Rosésäsong – variationer av rosa vin

Är du sugen på ett glas pimpinella i vårsolen? Rosésäsongen är här (även om jag gärna dricker rosévin året om). Det är därför hög tid att fylla kylen med rosa viner. För många är rosé lika med viner från Provence men det finns en hel rosa värld därute att upptäcka. Häng med!

Rosésäsong – variationer av rosa vin

Sommaren är på gång, solen skiner och termometern visar på en bra bit över 20 grader. Det är med andra ord t-shirt väder och rosésäsongen är i full blom. Livsandarna är på topp, åtminstone hos mig. Det enda som saknas är det vanliga sprudlande uteserveringslivet, det finns där men i lite lugnare tempo. I år verkar det bli mer av en bersårosésäsong där vi sitter på armlängds avstånd i trädgården. Då gäller det att ha kul roséviner hemma om man får oväntat besök.

rosévin
Uttrycket Pimpinella är en äldre benämning på rosévin.

Är rosévin ett riktigt vin eller en onödig vinstil?

Roséviner är lite av en vattendelare bland många vinälskare och ibland fälls kommentarer som att rosévin inte är ett ”riktigt” vin eller en onödig vinstil. Mycket av detta beror kanske på dess historia. Länge dominerade det portugisiska rosévinet Matheus marknaden i Sverige. Vinet introducerades på 1950-talet och finns fortfarande på bolaget (Nr 2571), det är dock inte min favorit. I slutet av 1970-och på 1980-talet började roséviner bli populärare och fler dök upp på bolaget och på restauranger. Då hade jag inte börjat dricka vin än, men vinerna beskrivs av många som drack dem då som undermåliga. De var i regel söta, sliskiga och saftlika i smaken. Jag utgår dock från att det fanns enstaka viner som var bättre än andra redan då.

Motreaktion mot dessa är de roséviner som dominerat marknaden de senaste årtiondena, de laxrosa eller anemiska. Dessa roséviner är i många fall mer som vita viner med en hint av rosa i än roséviner. Även bland dessa finns det dock variation och de finns många som är riktigt bra. Det finns dock betydligt fler stilar än dessa två och många spännande rosa viner att välja på, inte minst roséchampagne. Så glöm de där tankarna om att rosévin inte är riktigt vin eller en onödig vinstil, det gäller bara att hitta rätt vin.

Vad är då ett bra rosévin?

Jag gillar rosévin, men jag vill ha roséviner som smakar vin och som har personlighet. Det betyder inte att de ska vara pretentiösa, svåra eller konstiga. I min bok ska ett rosévin vara lätt, friskt och kul. Det är ett vin som ska göra dig glad. Det kan dock vara såväl elegant som komplext som till exempel en roséchampagne, med en sådan tickar du i alla mina boxar på hur ett rosévin ska vara och du får bubblor på köpet.

En rekommendation för rosa bubblor att fira in sommaren med är Leclerc Briants roséchampagne – den är strålande.

Rosésäsong rosévin

Leclerc Briant Champagne Rosé, Frankrike, 429:-, Nr 7583, Systembolaget

Annons:

Free your mind and the rest will follow
Be color blind, don't be so shallow. (En Vouge, 1992)

Rosésäsong – variationer av rosa vin

De flesta av de bästa och mest spännande rosévinerna hittar du i Systembolagets beställningssortiment eller i olika speciallanseringar. Jag har letat upp och provat en hel del inför rosésäsongen och detta är några viner som jag kommer njuta av de närmaste månaderna.

Vi börjar i Österrike där druvan zweigelt är en riktigt bra rosédruva. Druvan är en korsning av druvorna blaufränkisch och sankt laurent, du kan läsa mer om dem i DinVinguide.se druvguide.

Rosésäsong rosévin

Pittnauer rosé 2019, Burgenland, Österrike, 149:-, Nr 76829, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är biodynamiskt och ekologiskt. Det har en härlig doft med toner av jordgubbar, vildhallon och lichiplommon kantat av hint av örter. Smaken bygger på en fin fruktighet med toner av jordgubbar, hallon och blodapelsin. Det har hög syra och en tydlig stensälta i i avslutet. Balansen är utmärkt och vinet flörtigt och charmigt. Ett utmärkt bersåvin!

Pittnauer rosé är vuxenjuice med hög klunkabilitet, det är smaken av sommar i ett glas.

Från Österrike rör vi oss till den södra sidan av Alperna till i Italien. I den del av Piemonte som kallas Alto Piemonte finns staden Lessona och där gör Pietro Cassina strålande viner, främst på druvan nebbiolo.

Rosésäsong rosévin

Pietro Cassina Rosa rosarum vino rosato 2018, Lessona, Piemonte, 149:-, Nr 74298, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett ljust rosévin med fin smak och bra struktur. Här finns en tydlig rödvinbärston som kantas av hallon, jordgubbar, blodapelsin och nypon. Vinet är fräscht och har en syra som minner av citrus och rabarber. I eftersmaken finns en härlig stensälta och ton av vilda örter.

Pietro Cassinas rosé är ett gastronomiskt vin med såväl elegans som komplexitet. Perfekt till bufféer, kallskuret, skaldjur och bersåhäng!

Mathus rosé må en gång i tiden ha varit störst på roséhimlen, det har dock aldrig varit min favorit. Jag älskar dock viner från Portugal. En riktigt bra producent i Vinho Verde är Aphros. Från dem har jag plockat ut två roséviner, bägge är ekologiskt och biodynamiskt certifierade. Det första vinet är gjort på den gröna druvan loureiro och den blå druvan vinhão. Det andra vinet är en pet nat och skulle kunna kallas en blanc de noirs då det är mer vitt än rosa. Vinet är är gjort på två blå druvor alvarelhão och vinhão.

Bägge dessa viner kommer till bolaget inom kort, håll koll på datumen för de kan komma att ändras!

Rosésäsong rosévin

Aphros Phaunus Palhete, Vinho Verde, Portugal, 249:-, Nr 93045, Systembolaget små sortiment – preliminärt den 9/6

Detta vin görs i amfora och har 7 månaders skalkontakt. Det är en blend av 80% loureiro och 20% vinhão. Vinet har en kryddig lätt aromatisk doft med inslag av röda bär. I smaken finns blodapelsin, söta körsbär, röda och svarta vinbär samt underliggande stenfrukter. Avslutning är lång, har bra häng och är såväl kryddigt som örtigt samt har en skön ton av havssälta. Detta är ett vin som passar till buffér, och grillat kött, grönsaker och fisk.

Phaunus Palhete, är ett häftigt rosé som är lite mer rött än rosa i färgen. Det är friskt, smakrikt och intensivt, det är störtskönt!

Rosésäsong rosévin

Aphros Phaunus pet nat 2018 rosé, Vinho Verde, Portugal, 229:-, Nr 94010, Systembolaget små sortiment, preliminärt den 10/7

Vinet är gjort på två blå druvor, trots detta är färgen är snarast gul/persikofärgad än rosa. I smaken finns dock ett stänk av rosétoner. Där hittar vi smak av citrusfrukter, gröna äpplen och en hint av omogna jordgubbar samt rosblad och viol. Det har en fin krämig mousse och en sprudlande fräschör samt ett härligt avslut som sätter igång saliveringen. Utmärkt till skaldjur.

Aphros Phaunus pet nat är sommargodis, det är vuxenläsk – rosa glou glou!

Njut av sommaren, njut av rosé och köp något med lite karaktär, som något av dessa viner. I länkarna nedan hittar du fler tips på bra rosér av mina kollegor Sofia Ander & Anders Levander.

Magnus Reuterdahl – Rosésäsong – variationer av rosa vin

 

Läs mer

Fler artiklar