att rekommendera. De är oftast gjorda på druvan albarino och har smak av citrus och exotiska frukter. Ett riktigt bra vin kommer från Bodegas La Val.

Orballo albariño 2016, Rias Baixas, Spanien, 109:-, Nr 2696, Systembolaget

Spaniens gröna druvor

Ett rent, friskt vin med en fin fruktig ton. Här finns solmogen lime, grapefrukt, nektarin och exotisk frukt med ett lite stänk av havssalt och örter. Charmigt och gott, passar utmärkt med fisk och skaldjur eller fräscha sallader. Ett riktigt bra exempel på vad Rias Baixas och Gallicien har att erbjuda.

I Rueda i Kastilien-León görs strålande vita viner på druvan verdejo. Vinerna är i regel fräscha och aromatiska. De har smak av citrusfrukter, meloner, mango samt gula och vita blommor. De är ofta fylliga, har fin struktur och en lång eftersmak, ibland med en liten mandelton i avslutet.

Marqués de Riscal 2017 organic, Rueda, Spanien, 89:-, Nr 6001, Systembolaget

Spaniens gröna druvor

Detta är ett riktigt snyggt vin från Rueda. I vinet finns en krispig syra, smak av gröna äpplen, gula päron och färska örter samt en hint av mandel i avslutet. Friskt, gott och snyggt! Passar fint med fisk och skaldjur men också till lite asiatiska kryddor och kyckling.

I cava används ofta spanska druvor, bland annat xarel-lo och macabeo. En av mina favoriter kommer från Cava Gramona, Katalonien. Det är gjort på dessa druvor samt en mindre andel chardonnay.

Gramona Imperial brut gran reserva, Katalonien, Spanien, 199:-, Nr 97065, Systembolaget

Spaniens vita viner

Rent och snyggt, fina små bubblor, en rak syra och en fin fruktig smak med inslag av gula plommon, äpplen och rostade hasselnötter samt en liten jästig ton. Vinet har en lång eftersmak som får snålvattnet att rinna till. Det görs riktigt bra cava i Spanien och personligen tycker jag inte att cava blir så mycket bättre än så här.

Salud

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer