Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
dukat till festmåltid
Skriven av Magnus Reuterdahl

Sista minuten tips nyårsafton

Välkommen till mellandagarna. Julstressen ligger bakom oss nu börjar jakten på den perfekta nyårsaftonen. Utifrån detta har jag spanat lite på viner på bolagshyllorna som kan ge nyårssupén lite extra skjuts. Häng med

Jag har ingen koll på vad just du kommer servera på nyårsafton men jag utgår från att det kommer bli något gott. Vidare vet jag av erfarenhet att många satsar på klassiska festmåltider med inslag av skaldjur, fisk och nötkött.

Utifrån detta har jag funderat på olika viner som passar olika typer av maträtter, oavsett om de serveras som för- eller huvudrätter. Eftersom det bara är några få dagar kvar tills det är dags att kyla ned, dekantera och servera vinerna har jag hållit mig till flaskor som finns på bolagshyllorna. Tyvärr finns de dock inte i alla butiker men i många. Jag har också lagt med lite tips ur vår receptsamling mellan vintipsen.

Handla

Bubblande viner till nyåret

Om du letar efter bubbel att skåla med inför, att dricka under och efter middagen så har min kollega Fredrik Schelin skrivit en artikel för dig. Igår tipsade han om såväl champagne som andra goda bubbel som hjälper dig att få en fantastisk nyårsafton, läs mer här.

Vin till Skaldjur

Skaldjur kan användas i såväl förrätter som varmrätter eller som tilltugg. En fantastisk skaldjursconsommé, färska ostron, en skaldjursplatå, hummersoppa, gratinerad hummer eller kokt krabba. Det är bara fantasin som sätter gränser…  och kanske plånboken.

Picpoul till ostron och sushi

Muscadet sur lieOm du tänker servera färska skaldjur eller som en consummé så rekommenderar jag en muscadet sur lie. Det är ett vin från Loire i Frankrike gjort på druvan melon de bourgogne och som fått ligga på sin egen jästfällning. Personligen är detta en stil av viner som jag tycker är bland de bästa till just skaldjur då de fångar upp och förstärker havstonerna och smakerna i denna mat.

Domaine de la Bournaire 2018, Muscadet Sèvre et Maine, Loire, Frankrike, 109:-, Nr 5799, Systembolaget

Detta är ett vin som bär med sig en känsla av hav. Här finns det saltstänkta och friska kombinerat med en fin fruktighet samt syra med viss skärpa. I smaken finns citrusfrukter och gröna äpplen samt fina runda jästtoner. Det är ett vin som verkligen öppnar upp sig tillsammans med havets frukter.

Skaldjurens bästa vänner är chablis och champagne

Vitt vin Frankrike, LoireOm du istället funderar på hummer eller krabba så rekommenderar jag ett vin i en lite annan stil från Loire. I rätter på dessa skaldjur blir smakerna lite fylligare, och trots havstonerna ofta lite fetare. Här krävs ett vin med lite mer smak och jag gillar att kombinera det med ett vin med aromatiska toner. Det vin som jag rekommenderar kommer från Sancerre och är gjort på druvan sauvignon blanc.

Sancerre Les Pierris 2020, Loire, Frankrike, 184:-, Nr 2259, Systembolaget

Detta är ungt och friskt med en såväl aromatiska toner som inslag av stensälta. Det är smakrikt och strukturerat med toner av gröna krusbär, citrusfrukter och ljusa stenfrukter kantat av svartvinbärsblad samt en lite lätt skalbeska. Långt, smakrikt, gott och riktigt fräscht.

 

Recept

Hummersoppa med hummerröra

Passar till:SkaldjurSoppa
Läs mer
Hummersoppa med hummerröra

Vin till fisk

Fisk kan vara mycket. Det kan vara specifika rätter som sjötunga walewska eller gäddqueneller, det kan vara en läcker torskrygg, grillad abbore eller strömming samt en härlig fiskgryta med saffran och mycket mer. Utifrån detta finns det många olika viner att rekommendera. Jag har valt två viner, det första från ett klassiskt område det andra från ett land där invånarna verkligen älskar fisk.

gastrostaden Lissabon

Vitt vin Frankrike, BourgogneDet första vinet kommer Bourgogne i Frankrike och är gjort på druvan chardonnay. Detta är klassisk nyårsdricka. Bourgogne är ofta dyrt men det går att finna pärlor utanför de mest kända områdena som är riktigt prisvärda, ett område jag ofta sneglar på är Mâcon.

Mâcon-Milly-Lamartine Clos du Four Domaine Cordier 2020, Mâcon, Bourgogne, Frankrike, 199:-, Nr 95317, Systembolaget

Detta är ungt och fräscht med mycket elegans men också en fin komplexitet. Smaken är fruktig med inslag av gula och gröna stenfrukter samt stänk av citrusfrukter. Vinet har en fin struktur med snyggt balanserade fat som ger en lätt smörighet och fina kryddighet samt bra längd. Det är klassisk bourgogne, smakrikt och balanserat med en härlig fräschör.

Vitt vin Portugal, Vinho VerdeDe flesta portugiser älskar fisk, inte bara bacalhau utan också grillad fisk, stekt fisk, fisk i grytor med mera. Ett favoritvin till just fisk kommer från Vinho Verde i norra Portugal och är gjort på druvan alvarinho.

Soalheiro Alvarinho 2020, Vinho Verde, Portugal, 129:-, Nr 74935, Systembolaget

Soalheiro alvarinho får mig att direkt tänka på Portugal. Det är smakrikt, elegant och läckert. Årgång 2020 är fortfarande purungt och har en charmig fruktig smak med inslag av ljusa stenfrukter, honungsmelon, ananas och citrusfrukter som kantas av aromatiskt blommiga örter. Här finns en rak syra och stensälta som ger en lång avslutning där det finns en hint av skalbeska som ger karaktär. Detta är gott, det är utmärkt till fisk och det passar såväl vardag som fest!

 

Vin till köttet

Många satsar på rätter i stil med oxfilé tournedos, oxfilé wellington eller något i den stilen med en rödvinssås och hasselbackspotatis. Andra kanske kör på en älgstek, hjortfilé, renkött, lamm eller ankbröst. Personligen väljer jag ofta bort oxfilén för kött med lite mer smak, då kan man minska på köttet och istället ha fler roliga tillbehör, eller så gör jag en härlig gryta som den nedan. Framförallt ska vi ha riktigt bra vin till köttet.

Rött vin Spanien, RiojaTill nyåret plockar jag fram klassikerna, såsom viner från Rioja, Bordeaux, Piemonte och Bourgogne med flera. Till det röda köttet så blir det i år ett vin från en av mina favorit producenter i Rioja, La Rioja Alta.

La Rioja Alta Gran Reserva 904 årgång 2011, Rioja, Spanien, 459:-, Nr 7462, Systembolaget

Årgång 2011 var torr och solig vilket gett viner med koncentrerad solmogen frukt. Vinet är fruktigt och smakrikt och de lite mer mogna tonerna har börjat öppna upp sig. I smaken finns plommon, blåbärssylt och torkade röda bär ackompanjerat av tydliga men balanserade ekfattoner som ger en fin kryddighet och inslag av tobak, kokos och vanilj. I eftersmaken finns en fin fräschör, en lätt jordighet och toner av torkade örter. Lång, komplex och elegant. Lufta och njut!

Rött vin Frankrike, BourgogneOm du istället för rött kött går på ankbröst, kyckling eller någon annan fågel så rekommenderas ett vin på druvan pinot noir, till exempel detta från producenten Maison Louis Jadot i Bourgogne, Frankrike. Det fungerar också utmärkt till rättar med lamm eller på kalv.

Pernand-Vergelesses Premier Cru Clos de la Croix de Pierre 2018,Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike, 299:-, Nr 2286, Systembolaget

Detta är ett vin med klassiska smaker från Bourgogne. Här finns fräschör och lätthet kombinerat med djup och komplexitet samt bra struktur och tydliga tanniner. I smaken finns mogna jordgubbar, vilda hallon, plommon, körsbär och en hint av tranbär. Ekfaten är fint integrerade i vinet och ger struktur. Eftersmaken är lång och bär med sig inslag av örter och blommor samt en lite josig syrlighet. Ungt, fräscht och elegant och utmärkt till mat.

Till en nyårsbuffé ska det serveras efterrätt och till dylik ska det serveras ett dessertvin. När det kommer till desserter så finns det för många kombinationer att välja emellan för att bara kasta ur sig ett vin. Jag tycker dock att till nyåret bör det vara något med sötma och elegans snarare än kraft och smakrikhet, det beror dock lite på vilken efterrätt du väljer. Vidare rekommenderar jag dig att gå upp i pris, snåla inte. Billiga söta viner är i regel inte särskilt kul, de blir bara övermäktiga och kladdiga. Köp något riktigt bra och njut av det istället.

Gott nytt år

Magnus Reuterdahl

Recept

Nordamerikansk pot roast

Passar till:FläskköttGrytor/långkokHusmanHusmanskostm.fl.
Läs mer
Pot roast

Sista minuten tips nyårsafton – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer