Semestertips: Polen, Gdansk och polska viner

Är du sugen på en exotisk semester nära Sverige? Runt om Östersjön finns många pärlor. Hansastaden Gdansk är en av dem. Som en extra bonus så är Polen ett vinland, vilket du kanske missat.

Annons:

Hur sexigt är Polen? Många har nog samma bild av Polen som jag. Ett industriland kraftigt påverkat av krigsåren och av tiden bakom järnridån. Grått, fattigt och förstört av miljögifter och 1900-talens krig. Jag minns gamla nyhetsreportage från när jag växte upp från 1980-talet. Protester och fackföreningsledaren Lech Wałęsa var det som representerade Polen. Även dagens nyhetssändningar rör mest brunkol, polsk riksdag blandat med en och annan landskamp i fotboll.

Historiskt foto
Gdansk som det såg ut efter krigsslutet 1945

Jag besökte Gdansk i våras och möttes av ett helt annat Polen. Ett land och en stad med mycket kultur, värme och vackra miljöer. Ett land med mycket och god mat, schysst öl och en del vin. För mig var Polen mer av ett öl- och vodkaland än ett vinland, men jag visste att de producerar en del vin. Förvisso inte i Gdansk utan längre söderut.

Finns det vin kommer jag prova det, jag har faktiskt provat några tidigare också. Några var en positiv överraskning, andra mindre intressanta, men fortfarande kul. Jag provade även några öl och en kwas. Kwaz är en dryck gjord på rågbröd. Den smakar lite som svagdricka med viss sötma och mer syra. Alla kommer inte älska den, men den är väl värd att provas. Utöver detta är polackerna också stolta över sina mjöd. Här finns med andra ord en del att upptäcka för den dryckesintresserade.

dryck

I Gdansk finns några vinbarer och många restauranger. Vinlistorna är ofta relativt traditionella men vissa har också lokala viner och bland de där vanliga gömmer det sig en del riktig roliga viner. Även om vi idag inte ser Polen som ett vinland så producerades det en del vin under medeltiden och framgent. Ett par polska vinkollegor berättar att det finns ett stort och växande intresse för vin, särskilt i städerna. Prisnivåerna är i regel mycket trevliga, sett ur ett svenskt perspektiv även om vissa viner också sticker iväg prismässigt.

Kubicki
Kubicki

Tittar vi på de polska vinerna är hybriddruvorna vanligast. Om du dricker eller har provat svenska viner känner du igen en del av dem, såsom solaris, rondo och regent. Personligen är de som jag tycker bäst om gjorda på pinot noir och riesling. Andra mer kända druvor inkluderar traminer, zweigelt, chardonnay och pinot gris. Bland mer udda druvor, varav de flesta är hybrider, som man kan stöta på är: marechal foch, tryumf alzacji, cascade, dornfelder. cabernet cortis, syval blanc, bianka och jutrzenka med flera. Det finns åtminstone omkring 150-200 kommersiella vingårdar (enligt vissa uppgifter ännu fler). De flesta är små med någon upp till 10 hektar i storlek. Majoriteten av dessa finns i den södra delen av Polen.

Polen vin Polskt vin
Jaworek Pinore XV från vinproducenten Jaworek och kommer från en av Polens största vingårdar, lite drygt 20 hektar. Dessa ligger vid floden Oder i Nedre Schlesien. Vinet är gjort på pinot noir.

Traditionellt odlades vin i områdena kring Lubusz, nedre Silesia, Opole, Silesian, Wielkopolska, Lodz. Małopolska, Podkarpackie, Swiętokrzyskie, Lublin och kring Warsawa. Idag odlas mest vin i Zielona Góra, nedre Silesia, kring Kraków, Jasło och Krosnosamt.

Polen vin Polskt vinDe två bästa polska viner jag provat är sannolikt Pałac Mierzęcin Riesling 2013 och Miłosz Pinot Noir 2014.  Senast provade jag också ett riktigt trevligt vin, Jaworek Pinore XV. Jag provade också ett par viner som var intressanta men som inte nådde hela vägen fram. Det är dock kul att utmana sig själv, att prova något nytt och spännande och de vinerna finns i Polen.

Min kollega Fredrik Schelin rekommenderar restaurangen Witaj W Zagrodzie i Sopot lite väster om Gdansk. Den hann jag tyvärr inte besöka. Jag var dock på vinbaren/restaurangen Lieracka. Ett trevligt ställe men de hade inga polska viner på menyn. Jag åt också på en trevlig restaurang som heter Kubicki, de hade några polska viner på menyn. Bägge restaurangerna är väl värda ett besök.

Polsk mat

Gdansk är en gammal Hansastad som till stor del blev sönderbombad under andra världskriget. Se bilden lite längre upp i artikeln. Redan några år efter krigsslutet var dock återuppbyggnaden i full gång. Tack vare fotografier och ritningar återskapande man det som vart. Trots att mycket är relativt nytt så känns staden genuin. På gatorna trängs bärnstenshandlarna och restauranger med varandra och man möter människor från världens alla hörn.

stadsvy

Är du intresserad av en kortare resa (i avstånd) är Gdansk ett riktigt bra och trevligt semestermål. Om du åker dit, prova på de lokala vinerna! Några kommer överraska andra kommer mest vara kul, men de flesta är relativt billiga. Håll dig borta från hybriddruvorna och sätt hoppet till klassiska druvor. Njut av ölen, mjöd om du gillar lite sötare dryck. Insup kulturen och en skön stämning. Gdansk är ett riktigt trevligt resmål!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar