Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Rhone, Vaqueryas och MonTirius - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Rhone, Vaqueryas och MonTirius

Jag lovade mer höstviner och mer viner från Rhône. Just nu är jag inne i en grenacheröd period och idag vänder jag mig mot Vacqueyras. Ett området som är omkring 1300 hektar kring floden Ouvèze i den södra delen av Rhône och är Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) klassificerat sedan 1988.

Även om man odlar en del vita druvor området motsvarar dessa knappt 3 % av vinproduktionen – ledstjärnan är istället grenache på vilka man främst gör rödviner och mindre mängder rosé. Området kan med fog jämföras med Giogondas som ligger strax söder om Vacqueyras men också Chateauneuf-du-Pape, både när det kommer till stil och druvor.

Om man tittar på Gigondas och Vacqueyras är den stora skillnaden mellan vinerna mängden grenache som vinerna måste innehålla. I Gigondas måste de innehålla minst 80 % grenache medan de i Vacqueyras bara måste innehålla 50 %. I övrigt använder man vanligen syrah och mourvedre och i mindre utsträckning cinsault, muscardin, counoise, clairette och bourboulenc.

En producent jag har haft glädjen att följa ett par år är MonTirius. De var den första producenten som blev bio-dynamiskt certifierad i såväl Gigondas och Vacqueyras, 1999. Namnet kommer från förnamnen av Christine och Eric Saurels barn: MON (Manon) – TI (Justine) – RIUS (Marius). Gården är en familjevingård och man är inte på den femte generationen av vinodlare. Under namnet MonTirius har vinet gjorts sedan 1990-talet. Totalt har man 58 hektar vingårdar inom Vacqueyras, Gigondas och Côtes du Rhône.

Häromdagen köpte jag en flaska MonTirius Vacqueyras 2012 garrigues. Vinet är gjort på 70% grenache, 30% syrah. Druvorna kommer från stockar som i medeltal är 65 år gamla. Vinet lagras på cementfat i 18 månader och sedan ytterligare en tid i flaskan.

Vinet är ungt, piggt och fräscht med en tydligt rödfruktigt inslag kombinerat med lite mörka bär såsom björnbär och en hint av blåbär. Den har också ett inslag av blommor som minner om sommaren och en lite frisk jordigt ton med hintar av svamp som bär in hösten. I avslutet kommer garrigueörter såsom kyndel, timjan, rosmarin och lavendel samt ett litet inslag av lakrits. Härligt, höstigt och värmande. Insmickrande och läckert. Utmärkt en solig men kall höstdag!

Läs om 2011:an här.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus