Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Portugals port mot väster - Colares - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Portugals port mot väster – Colares

Portugal är kanske inte ett stort land sett till ytan men här finns massor med spännande vinregioner och druvor. En av de mest spännande och annorlunda regionen är också en av de minsta, Colares. Följ med och få en liten inblick av vad du kan hitta där!

Singing to an ocean, I can hear the ocean's roar
Play for free, I play for me and play a whole lot more, more!
Singing about the good things and the sun that lights the day
- Led Zeppelin

Lite nordväst om Lissabon, i princip så långt västerut du kan komma i Portugal och Europa ligger kommunen Sintra. Här hittar vi en av de mest spännande och egna vinregionerna i Europa, Colares. Jag har ännu inte haft tillfälle att besöka regionen men jag har haft flera tillfällen att njuta vin från Colares och jag är fast. Jag absolut älskar Colares.

Foto: Azenhas do Mar, Colares, Sintra, Portugal (CC BY-SA 3.0) källa Wikipedia.
Foto: Azenhas do Mar, Colares, Sintra, Portugal (CC BY-SA 3.0) källa Wikipedia.

Varför är Colares så spännande? Vad är det som gör vinerna så egna? Svaret ligger i terrioren!

Vingårdarna ligger helt utsatta för Atlantens vindar och klimat. Just klimatet gör det tufft att odla vin här, det är vindigt, förhållandevis svalt och ofta dimmigt.

Colares PortugalVinstockarna växer som låga buskar i sandig mark (chão de areia) och är ofta mycket gamla. Sanden är något av en frälsare i dubbel mening, dels hjälper den till att värma vinstockarna och dess druvor, dels såg den till att stoppa vinlusen (phylloxera). Dessa vinstockar växer med andra ord på sina ursprungliga rotstockar. Under sanden finns lera (chão rijo). För att hjälpa vinstockarnas rötter att nå ned i leran gräver man gropar eller schakt i sanden. Detta skapar vingårdar med ett ganska annorlunda utseende men som är väldigt väl anpassade till just detta område.

För att få kallas Colares måste vinerna vara odlade i sanden och man odlar bara två druvor. Ramisco för röda viner och en lokal klon av malvasia för vitt vin.

Viuva Jose Gomes da Silva & filhos Collares Reserva Tinto 1969
Viuva Jose Gomes da Silva & filhos Collares Reserva Tinto 1969

Detta är viner som ska drickas lagrade. Som unga viner är de röda vinerna är rustika, smakrika  och har rejäla tanniner. De vita vinerna har hög syra, mycket mineralitet och en viss bitterhet. Som unga är såväl de vita som röda vinerna riktigt tuffa att dricka men inte alls utan charm. Med ålder kommer dock komplexitet, stor komplexitet – och när vi pratar ålder och Colares pratar vi inte bara några år utan decennier – tid som gör dessa viner till något alldeles speciellt.

Jag har provat en hel del viner från Colares, från 30-talet, 40-talet, 50-talet, 60-talet och 70-talet men skulle ändå kalla mig en nybörjare när det kommer till dessa viner. Det som ofta sticker ut oavsett årgång är just syran som snarast bygger på mineralitet som drar åt sälta och minner av hav och de oxidativa tonerna.

Viuva Jose Gomes da Silva & filhos Collares Branc0 1931
Viuva Jose Gomes da Silva & filhos Collares Branco 1931

I lagrade röda viner finns en fantastisk mineralitet som drar åt sälta och hav samt en oxidativ ton. I smaken återfinns ofta jordigt örtiga smaker, aromatiska kryddor, torkade blommor, körsbär, tobak och nötter. Tanninerna mjuknar upp med ålder men försvinner aldrig helt.

Viuva Jose Gomes da Silva & filhos Collares Reserva Branco 1969
Viuva Jose Gomes da Silva & filhos Collares Reserva Branco 1969

I de lagrade vita vinerna finns det istället toner av mogna aprikoser, mogna gula äpplen, mandel, apelsin- och citronskal, nymalt vete och toner av kanderat socker. Men det som ger dem dess karaktär är friskhet som kommer från mineraliteten med inslag av sälta samt en fin syra, en viss bitterhet och mogna frukter samt oxiderade toner. Smakerna minner lite om Vin Jaune i Jura eller en torr sherry.

Collares D.J. Silva 1955 Reserva Tinto
Collares D.J. Silva 1955 Reserva Tinto

En gång i tiden var Colares en välkänd region. På 1930-talet kallades den för Portugals Bordeaux. Då producerades omkring en miljon hektoliter vin om året, idag gör man omkring 70000 hektoliter (1 hektoliter motsvarar 100 liter). Totalt finns idag ett 10-tal odlare kvar som gör viner under egen etikett.

Collares Viuva José Gomes da Silva 2006 eller 2008
Collares Viuva José Gomes da Silva 2006 eller 2008

På DinVinguide.se har vi skrivit mycket om portugisiska grillviner den senaste månaden.

Dessa viner kanske inte framstår som grillviner men de passar utmärkt till grillade skaldjur eller fisk och mat med mycket umamitoner. Genom sin komplexitet är detta dock viner som passar bäst till dricka medan man njuter av solnedgången med goda vänner. Det är ett sådant där vin man bara vill sitta ned och prata om, att dela med sig av – det är ett upplevelse vin samtidigt som det är njutning.

Det är inte stort eller lättillgängligt, det är ett vin för dig som vill ha en utmaning, som vill utvecklas som vindrickare och som vill prova mogna viner.

Sett till sin ålder är dessa viner förhållandevis billiga. I Portugal kan man hitta lagrade Colares viner från 70-talet eller äldre för omkring 25-75 euro och de är värda varje krona. Så vitt jag vet finns det ingen i Sverige som för vin från Colares, varken på bolaget eller för restaurang, så passa på om du är i Portugal! Det är en upplevelse för gommen!

Skål! Nu lutar jag mig tillbaka och njuter lite röd Colares från 1955

Magnus Reuterdahl

Colares är namnet som gäller för regionen idag. Collares är det äldre namnet för regionen, men det används fortfarande på många etiketter.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer