Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Portugals underbara mackor: Bifana
Skriven av Magnus Reuterdahl

Portugals underbara mackor: Bifana

Mackor är sommarkrubb. De är enkla att göra, de smakar mycket och fyller kistan. Varje land och i princip varje större stad har sina egna mackor, men sin egen profil. Jag älskar Portugal och deras mackor. Idag presenterar jag Bifana, Lissabon stotlhet (eller åtminstone en av dem).

Portugals underbara mackor: Bifana

Sommaren är lång och varm. Det finns dock en risk att vi faller in i en vardagslunk oavsett om vi är hemma, på landet eller åker land och rike kring med husvagn, tält eller båt. Om du är som jag så hjälper vanligen krögare till att variera min kost genom olika dagens lunch. Under sommaren gäller det att själv vara lite mer uppfinningsrik för att få variation.

När det är varmt ute är det skönt att slippa stå i köket hela dagen och ofta vill vi kanske ha den där tyngsta maten. Då tycker jag det passar utmärkt med mackor och ett land som är duktiga på sådana är Portugal.

stadsvy

Idag har vi kommit fram till Lissabons stolthet: Bifana!

Bifana är en macka som serveras i hela Portugal, men i Lissabon hittar du ofta de bästa varianterna av dem. Detta är en rätt för dig som gillar griskött, paprika, hetta och söt stark senap, allt i en härlig kombination. Det är en ganska lätt macka att göra men den kräver lite förberedelser, som är perfekta att göra kvällen innan. Receptet hittar du nedan.

Bifana och dryck

Bifana är street food, det är en macka som bär med sig storstadens puls och södra Europas värme och hetta. Här finns Portugals kryddiga traditioner kombinerat med det inhemska grisköttet, här hemma får vi dock nöja oss med svenskt dito vilket kan vara väl så bra

Bifana är rättfram och smakrik rätt som inte kräver stora och komplicerade drycker, bäst är något frisk och fräscht samt givetvis portugisiskt. Jag har plockat fram ett par strålande vardagsviner som inte lämnar några stora hål i plånboken och som kommer från närområdet till Lissabon samt en portugisisk öl, för som vanligt är ljus öl alltid en grym kompanjon med street food.

Vitt vin:

Bifana portugal

Porta 6 branco 2019, Lisboa, Portugal, 69:-, Nr 22018, Systembolaget

Detta är ett enkelt rakt vin med en hel del charm. Det kommer från vinområdet som omger stora delar av Lissabon, Lisboa och är gjort på druvorna fernão pires, arinto och alvarinho. Porta 6 branco är ett vin som gör sitt jobb: det är gott, det startar saliveringen, släcker törsten och passar utmärkt till portugisisk street food.

Vinet är fruktigt, lite flörtigt och har en bra rak syra samt lite kropp. I smaken finns gula och gröna stenfrukter samt exotiska frukter och lite solmogna citrusfrukter. I eftersmaken kommer en lite blommig örtighet fram. Detta är ett bistrovin som passar utmärkt till min Bifana och till vardagen.

Porta 6 branco är rakt, enkelt och riktigt gott med ett stänk av Portugal i smaken.

Rött vin:

Periquita original 2018, Península de Setubal, Portugal, 79:-, Nr 2574, Systembolaget

Península de Setúbal är ett område som ligger söder och sydäst om Lissabon. Vinet Periquita orginal är en klassiker som sedan 1850-talet överlevt de flesta av sina konkurrenter och trender som kommit och gått. Det är gjort på en blend av druvorna castelão, trincadeira (tinta amarela) och aragonez (tempranillo) och är ett vin som du kommer hitta på många restauranger runt om i Portugal, inte bara för att det är känt utan för att det fungerar riktigt bra till mycket av den portugisiska maten. Vinet produceras av José Maria da Fonseca.

Vinet är fyllt av mörk frukt med smak av svarta vinbär, mogna plommon och körsbär samt lite torkade örter och en tydlig kryddighet i avslutet. Det är på samma gång kraftfullt och fräscht. Här finns en lång rak syra som drar ut i en liten stensälta, avslutet är långt och det är ett sådant vin som passar i många sammanhang men sällan spelar huvudrollen. 

Periquita original är en klassiker för att det inte finns något påklistrat eller fejkat i smaken. Det är bara gott, fräscht och portugisiskt!

Portugisisk öl:

Bifana öl Portugal

Super Bock, ljus lager, Portugal, 12:90, Nr 1626, Systembolaget

Till portugisisk mat dricker vi portugisisk dryck. Namnet Super Bock ger associationer till filmer från sjuttiotalet med tysk umpa-umpa musik, men det är en fräsch och trevlig lager. Tillsammans med Sagers tillhör de de äldsta och största ölproducenten i Portugal. De flesta brukar föredra den ena före den andra och jag dricker helst Super Bock.

Ljus öl och street food är aldrig fel, så inte heller i detta fall. En kall Super Bock fungerar utmärkt med en Bifana. Det är en frisk och lagom fyllig lager med bra beska och precis lagom med humle ton samt en lätt brödighet. I eftersmaken har den en fin fruktighet med drag av torkade frukter.

Använd sommaren till att utforska världen på hemmaplan genom att laga mat och prova drycker från olika håll. Det behöver varken vara svårt eller dyrt och det får mig att sakna mina favorit tillhåll lite mindre. Så snart jag kan och det är säkert sitter jag dock på ett plan till Portugal!

Magnus Reuterdahl – Portugals underbara mackor: Bifana

Portugals underbara mackor: Bifana

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer