Ribolla Gialla – orange guld från Collio och Brda

Prova något nytt i sommar, varför inte ett orange vin gjort på ribolla gialla! De norditalienska och slovenska bärnstensfärgadevinernas ryggrad är druvan ribolla gialla. Kärt barn har många namn, orange vin, bärnstensfärgat vin, ambervin, amforavin och kvevrivin med flera. Färgbeskrivningsnamnen beskriver vinets färg, alla viner med denna färg är dock inte amfora- eller kvevriviner.

Det finns mängder med spännande druvor man inte provar varje dag, det finns massor med regioner man inte dricker vin från varje dag, men det är just den nästan oändliga variationen av viner som gör vinet så fascinerande. Nyfikenheten på olika druvor, olika regioner och olika traditioner är det som driver mig till att söka nya upplevelser. Det är när man går utanför sina preferensramar man kan hitta de riktigt roliga överraskningarna.

Ribolla

En druva som är väl värd att upptäcka är ribolla gialla (Italien) eller rumena rebula (Sloveninen). Druvan förekommer främst i nordvästra Italien och i östra Sloveninen i regionerna Friuli-Venezia Giulia och Brda.

Jag besökte området tidigare i våras och hittade en mängd spännande viner av ribolla gialla i Collio och Colli Orientali, Fruili samt i Brda och Vipava, Slovenien. Ribolla en druva som ger viner med ganska mycket färg, lite kropp, mycket syra och tydliga blommiga toner.

Radikons vingård i Oslavia, Collio, Fruili. Italien.
Radikons vingård i Oslavia, Collio, Fruili. Italien.

Ribolla gialla är en viktigt druva när det kommer till orange vin från dessa områden även om man också gör vanliga vita viner på druvan.

När det kommer till viner som inte tillhör de vanliga är orange vin eller amber-vin något som inte alla provat eller stött på. Namnet kommer från färgen på vinet som oftast är lite orange eller bärnstensfärgat. Vinerna är lite förenklat vita viner som görs som röda viner, med lång skalkontakt vilket ger mer färg. De görs oftast utan tillsatser med den naturliga jästen och jäses ofta i amforor eller äldre stora träfat, så kallade botti.

Metoden att göra vin på detta sätt kan spåras tillbaka till de första vinmakarna i Georgien och Armenien samt i Mellanöstern. Metoden användes också i det antika Grekland och av romarna. På några ställen levde den kvar, bland annat i Georgien där vinerna kallas kvevri-viner, efter det georgiska namnet på amforor, kvevri.

Kvevri från Georgien. Dessa används vid såväl vinifiering som för lagring.

På 1990-talet växte intresset för denna typ av viner och en del plockade upp metoderna igen. Ett centrum för detta var Oslavia, Colli, Friuli-Venezia Giulia, Italien.

Orange vin smakar annorlunda i jämförelse med de viner de flesta av oss är vana att dricka. När jag reste till Georgien för några år sedan började jag på allvar förstå dem. Man ska se dem som vin men som en egen kategori av vin, precis som vi sällan direkt jämför vita och röda viner med varandra. Det är vin som är till för att dricka tillsammans med mat.

I dessa viner får vi tanniner, kropp, feta toner och struktur. I smaken finns ofta vita och gula torkade frukter, torkade blommor och örter samt inslag av honung. Det finns också ofta lite jordtoner och en oxiderad ton. Det blir ett vin som smakar vitt men känns rött i gommen. Det fungerar till exempel utmärkt mot lite fetare mat, fågel, gris, fet fisk. Jag har till exempel njutit orange vin till julbordet och till midsommarmaten med stort nöje.

Annons:

I love collio (800x531)Oslavia är en by som ligger precis på gränsen till Slovenien nära staden Gorizia. Byn tillhör regionen Collio och ligger i Friuli-Venezia Giulia. Här återfinner man flera av de bästa producenterna när det kommer till just orange vin i norra Italien.

Ribolla gialla var en druva som i princip försvunnit efter andra världskriget när en grupp av vinmakare i Oslavia beslöt sig för att satsa på druvan. Man bestämde sig också för att göra traditionella viner i den stil som vi idag kallar orange eller bärnstensfärgadeviner. Vinmakarna var Dario Princic, Nicolo Bensa, Silvan Primosic, Rinaldo Fiegel, Stanko Radikon och Franco Sosol. Till denna grupp måste man också tillägga Jasko Gravner som kanske var först ut.

Orange vin görs dock inte bara på druvan ribolla gialla. Andra druvor som används i norra Italien och Slovenien är till exempel sauvignon blanc, pinot grigio och friulano (jakot).

Många av dessa pionjärer är fortfarande de jag tycker att man ska hålla ögonen på, de som jag tycker är mest intressanta är:

gravner (620x437)

Josko Gravner som idag har man lite drygt 15 hektar med vingårdar men håller på att utvidga med ytterligare ett par hektar. Man har haft vingårdar länge och de äldsta vingårdarna planterades på 1970-talet delar av egendomen har dock funnits hos familjen sedan början av 1900-talet.

Dario Princic bianco trebez (800x495)

Dario Princic har omkring sju hektar med vingårdar. Dessa har odlats organiskt och i princip biodynamiskt sedan 1998. Vineriet startades 1993.

Radikon Ribolla (800x509)

Sasa Radikon
Sasa Radikon

Radikon, drivs av Stanko Radikon och hans son Saša. Vingårdarna omfattar omkring 11 hektar och ligger till största delen i en brant sluttning. 1995 slutade man helt med kemiska bekämpningsmedel och 2002 slutade man helt att använda sulfur.

Paraschos ponka (800x646)

Alexis Paraschos
Alexis Paraschos

Paraschos grundades 1998 av Evangelis Paraschos. Idag driver han det tillsammans med sin son Alexis. Man har 10 hektar av vingårdar. Man använder inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och gör också ett amforavin.

Aleš Kristančič, Movia shows aåicture from whenthe Swedish King Carl XVI Gustaf visited his winery.
Aleš Kristančič, Movia shows a picture from when the Swedish King Carl XVI Gustaf visited his winery.

Det finns också ett antal intressanta vinmakare på den slovenska sidan av gränsen som man ska hålla ögonen på när det kommer till orange vin såsom Movia, Šibau, Edi Simčič och Marjan Simčič. Dessa producenter gör också traditionella viner. När man pratar intressanta viner bör också nämnas att Movia gör ett icke-degorgerat mousserande vin som måste öppnas under vatten!

Viner från flera av dessa vinmakare går att få tag i i Sverige, främst på restaurang men också via Systembolaget. Orange vin kan också hittas på flera vinbarer och restauranger, i Stockholm kan du hitta det hos bland annat 19glas, Spritmuseet, Hornstulls bodega med flera.

Passa på att prova lite nya viner, annorlunda viner och druvor när ni är ute i sommar. Känner du dig osäker fråga om du kan smaka lite innan du beställer eller vilken mat de rekommendera till vinet.

Skål

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar